Πρώτο Θέμα – Δημοσιογράφοι: Καληνύχτα, κύριε Πρωθυπουργέ!

14:31 6/4/2016 - Πηγή: BankWars

Το κείμενο της απάντησης των δημοσιογράφων του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ “στις ύβρεις του Πρωθυπουργού”

Θα ήταν απλώς ενοχλητικό και αντιαισθητικό, δείγμα μιας συνηθισμένης και αγαπημένης όλων των εξουσιών έναντι του Τύπου τακτικής, αυτό που κάνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις συνεχείς επιθέσεις του στο «Πρώτο Θέμα» και το protothema.gr εάν δεν ήταν ταυτόχρονα, με τα όσα επικαλείται, προσβλητικό και υπονομευτικό

για τη δουλειά δεκάδων δημοσιογράφων που εργάζονται στα δύο ΜΜΕ.

Προσβλητικό γιατί αμφισβητεί, όχι μόνο ή κυρίως, το δικαίωμα και την υποχρέωση του Τύπου στην άσκηση κριτικής προς κάθε εξουσία, αλλά ακόμα και το ίδιο το ρεπορτάζ και τη δημοσιογραφική έρευνα, που στηρίζονται καταφανώς σε πραγματικά γεγονότα. Επικαλέστηκε, για παράδειγμα, στη Βουλή ο κ. Πρωθυπουργός την υπόθεση Καρανίκα, για την οποία το ρεπορτάζ και τα δημοσιεύματα βασίστηκαν στα γεγονότα: ο συγκεκριμένος κύριος, με τα συγκεκριμένα προσόντα, απόψεις και προσωπικές και κομματικές σχέσεις, διορίστηκε σε μετακλητή, επιτελική θέση στο πρωθυπουργικό γραφείο, αμειβόμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κανένα στοιχείο από τα παραπάνω δεν διογκώθηκε και δεν διαστρεβλώθηκε – τουναντίον υπήρξε εμπεριστατωμένη και αποκαλυπτική έρευνα από έμπειρους και καταξιωμένους δημοσιογράφους, που εργάζονται με επαγγελματική συνείδηση, σεβόμενοι τις αρχές δεοντολογίας. Εκτός κι αν ο κ. Πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι σύμβουλοι και οι κατέχοντες πολιτική θέση πρέπει να μένουν στο απυρόβλητο – ας το πει όμως ανοιχτά. Από πού κι ως πού λοιπόν αυτά τα δημοσιεύματα δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό «ναυαρχίδα του κίτρινου Τύπου» που χρησιμοποίησε (για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα) εναντίον μας ο κ. Πρωθυπουργός;

Είναι όλη αυτή η στάση υπονομευτική αν όχι και επικίνδυνη για τον Τύπο και την εργασία κάθε δημοσιογράφου. Εάν πάνω από τον κάθε εργαζόμενο στον Τύπο επικρέμαται η απειλή της στοχοποίησης από την κυβερνητική εξουσία με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, τότε καλλιεργείται ένα πέπλο φόβου και τρομοκράτησης. Εάν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τη θεσμική θέση που κατέχει και το ειδικό βάρος που αυτή έχει για να δημιουργεί ένα κλίμα φανατισμού κατά των κάθε φορά θεωρούμενων «εχθρών» ή να καθοδηγεί και να ενθαρρύνει ένα κύμα έμμεσης λογοκρισίας και αμφισβήτησης του ίδιου του δικαιώματος στη δημοσιογραφική έρευνα, τότε το πρόβλημα δεν το έχει μόνο ο Τύπος αλλά και ολόκληρο το Κράτος Δικαίου.

Προσοχή: δεν επιτίθεται ο κ. Πρωθυπουργός στην αντίθετη άποψη, ούτε αντιπαρατίθεται με την κριτική που του ασκείται – αυτό έχει δικαίωμα να το κάνει εφόσον το θεωρεί αναγκαίο μέσο υπεράσπισης των επιλογών του. Επιτίθεται αμφισβητώντας ή αδιαφορώντας για τα πραγματικά γεγονότα πάνω στα οποία στηρίζεται η δημοσιογραφική δουλειά δεκάδων δημοσιογράφων. Και επιστρατεύει με επιπολαιότητα ταμπέλες και χαρακτηρισμούς εύπεπτους ειδικά σε ένα κοινό που αρέσκεται στις εύκολες καταδίκες και τη συνωμοσιολογία.

Αφού καταφεύγει σε αυτή την τακτική ο κ. Πρωθυπουργός, ίσως τότε πρέπει να ξαναδούμε κάποιους αγαπημένους του όρους, όπως «κιτρινισμός». Κιτρινισμός είναι άραγε ένα φαρμακερό πρωτοσέλιδο ή μια σωρεία πολιτικών ψεμάτων, πιθανόν και σκόπιμων, προς τους Ελληνες, ενταγμένων σε δημαγωγικό και παραπλανητικό λόγο;

Δυστυχώς παράλληλα με την τακτική του κ. Πρωθυπουργού και ίσως συνεπεία και αυτής πυκνώνουν τα περιστατικά κατά τα οποία στοχοποιούνται από κέντρα και παράκεντρα της σημερινής εξουσίας δημοσιογράφοι μόνο και μόνο επειδή εργάζονται στο «Πρώτο Θέμα» και το protothema.gr. Ανθρωποι που είναι απλοί εργαζόμενοι δέχονται από ένα οργανωμένο σύστημα εξουσίας λοιδορίες και προσωπικές επιθέσεις. Μια τακτική που παραβιάζει ακόμη και τον βασικό κανόνα στον Τύπο, ή και όπου αλλού, ότι ο εργαζόμενος δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με τη γραμμή του Μέσου ή της εταιρείας στην οποία εργάζεται.

Μικρό μόνο δείγμα της ολοκληρωτικής αντίληψης ορισμένων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ είναι, για παράδειγμα, η ανοίκεια επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Παύλος Πολάκης γιατί αποκαλύψαμε το επίσημο έγγραφο του ΣΔΟΕ, με το οποίο καλούνταν να δώσει εξηγήσεις για υπόθεσή του.

Δεν ζητάμε από τον κ. Πρωθυπουργό να σεβαστεί την πρωτιά που έχουν δώσει στο «Πρώτο Θέμα» οι αναγνώστες επί 11 χρόνια, ούτε την αντίστοιχη αναγνώριση στο protothema.gr. Ούτε και καταθέτουμε στα πόδια της οποιασδήποτε εξουσίας αυτό που έχουμε καταφέρει ως δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε αυτά τα Μέσα. Ζητάμε όμως συναίσθηση της ευθύνης που έχει ο κάθε θεσμικός παράγοντας του τόπου, εκ της θέσεώς του. Και σεβασμό στη δουλειά των εργαζομένων.

Κατά τα λοιπά, είναι περιττό να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης από το δικαίωμα και την υποχρέωση που νιώθουμε οι δημοσιογράφοι του «Πρώτου Θέματος» και του protothema.gr να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που μας έφερε αντιμέτωπους με κάθε κυβερνητική, και όχι μόνο, εξουσία όλα αυτά τα 11 χρόνια. Και φυσικά δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοσιογραφίας, ειδικά από αυτούς που εσχάτως -ή από πάντα;- επιδίδονται σε ρόλο λογοκριτή με ζήλο δογματικού και μοναδικού κατόχου της αλήθειας.

Κατά τα άλλα, λέμε στην (κάθε) εξουσία «Καληνύχτα και καλή τύχη…».

Keywords
Τυχαία Θέματα