Πως θα λειτουργεί η τεχνολογία του mRNA στα εμβόλια για τον καρκίνο;

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Η κεντρική ιδέα για την εφαρμογή της τεχνολογίας του mRNA για τον καρκίνο, είναι στην ουσία να δημιουργούνται εμβόλια, που αντί να εκφράζουν όπως για τον κορωνοϊό την πρωτεΐνη ακίδα, (η οποία προξενεί την αντίδρασή του ανοσοποιητικού μας συστήματος και επιτίθεται στον ιό ), να χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα νεοαντιγόνα. Αυτά είναι κάποιες μικρές πρωτεΐνες, πεπτίδια όπως λέγονται, που εκκρίνονται από καρκινικά κύτταρα. Δίνοντας αυτά τα πεπτίδια ή αυτές τις πρωτεΐνες ως εμβόλιο, ισχυροποιούμε

το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προοπτική μιας εξατομικευμένης θεραπείας.

Νεοαντιγόνα και προσωποποιημένο εμβόλιο

Δηλαδή κοιτάμε στον όγκο ενός συγκεκριμένου ασθενή, ποια είναι τα νεοαντιγόνα του, και μετά τα χρησιμοποιούμε για ένα προσωποποιημένο εμβόλιο. Και αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία. Δεν είναι φυσικά κάτι που θα υπάρξει τον επόμενο χρόνο ή τα επόμενα δύο χρόνια. Οι θεραπείες αυτές θα εμφανιστούν σε ορίζοντα δεκαετίας. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται, φαίνεται να λειτουργούν και ήδη υπάρχουν κάποιες αρχικές μελέτες πχ για όγκο δέρματος μελάνωμα, όπου αυτή η λογική των νεοαντιγόνων φαίνεται να λειτουργεί καλά, όπως σε μη χειρουργήσιμα μελανώματα. Η κατασκευή ενός εμβολίου κατά του καρκίνου είναι πιο δύσκολη. Με το COVID-19, ο γενετικός κώδικας του ιού οδήγησε απευθείας σε υποψήφιο εμβόλιο, αλλά με καρκίνο, τα γονίδια του όγκου πρέπει να προσδιοριστούν σε αλληλουχία και να εντοπιστούν τα πιο πιθανά χρήσιμα. Όμως 29 κλινικές έρευνες δείχνουν ήδη αισιόδοξα αποτελέσματα. Διαβάστε τα αποτελέσματα εδώ.

Aπό τις έρευνες αυτές αντιλαμβάνεται επίσης κανείς ότι η τεχνογνωσία των mRNA εμβολίων δεν είναι χθεσινή, αλλά ερευνάται τα τελευταία 15 με 20 χρόνια!

Πηγη: healthyvoice.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα