ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΟΙΚΟΙ ΤΙΣ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αλλά και την απόφαση του Eurogroup σχολιάζουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, στον απόηχο της απόφασης Σαμαράς να επισπεύσει τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με την πολιτική αβεβαιότητα να εκτοξεύεται και τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, πιο ορατό από ποτέ.

Deutsche Bank

Η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα βουλή θα οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές

εντός 3 – 4 εβδομάδων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ηγείται στις δημοσκοπήσεις, σχολιάζει ο Τζιμ Ράιντ της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με τον ίδιο “υπάρχει βαθιά εκλογική αβεβαιότητα και η απουσία μία επίσημης χρηματοδοτικής στήριξης διασφαλίζει ότι θα υπάρξει μία σημαντική περίοδος αβεβαιότητας ενόψει για την Ελλάδα”.

Απ’ την πλευρά του ο αναλυτής της επενδυτικής Γιώργος Σαραβέλος εκτιμά ότι υπάρχει 60% πιθανότητα για πρόωρες εκλογές. Σχολιάζει δε ότι με το ΣΥΡΙΖΑ να ηγείται «υπάρχει μεγάλο ρίσκο για τους κατόχους ομολόγων».

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά απ’ τους πιστωτές της Ελλάδας να λάβουν ένα μεγάλο κούρεμα και τα τρέχοντα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης να ακυρωθούν.

JP Morgan

Ανάλυση της JP Morgan αναφέρεται στο τι αποφασίστηκε για την Ελλάδα στο Eurogroup και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την ΕΚΤ καθώς προωθεί το QE. “Η αγορά κρατικών ομολόγων δεν αποτελεί ακόμη το βασικό μας σενάριο, αλλά είναι σαφώς πολύ πιθανό για τις αρχές του επομένου έτους”.

Aναλυτικά, όπως αναφέρει η JP Morgan, στην περίπτωση της Ελλάδας, της προτάθηκε η δίμηνη παράταση του υπάρχοντος EFSF προγράμματος, αλλά αυτό αντικατοπτρίζει τη σκληρή γραμμή που έχει πάρει η Τρόικα για περαιτέρω μέτρα, ειδικότερα όσον αφορά το πιθανό δημοσιονομικό κενό του 2015.

Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω δεδομένο, ανακοίνωσε την επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά δύο μήνες, “προφανώς για να ξεκαθαρίσει ο δρόμος πριν τις τελικές αποφάσεις του υπάρχοντος προγράμματος και το τι θα ακολουθήσει μετά“.

Τονίζει ακόμη ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή μετά από τη διεξαγωγή γενικών εκλογών, αλλά δεν είναι σαφές ότι θα είναι σε θέση να κυβερνήσουν χωρίς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. “Τι ακριβώς θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν έλθει στην εξουσία, είναι ασαφές. Ο ηγέτης του, ο Αλ. Τσίπρας, έχει μαλακώσει τη στάση του όσο θεωρεί πως το κόμμα του κινείται πιο κοντά στην εξουσία, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλο χάσμα μεταξύ του τι θα ήθελε ο ίδιος να κάνει η Ελλάδα και το τι θα ήθελε η υπόλοιπη ευρωζώνη”.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τονίζει ότι η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος απεδείχθη ιδιαίτερα σκληρή. Οι διαφωνίες αναμένεται να συνεχιστούν αναφορικά με το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος το επόμενο έτος και τα μέτρα που εκκρεμούν να ληφθούν. Είναι σαφές ότι η αξιολόγηση δε θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους όπου λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, προτάθηκε χτες μία δίμηνη τεχνητή παράταση του προγράμματος.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το τι θα συμβεί πέραν του προγράμματος. Το Eurogroup είναι υπέρ της χορήγησης προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) αν αυτό θελήσει η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία όμως υπόκειται στην ολοκλήρωση των εκκρεμών μέτρων στην ερχόμενη αξιολόγηση και τη συνεχή συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η J.P.Morgan αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν είναι ξεκάθαρο να έχει προεδρικό πλεονέκτημα στην επίσπευση της διαδικασίας του ΠτΔ. Θα υπάρξουν τρεις γύροι ψηφοφορίας για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 17,23 και 29 Δεκεμβρίου.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 155 βουλευτές, οπότε χρειάζεται άλλους 25 για να στηρίξει την επιλογή του Προέδρου και να αποφύγει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Αριθμητικά, είναι πιθανό για την τωρινή κυβέρνηση συνασπισμού να πάρει τις απαιτούμενες ψήφους και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα γίνει.

Citigroup

Σε σημερινό σχόλιο του ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Citigroup εκτιμάει ότι κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από 155 βουλευτές, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη τουλάχιστον 25 βουλευτών για να αποφευχθεί τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Κατά την άποψή του, είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει αυτό το επίπεδο της στήριξης.

Αναφορικά με το Eurogroup, η Citigroup επισημαίνει τη συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης κατά δύο μήνες. Η συνεδρίαση του Eurogroup επίσης εξέδωσε μια δήλωση με την οποία διαπίστωσε ότι “διάκειται ευνοϊκά στο αίτημα της Ελλάδας για την τεχνική παράταση 2 μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF». Παρά την πρόοδο, η τρέχουσα αξιολόγηση δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους και θα πρέπει να συνεχιστεί και στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί μια συμφωνία σε επιτελικό επίπεδο και έχουν επιτευχθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Το Eurogroup ζήτησε από την τρόικα να προετοιμάσει μια “πραγματική έκθεση” σχετικά με την κατάσταση της τρέχουσας αναθεώρησης και έδωσε εντολή στο Euro Working Group να υποβάλει έκθεση προς τα κράτη – μέλη, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να ξεκινήσουν τις εθνικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν την επίσημη έγκριση της παράτασης στο τέλος του έτους (η επέκταση θα καλύψει επίσης τη διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που κατέχει το ελληνικό ΤΧΣ).

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να «εξασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για τη σύναψη της πέμπτης αναθεώρησης» καθώς «αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλλουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης και στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και με αυτόν τον τρόπο τηρεί πλήρως τους στόχους του προγράμματος.

Τέλος, το Eurogroup σημείωσε ότι «διάκειται ευνοϊκά» να δοθεί στην Ελλάδα μια προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL), αν η Ελλάδα το ζητήσει και υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, με τη συνέχιση της συμμετοχή του ΔΝΤ.

Barclays

Θετικά αποτιμά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα η Barclays, εκτιμώντας ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποτελέσει το ορόσημο για την πορεία της χώρας τουλάχιστον την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με την Barclays, τη Δευτέρα υπήρξαν δύο σημαντικές ανακοινώσεις που επισπεύδουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα:

Πρώτον, το Eurogroup δημοσίευσε μια επίσημη δήλωση για τεχνική παράταση δύο ακόμη μηνών για το τρέχον πρόγραμμα του EFSF, το οποίο επρόκειτο να λήξει μέχρι το τέλος του 2014. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση των προγραμμάτων, για να απελευθερωθεί η δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

Εκτός από την επέκταση των προγραμμάτων του EFSF, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης απέρριψαν προς το παρόν τη λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), εκτός εάν: 1) οριστικοποιηθούν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης, 2) αποσαφηνιστεί η εμπλοκή του ΔΝΤ και 3) ολοκληρωθούν οι σχετικές εθνικές και ενωσιακές διαδικασίες.

Δεύτερον, σε συντονισμό με την απόφαση του EuroGroup, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης το χρονοδιάγραμμα για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, επισπεύδοντας τις διαδικασίες κατά δύο μήνες. Η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου του 2014 (απαιτούνται 200 ψήφοι υπέρ), η δεύτερη θα είναι στις 22 Δεκεμβρίου του 2014 (απαιτούνται 200 ψήφοι υπέρ) και η τελευταία θα είναι στις 29 Δεκεμβρίου (απαιτούνται 180 ψήφοι υπέρ). Αν ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτύχει να διασφαλίσει την επαρκή υποστήριξη από 180 βουλευτές, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, πιθανότατα τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2015.

Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές προοπτικές για την κυβέρνηση συνασπισμού είναι δύσκολες, οι εξελίξεις αυτές ερμηνεύονται ως θετικές για την ελληνική κυβέρνηση, γιατί της δίνουν την ευκαιρία να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα, ώστε να αποδεσμευτεί η τελευταία δόση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Επίσης, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τη χώρα με τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Σύμφωνα με την Barclays, δεδομένου του ότι η Ελλάδα χρειάζεται περί τα 20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-16, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα να χρειαστεί ένα πρόγραμμα προληπτικής στήριξης για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια. Μπορεί να μην πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα όπως το σημερινό καθεστώς, αλλά θα μπορούσε να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως ένα σημάδι οικονομικής επιτυχίας και λήξη της περιόδου λιτότητας υπέρ της ανάπτυξης.

Ένα βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση δεν λάβει την υποστήριξη που απαιτείται για τις προεδρικές εκλογές και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2015. Τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού;

Με δεδομένα τα σταθερά υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, είναι πιθανό το κόμμα, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, να έλθει στην εξουσία, εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015. Ακόμη δεν είναι σαφές εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επαρκή στήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση. Για την απόλυτη πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να λάβει τουλάχιστον ποσοστό 33,7% στις εκλογές, το οποίο δίνει 101 έδρες. Με την προσθήκη του μπόνους των 50 εδρών, τότε το νικητήριο κόμμα θα έχει οριακή απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι έχει “μαλακώσει” τη στάση του κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ειδικά σε σημαντικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα:

– Έξοδος από την ΟΝΕ: Σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητεί πλέον η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ζώνη του ευρώ.

Χρεοκοπία: Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε ότι θα αναζητήσουν μια διεθνή διαγραφή του ενός τρίτου περίπου του χρέους για την Ελλάδα (Reuters, 15 Μαΐου 2014). Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι θα προσπαθήσουν για μια συναινετική λύση αντί της χρήσης της ελληνικής χρεοκοπίας ως όπλο.

Η Barclays πιστεύει ότι μια χρεοκοπία, αν και απίθανη, δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως. Επίσης, μια έξοδος από την ΟΝΕ θα επιφέρει σημαντική οικονομική πίεση, ενώ η εκκολαπτόμενη ανάκαμψη θα αντιστραφεί, ιδιαίτερα καθώς η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση.

– Προγράμματα της τρόικας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονα αντίθετος με την παρέμβαση της τρόικας. Ωστόσο, ο κ Τσίπρας έχει “μαλακώσει” πρόσφατα τη στάση του, περιορίζοντας την αντίθεσή του στο σχεδιασμό του τρέχοντος προγράμματος, αντιπροτείνοντας ωστόσο ορισμένες δράσεις για την αποκατάσταση κάποιων αδικιών.

Κατά την άποψη της Barclays, φαίνεται μάλλον απίθανο οι διεθνείς πιστωτές να συμφωνήσουν με κάποια από τα μέτρα αυτά (κυρίως εκείνων που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας). Αντ ‘αυτού, πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διαπραγματευτεί υπό τις προϋποθέσεις της τρόικας, ώστε να ξεκλειδώσει την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη.

Keywords
ελλαδα, deutsche bank, jp morgan, έως ότου, σαμαρας, βουλη, εκλογες, δημοσκοπηση, συριζα, κουρεμα, morgan, ΕΚΤ, efsf, τροικα, τσιπρας, συμμετοχή, ΔΝΤ, σημαίνει, euro, working, group, λύση, esm, ψηφοφορία, νέα, χρεοκοπια, reuters, μαΐου, αντ, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, βουλευτες, αντ, εξοδος, ηγετης, οροσημο, περιοδος, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, jp morgan, αγορα, γεγονος, γινει, δεδομενο, δευτερα, δηλωση, δοθει, δρομος, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ερχεται, ετος, έως ότου, ζητα, ζωνη, ιδιο, κυβερνηση, κομμα, λειτουργια, λύση, ληξη, μαΐου, μηνες, μορφη, οικος, πεμπτη, προγραμματα, ρισκο, σεναριο, συμμετοχή, χασμα, ψηφοφορία, group, deutsche bank, εφαρμογη, efsf, euro, χωρα, ιδιαιτερα, morgan, σημαίνει, working
Τυχαία Θέματα