Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια – Αδειάζουν οι πρεσβείες – Ρωσία: Υστερία της Δύσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησαν σήμερα τηλεφωνικά επί μία και πλέον ώρα για την κλιμακούμενη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας, τόνισε ο Λευκός Οίκος.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι εάν η Ρωσία πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους τους θα “απαντήσουν” αποφασιστικά και θα επιφέρουν γρήγορο και σοβαρό πλήγμα στη Ρωσία,

σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο και θα μείωνε τη θέση της Ρωσίας. Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Πούτιν ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να εμπλακούν σε διάλογο, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, είναι εξίσου προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, διάρκειας 35 λεπτών, υπογράμμισε ότι η διπλωματική οδός παραμένει ανοιχτή στην κλιμακούμενη κρίση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας λόγω της συσσώρευσης στρατευμάτων της Μόσχας, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, δεν οδήγησε σε μια “θεμελιώδη αλλαγή”, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει πως μία νέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι θέμα χρόνου.

«Βρισκόμαστε στην στιγμή όπου μία ρωσική εισβολή μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή εάν το αποφασίσει ο πρόεδρος Πούτιν. Ακόμη και τις ερχόμενες ημέρες», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βέβαιες πως η Μόσχα θα προχωρήσει μετά από 8 χρόνια σε πολεμικές επιχειρήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία, δίνοντας μάλιστα και χρονικό ορίζοντα.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Τζο Μπάιντεν με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμανε συναγερμό.

«Μπορεί να ξεκινήσει κατά την διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων παρά τα σενάρια που ήθελαν να γίνεται μόνο μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες», είπε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος ασφαλείας Λευκού Οίκου.

Η βεβαιότητα της Δύσης πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία έφερε «τσουνάμι» εκκλήσεων προς τους πολίτες χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ισραήλ, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Σουηδία και η Γερμανία να φύγουν από το Κίεβο.

Η γερμανική πρεσβεία στην Ουκρανία ανακοίνωσε πως δε θα κλείσει αλλά θα μεταφερθεί προσωρινά στο Λβιβ στα δυτικά της χώρας με μειωμένο προσωπικό.

Η Ρωσία από την πλευρά της χαρακτηρίζει και πάλι τα όσα οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν, «υστερία», και προπαγάνδα προκειμένου να υπάρξει πανικός.

Ζαχάροβα: Υστερία Λευκού Οίκου – Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο με κάθε κόστος

Η τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν και πάλι αδιέξοδη.

Την ίδια ώρα, η επίδειξη ισχύος στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας συνεχίζεται με το ρωσικό και λευκορωσικό πυροβολικό να σφυροκοπούν τα πεδία βολής.

Νωρίς το απόγευμα έκρηξη στην ελεγχόμενη από ουκρανικές δυνάμεις περιοχή στο Ντονιέτσκ σήμανε συναγερμό, με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να τονίζουν πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο αλλά χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες για το συμβάν.

Η Δύση βλέπει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – Ταξιδιωτικές οδηγίες, δηλώσεις ηγετών

ΠΟΥΤΙΝ-ΜΑΚΡΟΝ

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν. Η διάρκεια του κρίσιμου τηλεφωνήματος διήρκησε 90 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελιζέ, ο  πρόεδρος της Γαλλίας είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα.  Πηγές από το Παρίσι πάντως, τονίζουν ότι δεν υπήρξε υπόνοια ότι ο Ρώσος πρόεδρος σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.  Μέσα στην ημέρα συενχίζονται οι επαφές του Εμμανουέλ Μακρόν με ξένους ηγέτες.

Οι Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα