ΠΟΥ ΕΨΑΞΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑ

11:03 1/1/2013 - Πηγή: BankWars

Το 2012, καθώς η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες συνέχισαν να λιμνάζει και οι πραγματικές αποδόσεις σε κάποια κρατικά ομόλογα ΑΑΑ έγιναν αρνητικές, οι επενδυτές άρχισαν να αναζητούν αλλού αποδόσεις.

Καθώς οι οικονομικές υπερδυνάμεις, όπως η Ιταλία και η Ισπανία πάλευαν να μαζέψουν επενδυτές για τα γραμμάτια του δημοσίου τους, αγορές όπως η Ζάμπια, το Ελ Σαλβαδόρ και η Μογγολία απολάμβαναν υπερκαλύψεις μαζικές στις εκδόσεις των ομολόγων τους με τις αποδόσεις τους στο ίδιο επίπεδο με αρκετές χώρες της Ευρωζώνης.

Η Χιλή είδε τις αποδόσεις των 10 ετών ομολογιών της να πέφτουν σε

χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του 3,53 τοις εκατό το Σεπτέμβριο, καθώς και από το τέλος του έτους, η S & P την αξιολόγησε με την ίδια πιστοληπτική ικανότητα όπως και την Κίνα: Με AA-.

Οι άλλες μεγάλες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής επωφελήθηκαν από την χαλάρωση της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, με τη μορφή της μείωσης του κόστους δανεισμού κάτι που ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως «πόλεμο νομισμάτων». Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε σίγουρα προβλήματα το τρέχον έτος : η επιτυχία του Βραζιλιάνικου μοντέλου» άρχισε να χάνει τη λάμψη του, όπως και το ότι η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε δραματικά. Παρ ‘όλα αυτά οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων εκφρασμένες σε δολάρια ήταν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ κάτω από το 3%.

Η νέα αγάπη ήταν – παρά τον πόλεμο των ναρκωτικών - το Μεξικό. Ορισμένοι σχολιαστές είπαν ότι μπορεί να προσπεράσει τη Βραζιλία ως τη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική μέσα σε μια δεκαετία. Το κόστος του δανεισμού του υποχώρησε στο 2,5 τοις εκατό, στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία. Ωστόσο, η τύχη του παραμένει σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου πηγαίνουν το 80 % των εξαγωγών του – και οι εξαγωγές αποτελούν το 30 % του ΑΕΠ. Η έκβαση του φορολογικού δημοσιονομικού γκρεμού θα καθορίσει αν το 2013 είναι άλλο ένα νικηφόρο έτος.

Οι χαμένοι του 2012

Οι καθαρά losers της χρονιάς: Η Αργεντινή, της οποίας τα παρακινδυνευμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την μάχη με ομολογιούχους προμηνύουν ασθένεια” για οποιαδήποτε επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, και η Αίγυπτος, όπου η αποτυχία να εξασφαλίσει τα $ 4,8 δισ. δάνειο από το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της νέας πολιτικής διαμάχης έχει σπρώξει την αιγυπτιακή λίρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και οδήγησε στην ακύρωση των ομολογιακών δανείων.

Οι μεγάλοι νικητές του 2012

Οι μεγαλύτεροι νικητές στην χρηματιστηριακή αγορά ήταν στις μικρότερες αναδυόμενες οικονομίες.

Η μεγαλύτερη αύξηση, σε όρους δολαρίου, ήταν, το 297 %, στη Βενεζουέλα.

Υπήρχαν, επίσης, ισχυρές αποδόσεις από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (57,58 %), στον αιγυπτιακό EGX 30 (57,69 %) και στο Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων (36,45%).

Οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης της Αφρικής συνοδεύτηκαν από οικονομική ανάπτυξη, με την Κένυα και τη Νιγηρία να ξεχωρίζουν στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές μετοχών του κόσμου.

(Από F T)

Keywords
Τυχαία Θέματα