ΠΟΤΑΜΙ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ! – ΟΙ 21 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Σε πορεία πολιτικού σχηματισμού, που παίρνει τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, μπήκε από σήμερα το Ποτάμι με το δικό του επίσημο «μανιφέστο». Έπειτα από έναν μαραθώνιο ομιλιών από τα 60 μέλη της Επιτροπής Διαλόγου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε τις 21 θέσεις τού κινήματος, που θα «επουλώσουν τα τραύματα της χώρας» όπως είπε. Ενός «μεγάλου κινήματος του ριζοσπαστικού Κέντρου» και «των αλλαγών».
Ασκώντας κριτική στα κυβερνητικά κόμματα για ανικανότητα και την αριστερά για αμηχανία ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι
Σχετικά με την προεδρική εκλογή ανέφερε ότι «με τη στάση τους, τα κόμματα εξευτελίζουν το ανώτατο αξίωμα της πολιτείας» επισημαίνοντας ότι το Ποτάμι θα προτείνει «τους άξιους, έξω από τις παρασκηνιακές συμφωνίες και τα παζάρια του παλαιοκομματισμού».
Μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη η παρούσα Βουλή πριν διαλυθεί να κινήσει την διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και για έναν νέο εκλογικό νόμο. Αναφέρθηκε στην εκλογή Προέδρου, πρότεινε μια δέσμη προτάσεων για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην παιδεία, στην οικονομία, αλλά και στον ΕΝΦΙΑ, ενώ έκανε λόγο και για έναν νέο πατριωτισμό.
Είχε προηγηθεί μαραθώνια συζήτηση με τη συμμετοχή 60 προσώπων, ανάμεσα τους βουλευτές, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της τέχνης, ακτιβιστές, επιχειρηματίες, υπό τον τίτλο «Όχι συνθήματα – Λύσεις».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κίνημα, όπως χαρακτήρισε το Ποτάμι, μπορεί να είναι η λύση.
Κατήγγειλε τα κόμματα εξουσίας για ανικανότητα που παρέδωσαν τη χώρα στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο.
«Αντί να φτιάξουν ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης έγιναν μαθητές του ΔΝΤ και των υφυπουργών της Μέρκελ» είπε.
Κριτική άσκησε και στην Αριστερά λέγοντας πως στη δική της άγνοια βρήκε καταφύγιο στο παρελθόν.
Η Ελλάδα, συνέχισε, είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ανισότητα στην Ευρώπη μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, αλλά και η χώρα που οι ίδιοι οι πολίτες της θεωρούν ότι η διαφθορά είναι παντού.
«Είμαστε η προτελευταία χώρα στην Ευρωπαική Ένωση (λίγο πάνω από την Ρουμανία) στο επιχειρηματικό περιβάλλον σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζα.
«Αυτήν την πραγματικότητα, το Ποτάμι θέλει να την αλλάξει» είπε και παρουσίασε τις προτάσεις του.
Αρχικά έκανε λόγο για έναν νέο πατριωτισμό
«Η χώρα έχει ανάγκη από έναν νέο πατριωτισμό. Έναν πατριωτισμό που δεν εξαντλείται στην επίκληση του ένδοξου παρελθόντος και δεν έχει σχέση με τον αδιέξοδο και επικίνδυνο εθνικισμό».
Σύμφωνα με τον ίδιο σε αυτόν συμμετέχουν οιονεί όλοι οι πολίτες που αποστρέφονται τη μιζέρια του παρελθόντος, που θέλουν να τελειώνουν με το φαύλο πολιτικό παρελθόν.
«Είναι αυτοί που οραματίζονται μια άλλη Ελλάδα παραγωγική και εξωστρεφή, ενταγμένη ισότιμα στην Ευρώπη, χωρίς αμφιθυμίες και ταλαντεύσεις».
