ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ – Η Α.ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΟΙΜΠΛΕ – ΠΙΘΑΝΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΜΙΚΡΟΥΣ”

00:57 5/2/2017 - Πηγή: BankWars

Για πρώτη φορά η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για μία Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων», στον απόηχο των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βαλέτα της Μάλτας. Η Α. Μέρκελ δήλωσε, συμφωνώντας με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ότι μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων έχει νόημα: «Τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως θα υπάρξει μια ΕΕ πολλαπλών ταχυτήτων και ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν πάντα όλες οι χώρες μέλη στα ίδια στάδια

της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι τα λόγια περί ολοκλήρωσης καθώς και οι αναφορές στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες δεν βοηθούν, σε καιρούς Brexit και ενίσχυσης του λαϊκισμού που επιτίθεται μετωπικά στον θεσμό της ΕΕ.

Οι δηλώσεις Μέρκελ ερμηνεύονται πάντως από ορισμένους γερμανούς σχολιαστές, όπως του περιοδικού Spiegel, και ως χείρα βοηθείας στις μικρότερες χώρες-μέλη που είτε δεν είναι σε θέση, είτε δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε όλα τα στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Δίνοντας ένα παράδειγμα η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στο ευρώ, το οποίο δεν υιοθετήθηκε ως επίσημο νόμισμα και από τα 27 μέλη της Ένωσης. Υπογράμμισε μάλιστα τη σημασία της καταγραφής της πρότασης για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, τέλη Μαρτίου, στο τελικό ανακοινωθέν των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, όπου, ας σημειωθεί, το 1957 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ίδρυση της Ενωμένης Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της καγκελαρίου το τελικό ανακοινωθέν θα αναφέρεται στον μελλοντικό ρόλο της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία. Μεταξύ άλλων θα οριοθετείται η συμβολή των Ευρωπαίων στην παγκοσμιοποίηση, η συμμετοχή της Ένωσης σε συμμαχίες, αλλά και οι πολυμερείς διεθνείς συνεργασίες. (Πηγή: Deutsche Welle)

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τρεις ακόμα χώρες, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, εξέδωσαν την Παρασκευή κοινή δήλωση με την οποία στηρίζουν μία Ε.Ε. δύο ταχυτήτων.

Ένας από τους πρώτους εμπνευστές της ιδέας μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων ήταν ο νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος από τη δεκαετία του 1990 είχε επισημαίνει τα διλήμματα που ταλανίζουν την ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου.

Το 2013, ερωτηθείς συγκεκριμένα για τις θέσεις του, ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει πως αυτό δεν σημαίνει τη δημιουργία ενός μπλοκ προνομιούχων εταίρων, αλλά ότι ορισμένες χώρες θα προχωρούν πιο γρήγορα σε ορισμένα στάδια ενοποίησης και τα υπόλοιπα θα ακολουθούν όταν πληρούν τις προϋποθέσεις.

ΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Θετική η πρώτη αντίδραση της Ιταλίας στην αναφορά της Γερμανίδας καγκελαρίου για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο δελτίο ειδήσεων του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre, o υφυπουργός παρά την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Σάντρο Γκότζι, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι η καγκελάριος υιοθέτησε θέσεις που έχουν επεξεργασθεί η Ιταλία και άλλες χώρες μέλη», διότι «η κυβέρνηση της Ρώμης, εδώ και πολλές εβδομάδες, εργάζεται ακριβώς για την επίτευξη του στόχου αυτού».

«Είναι απατηλό να πιστεύει, κανείς, ότι σε μια Ένωση με είκοσι επτά χώρες μέλη, μπορούν να προχωρήσουν όλοι μαζί, με την ίδια ταχύτητα και με στόχο περισσότερη ανάπτυξη, ασφάλεια, επενδύσεις, και κοινωνική πολιτική», εξήγησε ο Γκότζι.

Θεωρεί, δε, ότι «οι χώρες που θέλουν να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν, με την γενικότερη συναίνεση» και πως «είναι σίγουρα θετικό το ότι η καγκελάριος Μέρκελ, ξεπέρασε την μέχρι τώρα διστακτικότητά της».

Ο Ιταλός υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι η ιταλική κυβέρνηση θα εργασθεί, ώστε στην σύνοδο της Ρώμης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 του ερχόμενου Μαρτίου (για τον εορτασμό των εξήντα χρόνων από τις πρώτες ευρωπαϊκές συνθήκες) να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια διακήρυξη προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

«Το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με είκοσι επτά μέλη, σήμερα, είναι ότι πρόκειται για ένα ένδυμα το οποίο για κάποιους είναι πολύ φαρδύ, ενώ για κάποιους άλλους είναι πολύ στενό. Πρέπει να το ξαναφτιάξουμε, ραμμένο ακριβώς στα μέτρα των αναγκών των Ευρωπαίων πολιτών» τόνισε, τέλος, ο Γκότζι.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα