Πότε μπορούμε να τρώμε ψάρια από τον Σαρωνικό;

Το ερώτημα αν μπορούμε να φάμε ψάρια, είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να απαντηθεί. Η βιβλιογραφία είναι πλούσια. Αν αρχίσουμε την επιτήρηση σήμερα, τότε σε 60 μέρες θα γνωρίζουμε πότε θα μπορούμε να είμαστε κάτω από το επίπεδο των 2mg/ kg ψαριού που βάζει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κρέας του ψαριού, για παρόμοιους ρύπους (Spill Science and Technology, 7, pp 257-278, 2002).

Άρα μπορεί να επιτραπεί σε 60 μέρες η σε 160 μέρες. Σε καμία περίπτωση αν δεν περάσουν 2-3 μήνες δεν μπορούμε να πούμε πότε.

Ούτε λόγος για αλίευση νωρίτερα.

Αντίστοιχα περιστατικά σε ανοιχτή θάλασσα, μιλούν για περιόδους μέχρι και 2 χρόνια. Αυτά όμως στην περίπτωση μας σε μια θάλασσα με τεράστιο ρυπαντικό φορτίο (Σαρωνικός) ήδη πριν γίνει η διαρροή αυτή, περιπλέκει τα πράγματα.

«Η κατανάλωση μολυσμένων ψαριών από τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει διάφορα είδη τοξικότητας, ακόμα και την εκδήλωση καρκίνου». Είναι ανάγκη να αποσαφηνιστεί άμεσα από τους αρμόδιους φορείς το σύνολο των ουσιών που διέρρευσαν στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Μέχρις στιγμής. επισήμως. δεν έχει διευκρινιστεί αν οι ουσίες που διέρρευσαν από το ναυάγιο του πλοίου είναι πετρελαιοειδή ή λάδια ή και τα δυο. «Στην πρώτη περίπτωση, οι επιπτώσεις της ρύπανσης είναι βλαπτικές μεν αλλά αντιμετωπίσιμες σε μικρότερο χρονικό διάστημα, καθώς τα πετρελαιοειδή έχουν την τάση να εξατμίζονται σχετικά γρήγορα. Στην περίπτωση, όμως, που διέρρευσαν λάδια, οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες».

—Απόψεις του Δημήτρη Κουρέτα καθηγητή Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας

Keywords
Αναζητήσεις
τρωμε ψαρια μετα τη διαρροη, γκλετσος για σαρωνικο
Τυχαία Θέματα