Μεταρρυθμίσεις θεσμών
Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε η παρούσα Βουλή πριν διαλυθεί να κινήσει την διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Να σταματήσει η ασυλία των πολιτικών, είπε και για να γίνει αυτό θα πρέπει αυτή η Βουλή να αναθεωρήσει το άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών και για να γίνει αυτό, συνέχισε πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 63 περί ασυλίας των βουλευτών
Όσον αφορά στους υπουργούς, είπε πως δεν θα πρέπει να αποφασίζει η Βουλή για τη δίωξή τους, αλλά να ανατεθεί σε συλλογικό όργανο ανώτατων δικαστών, όπως στη Γαλλία ή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Ακόμη πρότεινε:
Ένταξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, βάσει καταλόγου που θα του υποβάλλει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία (3 ονόματα) και η αντιπολίτευση (2 ονόματα). Αναθεώρηση του άρθρου 90 του Συντάγματος.
Ρύθμιση για την επιλογή των Προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών με αναθεώρηση του άρθρου 101Α, το οποίο ελλείψει στοιχειώδους συναντίληψης έχει χρεοκοπήσει τον καινοτόμο θεσμό, γιατί δεν βρίσκεται πλειοψηφία 4/5 στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Αλλαγές στο Κέντρο Διακυβέρνησης
Kεντρικός συντονισμός πολιτικών, μόνιμοι υφυπουργοί, μείωση ειδικών συμβούλων, κατάργηση αναπληρωτών.
Θέλουμε, είπε δραστική μείωση των μελών της κυβέρνησης
Μόνιμος σχεδιασμός της κυβέρνησης, ώστε ούτε τα Υπουργεία να μην αλλάζουν αρμοδιότητες σε κάθε ανασχηματισμό, ούτε οι αρμοδιότητες των υφυπουργών να ορίζονται με καθυστερήσεις και αλισβερίσι. Αυτό είναι άλλη μια αποκλειστική ελληνική πατέντα.
Μόνιμους υφυπουργούς στην παιδεία – την ασφάλιση – την υγεία – το υπουργείο εξωτερικών – κάτι που το Σύνταγμα προβλέπει. Η επιλογή πρέπει να γίνεται μέσω ανοικτού διαγωνισμού με υποχρεωτική πενταετή θητεία.
Για την προεδρική εκλογή
«Εμείς θα προτείνουμε τους άξιους, τους καινοτόμους, τους κοσμοπολίτες, τους δημιουργούς. Έξω από τις παρασκηνιακές συμφωνίες και τα παζάρια του παλαιοκομματισμού» είπε.
Εκλογικός νόμος
Η πρόταση του κ. Θεοδωράκη είναι να σταματήσει το κυνήγι του σταυρού, να χωριστεί η χώρα σε μικρές περιφέρειες.
Ο πολίτης να έχει δικαίωμα δύο ψήφων. Μια για τον τοπικό του βουλευτή και μια για το συνδυασμό της ευρύτερης περιφέρειας. Να μπορεί να ψηφίσει υποψήφιους από δύο διαφορετικά κόμματα.
Μια Βουλή με λιγότερους Βουλευτές – 150 από τις μονοεδρικές και 100 από τις περιφέρειες, χωρίς μπόνους για τα κόμματα εξουσίας. Πέντε έδρες της Βουλής να καταλαμβάνονται από Έλληνες της διασποράς.
Το σύστημα, σημείωσε πρέπει να γίνει αναλογικότερο, αλλά όχι απολύτως αναλογικό, καθότι σε αυτή την περίπτωση θα βγάζει έδρα στην Βουλή και κάποιος που συγκεντρώνει το 0.3 του εκλογικού σώματος, δηλαδή με 20.000 ψήφους.
Για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας
Η πολυνομία είναι ένας από τους κρισιμότερους «αόρατους» εχθρούς της ανάπτυξης, τόνισε η επικεφαλής του Ποταμιού, σχολιάζοντας πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους νόμους και ρυθμίσεις στον κόσμο.
Για την αντιμετώπιση της, σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να υπάρξει Ανεξάρτητη Αρχή Νομοθεσίας που θα αναλάβει τον ρόλο της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, θα συμβουλεύει την Βουλή για κάθε νομοθετικη πρωτοβουλία και θα διατυπώνει το Τελικό Κειμένο του κάθε νόμου.
Δημόσια διοίκηση
Χωρίς άμεσες ριζικές αλλαγές στην δημόσια διοίκηση δεν πρόκειται να αλλάξει η χώρα και να μειωθεί η ανεργία, είπε και πρότεινε ανασχεδιασμό της λειτουργίας του δημοσίου με προτεραιότητα στους τομείς που επηρεάζουν την οικονομία και τη δημόσια υγεία.
Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να αξιολογούνται με έναν ουσιαστικό και αντικειμενικό τρόπο.
Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι διεφθαρμένοι ή ακατάλληλοι για την αποστολή τους πρέπει να απομακρύνονται.
Όσες δομές του Δημοσίου δεν έχουν αντικείμενο πρέπει να καταργούνται.
Στην αξιολόγηση των δομών και των υπαλλήλων σημαντικό ρόλο πρέπει να παίζει η άποψη των πολιτών στους οποίους απευθύνονται.
Ανάλογα με την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας πρέπει να λειτουργεί και σύστημα κινήτρων με πρόσθετη υλική και ηθική επιβράβευση αντίστοιχη με τις ατομικές και συλλογικές επιδόσεις και το είδος της προσφερόμενης υπηρεσίας.
Διαφθορά
Το Ποτάμι προτείνει την θέσπιση Ευρωπαίου επιτρόπου με αντικείμενο την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Πρέπει να έχει υπερεθνικές εξουσίες έρευνας, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα Τσοχατζόπουλου όπου ο πολιτικός κόσμος και βεβαίως το κόμμα του ολιγώρησαν επί χρόνια.
Και βέβαια πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί με όλους όσοι κλέβουν το κράτος και τους πολιτικούς που πλουτίζουν με μίζες.
Σεβασμός του διαφορετικού
Το Ποτάμι υποστηρίζει την κατάργηση των διακρίσεων.
Παιδεία
Το Ποτάμι τίθεται υπέρ της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων με συγκεκριμένες προδιαγραφές που ισχύουν για αντίστοιχα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Να επιτραπεί στους καθηγητές των δημοσίων σχολείων να κάνουν φροντιστηριακά μαθήματα όπως οι γιατροί του ΕΣΥ κάνουν απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία.
Ευέλικτα Σχολεία – προϋπολογισμοί και δικαίωμα πρόσληψης ανά σχολείο, δημιουργία διοικητικού συμβουλίου σχολείου από γονείς και δασκάλους, η καινοτομία & η επιχειρηματικότητα να γίνει υποχρεωτικό μάθημα.
Πρόσληψη διευθυντών σχολείων από τον ιδιωτικό τομέα, εξάπλωση πρότυπων σχολείων σε όλη την περιφέρεια.
Οι παρεμβάσεις στην προσχολική ηλικία έχουν πολύ καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε σχέση με αντίστοιχες παρεμβάσεις στο γυμνάσιο ή στο λύκειο.
Για τα ΜΜΕ
Το Ποτάμι ζητεί προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για επταετείς άδειες χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, ανασύσταση του ΕΣΡ, συνδυασμό της τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στα ηλεκτρονικά μέσα με τη διαδικασία της αδειδότησης.
Δικαιοσύνη
Το Ποτάμι ζητεί να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης.
Επίσης προτείνει:
αλλαγή συνταγματικού τρόπου ορισμού της ηγεσίας της δικαιοσύνης ώστε την εξουσία να έχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι μόνο το υπουργικό συμβούλιοσυμμετοχή των πολιτών στην αξιολόγηση δικαστώνείσοδος επαγγελματικών διευθυντικών στελεχών στην διοίκηση των δικαστηρίωνίδρυση ειδικής υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου για το δικαστικό σώμα, με αυξημένες εγγυήσεις ανεξαρτησίας από πολιτικές παρεμβάσειςεπέκταση και ενίσχυση του θεσμού της πιλοτικής-πρότυπης δίκης που επιτρέπει την ομαδοποίηση υποθέσεων και την γρήγορη διαλεύκανση τουςενίσχυση της ειδικής ταχείας διαδικασίας για την διαλεύκανση υποθέσεων που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, δήμαρχοι και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί. (Με νόμο του 2012 προβλέπονται ταχύτατες διαδικασίες όμως στην πράξη οι δικαστές κωλυσιεργούν είτε συνειδητά είτε λόγω έλλειψης βοήθειας).Πόθεν έσχες
Το Ποτάμι προτείνει με τυχαία δημόσια δειγματοληψία να ελέγχονται όλες οι κατηγορίες των υπόχρεων πόθεν έσχες και αξιοποιώντας τα συμπεράσματα κάθε χρόνο να πολλαπλασιάζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην κατηγορία με τις περισσότερες μαύρες τρύπες.
Υγεία
Η κύρια πρότασή του Ποταμιού αφορά στην καθιέρωση Εθνικής Ασφάλισης Υγείας, με καθολική κάλυψη για το βασικό «πακέτο» υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Μέσα σε 4 χρόνια, το ΕΣΥ μπορεί να χρηματοδοτείται μόνο από την γενική φορολογία και να παρέχει δωρεάν πρόσβαση στους μόνιμους κατοίκους της χώρας (και σε όλους τους άλλους για επείγοντα περιστατικά),
Να σχεδιαστεί ο «νοσοκομειακός χάρτης της χώρας» για τα ερχόμενα 20 χρόνια.
Το Ποτάμι προτείνει έλεγχο του κόστους της δημόσιας υγείας με αποκλειστικό παραπεμπτικό σε δημόσια νοσοκομεία και εξετάσεις από τον οικογενειακό γιατρό του δημόσιου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, ώστε να σταματήσουν οι αχρείαστες αξονικές τομογραφίες και η αχρείαστη συνταγογράφηση και η διαφθορά στην υγεία.
Ακόμη προτείνει την καθιέρωση θεσμικού ορίου για τη συνολική και τη δημόσια δαπάνη υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η στελέχωση των Νοσοκομείων πρέπει να εστιάζεται στην επιστημονική συγκρότηση των γιατρών. Για την επιλογή των Διοικητών των νοσοκομείων να επιβληθεί «πολιτική αχρωματοψία».
Επιλογή προσωπικού με αξιοκρατικά κριτήρια (ΑΣΕΠ) και συνεχής αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας από μη κομματικούς μηχανισμούς.
Μετανάστευση
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της παγίδας εξαθλιωμένων ανθρώπων» είπε αναφορικά με το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι «χρειάζονται αυστηρά ευρωπαϊκά σύνορα αλλά και φροντίδα για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα» και «επείγει η «Αντικατάσταση του Δουβλίνου ΙΙΙ με θέσπιση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου», έτσι ώστε ο πρόσφυγας να ζητάει προστασία από την ΕΕ συνολικά και όχι από μία χώρα μεμονωμένα».
Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία
Για το χρέος
Για το χρέος σημείωσε ότι η διευθέτησή του, «πρέπει να περιλαμβάνει μια ικανοποιητική περίοδο αναστολής της εξυπηρέτησης, έτσι ώστε η οικονομία και η κοινωνία να αποκτήσουν τη δυνατότητα και τους πόρους να ανασυνταχθούν», καθώς επίσης «να τεθεί και το θέμα της εξαίρεσης από το PSI των ομολόγων ύψους 56,6 δισ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» καθώς «η ουσία είναι ότι το χρέος μας έπρεπε να είναι 29 δισ. λιγότερο».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γνωστός ζαχαροπλάστης δεν πλήρωνε επί 30 χρόνια το ΙΚΑ
- ENΦΙΑ: Δείτε στο taxis πόσα πληρώνετε
- Οι πιο παράξενες δουλειές του κόσμου
- Η μάχη των «4» για τη Forthnet
- ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Λύση – έκπληξη από την κυβέρνηση – Δηλώσεις Ε.Βενιζέλου για χρέος και δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία
- Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ
- Νόμιμη η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας
- Ολοκληρώθηκε η αποβίβαση και των οχημάτων από το «Europalink»
- Spiegel: "Αγκάθι" η φοροδιαφυγή στη συνάντηση Α. Σαμαρά- Α. Merkel
- «Σαρώνουν» τη διεθνή αγορά οι ελληνικές start up εταιρείες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ENΦΙΑ: Δείτε στο taxis πόσα πληρώνετε
- ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Λύση – έκπληξη από την κυβέρνηση – Δηλώσεις Ε.Βενιζέλου για χρέος και δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία
- ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Αυτές είναι οι Καρυάτιδες – Πλήρης αποκάλυψη – Ο τάφος έχει και τέταρτο θάλαμο!
- ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: ‘Έφαγε πόρτα” από την ΕΛΑΣ στον Μελιγαλά – Επτά συλλήψεις
- Ο Π.Καμμένος δεν πληρώνει ΕΜΦΙΑ και επιτίθεται στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια
- ΠΟΤΑΜΙ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ! – ΟΙ 21 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
- Ανάλυση Deutsche Welle: “Ο Τσίπρας δεν είναι πλέον μπαμπούλας για τη Μέρκελ” – Πως η καγκελάριος θα αντιμετωπίσει τον Α.Σαμαρά
- Οι Αμερικανοί επιμένουν: “Ευρωπαίοι, κάντε κάτι για την ανάπτυξη” – Επενδύσεις στις υποδομές αποφάσισαν οι G20
- Επίθεση Bundesbank στην ΕΚΤ: Όχι στην αγορά τιτλολοιημένου χρέους – Σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις!
- ΡΕΑΛ: Χορηγός με 25 εκατ.ευρώ το χρόνο για το στάδιο Μπερναμπέου
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΠΟΤΑΜΙ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ! – ΟΙ 21 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
- Ανάλυση Deutsche Welle: “Ο Τσίπρας δεν είναι πλέον μπαμπούλας για τη Μέρκελ” – Πως η καγκελάριος θα αντιμετωπίσει τον Α.Σαμαρά
- ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: ‘Έφαγε πόρτα” από την ΕΛΑΣ στον Μελιγαλά – Επτά συλλήψεις
- Ο Π.Καμμένος δεν πληρώνει ΕΜΦΙΑ και επιτίθεται στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια
- Επίθεση Bundesbank στην ΕΚΤ: Όχι στην αγορά τιτλολοιημένου χρέους – Σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις!
- ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Αυτές είναι οι Καρυάτιδες – Πλήρης αποκάλυψη – Ο τάφος έχει και τέταρτο θάλαμο!
- ΡΕΑΛ: Χορηγός με 25 εκατ.ευρώ το χρόνο για το στάδιο Μπερναμπέου
- ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Λύση – έκπληξη από την κυβέρνηση – Δηλώσεις Ε.Βενιζέλου για χρέος και δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία
- Οι Αμερικανοί επιμένουν: “Ευρωπαίοι, κάντε κάτι για την ανάπτυξη” – Επενδύσεις στις υποδομές αποφάσισαν οι G20
- ENΦΙΑ: Δείτε στο taxis πόσα πληρώνετε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επιστολή του σκηνοθέτη για το επεισόδιο και τις συλλήψεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου
- Πλήθος κόσμου σε όλο τον πλανήτη διαδήλωσε για την κλιματική αλλαγή
- Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε τις 21 πολιτικές θέσεις του «Ποταμιού»
- Το μανιφέστο του Ποταμιού παρουσίασε ο Στ. Θεοδωράκης
- Συνέλαβαν 32 μετανάστες ενώ περίμεναν σκάφος για Ιταλία
- «Η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι συμβατή με την ΕΕ»
- Επικρίσεις Βάιντμαν στο σχέδιο της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας
- Στα δικαστήρια για προσβολή του αρχαίου θεάτρου Επιδαύρου
- «Σαρώνουν» τη διεθνή αγορά οι ελληνικές start up εταιρείες
- Υεμένη: Υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών η έδρα της κυβέρνησης