Ψηφίστηκε το ν/σ για τον «εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας»

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής, των άρθρων, των υπουργικών τροπολογιών και στο Σύνολό του, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» από την Ολομέλεια.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της Αρχής ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, με το «παρών» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ενώ το ΚΚΕ

και ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν.

Πολλά, πάντως, από τα 72 άρθρα του νομοσχεδίου ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία καθώς κόμματα της Αντιπολίτευσης έδωσαν την θετική τους ψήφο παρά το γεγονός ότι τα χαρακτήρισαν περιορισμένα και ανεπαρκείς.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας , Παναγιώτης Τσακλόγλου κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, είπε ότι:

* Νομοθετούμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Τέκνων.

* Εναρμονίζουμε το ποσοστό αναπηρίας που απαιτείται για τη λήψη αναπηρικής σύνταξης από κοινή νόσο για όλους τους ασφαλισμένους.

* Μονιμοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που μειώνει τη λεγόμενη «φορολογική σφήνα» και βελτιώνει τις προοπτικές απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

* Μειώνουμε τον χρόνο παραγραφής των μη βεβαιωμένων απαιτήσεων του e-ΕΦΚΑ από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές αρχικά στα δέκα και κατόπιν στα πέντε έτη, εναρμονιζόμενοι με τα κρατούντα στη φορολογική διοίκηση.

* Αυξάνουμε τις μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 σε 24, επίσης σε συμμετρία με τα ισχύοντα στην φορολογική διοίκηση.

“Με τις δύο αυτές ρυθμίσεις ενισχύουμε την ασφάλεια δικαίου και συμβάλλουμε στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Ε.Φ.Κ.Α, με τρόπο δίκαιο και χωρίς να υποθάλπουμε νοοτροπίες ασυνέπειας ή αποφυγής των πληρωμών” εξήγησε.

* Επεκτείνουμε σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, με την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.

* Επεκτείνουμε την άδεια μητρότητας για μισθωτές του ιδιωτικού τομέα από 6 σε 9 μήνες, εξισώνοντας τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

* Θεσπίζουμε το πρόγραμμα της Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά 0-6 ετών που έχουν διαγνωστεί με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες.

* Δίνουμε κίνητρα για την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, θεσπίζοντας κρατική επιδότηση ίση με το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

* Απαγορεύουμε κάθε διάκριση σε βάρος οροθετικών ατόμων στον ιό HIV κατά το στάδιο της πρόσληψης ή της παραμονής στην εργασία.

* Καταργούμε την μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων και των αντιστοίχων κρατήσεων άλλων απασχολουμένων του δημοσίου τομέα, ενισχύοντας το εισόδημά τους

Κάνοντας ειδική μνεία στο άρθρο 18, για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης των συντάξεων κατά 7,75% για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια, τόνισε ότι αναμένεται να επηρεάσει θετικά περίπου 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των συνταξιούχων.

Ακόμη, ο κ. Τσακλόγου τόνισε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης σειρά διατάξεων και διευκολύνσεων, που εξορθολογίζουν, συστηματοποιούν και απλουστεύουν κανόνες που διέπουν επιμέρους κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι ξεναγοί, οι αναβάτες του ιπποδρόμου, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και γραφεία που έχουν πληγεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και οι ρητινεργάτες της Εύβοιας που επλήγησαν από τις περυσινές πυρκαγιές. Σημείωσε επίσης, την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων και λοιπών κατηγοριών μισθοδοτούμενων του Δημοσίου, λόγω της πρόβλεψης στο νομοσχέδιο για την κατάργηση της μη ανταποδοτικής ειδικής εισφοράς 1%, η οποία είχε στόχο – στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων – την ανακεφαλαίωση του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) – κάτι που έχει επιτευχθεί, όπως αποδεικνύει η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα