ΠΟΥ: Στην πρώτη θέση κατανάλωσης αλκοόλ οι Ευρωπαίοι με 9,2 λίτρα κατά μέσο όρο ετησίως

Στα 9,2 λίτρα φτάνει η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ των Ευρωπαίων, κάτι που τους καθιστά τους βαρύτερους πότες στον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ευρωπαϊκό παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σήμερα Πέμπτη.

«Η περιοχή της Ευρώπης συνεχίζει να κατέχει το καθόλου αξιοζήλευτο ρεκόρ για τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και τις σχετικές επιβλαβείς επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε συγκεκριμένα ο δρ Γκόντεν Γκαλέα, αξιωματούχος του ΠΟΥ για την Ευρώπη, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από το 2019.

Στις

χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ για περισσότερα από δέκα χρόνια, όπως επισημαίνει ακόμη ο ΠΟΥ.

Στη δεύτερη θέση κατατάσσονται οι κάτοικοι της αμερικανικής ηπείρου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΠΟΥ που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο για την παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ, με 7,5 λίτρα κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση.

Αναλυτικά, οι άνδρες είναι αυτοί που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη: 14,9 λίτρα ετησίως κατά μέσο όρο ή τέσσερις φορές περισσότερο από τις γυναίκες (4 λίτρα τον χρόνο).

Ένας στους δέκα ενήλικες (11%) στην Ευρώπη πάσχει από κάποια διαταραχή που συνδέεται με το αλκοόλ και σχεδόν ένας στους 20 είναι εξαρτημένος από το αλκοόλ (5,9%), υπογραμμίζει το παράρτημα του ΠΟΥ στην Ευρώπη, που συγκεντρώνει στοιχεία από 53 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, στην Ευρώπη το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας με περίπου 800.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Όμως το αλκοόλ προκαλεί πολλές μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, διαβήτης και χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, που ευθύνονται για το 90% όλων των θανάτων στην περιοχή (που οριοθετείται από τον ΠΟΥ) και το 85% των ετών που οι ασθενείς αυτοί έζησαν με αναπηρία.

Ο οργανισμός καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τους φόρους στα αλκοολούχα ποτά, να εφαρμόσουν παγκόσμιους περιορισμούς στο εμπόριο του αλκοόλ και να μειώσουν τη διαθεσιμότητά του.

Το αλκοόλ σκοτώνει 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως, αριθμός που παραμένει απαράδεκτα υψηλός, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Keywords
Αναζητήσεις
pou-stin-proti-thesi-katanalosis-alkool-oi-evropaioi-me-92-litra-kata-meso-oro-etisios.htm
Τυχαία Θέματα