Μπλόκο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στο κόμμα Κασιδιάρη – Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ – Οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Α.Π

UPD: Η τροπολογία με την οποία συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τον έλεγχο των προϋποθέσεων κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών από όλους τους ανώτατους δικαστικούς που συνθέτουν το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μόνο από μια πενταμελής Επιτροπή του, ψηφίσθηκε με τη θετική ψήφο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας. ΚΚΕ , Ελληνική Λύση

και Μέρα 25 την καταψήφισαν.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η διάταξη διασφαλίζει συνθήκες θεσμικής ασφάλειας ώστε η τελική απόφαση που θα λάβει εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου η Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου για το αν το κόμμα Κασιδιάρη μπορεί να μετέχει ή όχι σε εθνικές εκλογές να μην αμφισβητηθεί από κανένα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ολοκληρώνοντας την διαδικασία της συζήτησης, εστίασε στην επίμαχη τροπολογία για τον έλεγχο από τον ‘Αρειο Πάγο της νομιμότητας των συνδυασμών και των κομμάτων προκειμένου να μην συμμετέχουν στις εκλογές καταδικασμένοι έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπήρχαν εκτενείς αναφορές από όλους τους βουλευτές, επισημαίνοντας πως το κάθε κόμμα ανάλογα με τον τρόπο που τελικά τάχθηκε αναλαμβάνει και την ευθύνη του.

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, κ. Βορίδης επισήμανε πως αυτό έχει μόνο θετικές διατάξεις. Ο υπουργός κλείνοντας την τοποθέτησή του προχώρησε σε έναν εκτενή απολογισμό ανά πεδίο του έργου της Κυβέρνησης της ΝΔ και το αντιδιέστειλε με όσα ανέφερε ο πρόεδρος και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Πρόκειται για το τελευταίο σχέδιο νόμου μέχρι την διακοπή της Ολομέλειας για το Πάσχα και του προγραμματισμένου Κυβερνητικού νομοθετικού έργου της ΙΗ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Με αυτό το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται το κοινοβουλευτικό έργο αυτής της Βουλής, καθώς θα ακολουθήσουν μετά το Πάσχα οι διαδικασίες για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και η Βουλή θα κλείσει.

Το σχέδιο νόμου επί της Αρχής ψηφίσθηκε από τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας, ενώ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ , Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και οι υπόλοιπες πέντε υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δεν έκανε δεκτή καμία από τις 19 βουλευτικές τροπολογίες και συνεπώς δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται και αναμένεται να ψηφιστεί, σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Υπέρ του σχεδίου νόμου επί της Αρχής στην αρμόδια Επιτροπή τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετείχε της ψηφοφορίας, το ΚΚΕ το καταψήφισε, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια.

Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση η τροπολογία που συμπληρώνει τις διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου των προϋποθέσεων συμμετοχής των συνδυασμών στις εθνικές εκλογές. Η τροπολογία προβλέπει πως αυτός ο έλεγχος δεν θα γίνεται από μία πενταμελή Επιτροπή του Τμήματος αλλά από το σύνολο των ανώτατων δικαστικών που μετέχουν σε αυτό, προκειμένου -όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση- να διασφαλίζονται «τα αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης».

Υπέρ της τροπολογίας, κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή, τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το οποίο, όμως, προτείνει ο έλεγχος να μη γίνεται από το Α1 Τμήμα αλλά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ο Κ.Σκανδαλίδης

«Η Βουλή δεν έπαιξε τον θεσμικό της ρόλο στην τεράστια υπόθεση που αφορά τη Χρυσή Αυγή. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι μεγάλο ατόπημα και βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο έχει κατατεθεί η σχετική τροπολογία.

Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως «η υπόθεση είναι καθαρά θέμα προστασίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Δεν είχαμε να λύσουμε ιδεολογικές διαφορές, ούτε να φυλακίσουμε την όποια ιδεολογία, αλλά να αποτρέψουμε τη δυνατότητα μιας εγκληματικής οργάνωσης να εκλεγεί στο εθνικό Κοινοβούλιο και να παίξει ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτή την υπόθεση «από την αρχή, θα έπρεπε και με πρωτοβουλία του προέδρου του Σώματος να εμπλακούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση της τελικής ρύθμισης, παράλληλα με την κυβέρνηση». Καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «αγνόησε την ανάγκη του εθνικού δημοκρατικού μετώπου. Παρέμεινε απαθής δύο ολόκληρα χρόνια μετά την καταδίκη σε πρωτόδικο επίπεδο της Χρυσής Αυγής και έφερε μια πρόχειρη διάταξη, που στην αρχική της μορφή εμφάνιζε κραυγαλέα κενά».

Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μπήκε στον πειρασμό να αντιπολιτευτεί σε τόσο κρίσιμο θέμα. «Παρά τις διαφωνίες μας με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, συμβάλαμε εποικοδομητικά διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Κάποιες δευτερεύουσες έγιναν αποδεκτές, όπως η διατύπωση για την πραγματική ηγεσία αλλά όχι η αρμοδιότητα ελέγχου να ανατεθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου» .

Χαρακτήρισε την ρύθμιση της κυβέρνησης, ο έλεγχος να γίνει από την πλήρη σύνθεση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, ως «και πάλι μια μεσοβέζικη λύση» που όμως το κόμμα του θα την ψηφίσει, καθώς η στάση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ «υπαγορεύεται από υψηλό αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης. Και ούτε στιγμή δεν διανοηθήκαμε να ασκήσουμε κομματική πολιτική, ψάχνοντας προεκλογικά ακροατήρια».

Ο κ. Σκανδαλίδης άσκησε διμέτωπη κριτική και προς την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως ο κ. Βορίδης «διαχώρισε το στρατηγικό διακύβευμα από τη συγκυριακή διαδικασία. Αλλά αυτό είναι εύκολο, στα αυτιά ακούγεται και εύλογο, αλλά είναι η μισή αλήθεια καθώς δεν νομιμοποιεί την αβελτηρία της κυβέρνησης για τον τρόπο που εδώ και χρόνια χειρίστηκε το θέμα». Παράλληλα, είπε, και ο «αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είδαμε να νίπτει τας χείρας του». Εμείς, πρόσθεσε, «δεν ακολουθήσαμε. Με τη θετική μας ψήφο θα δώσουμε την δυνατότητα η ανεξάρτητη δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι η στάση μας θα δικαιωθεί από την ιστορία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας και επέμεινε στην πρόταση-διάταξη που είχε προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την αρχική θέσπιση των σχετικών διατάξεων. Το ΚΚΕ διαφωνεί με τέτοιου είδους ρυθμίσεις που μπορεί να ανοίξουν στο μέλλον παράθυρο και για άλλους αποκλεισμούς κομμάτων και συνδυασμών. Την αρνητική στάση τους εξέφρασαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Μ. Βορίδης

Αποτελεί μέτωπο στον φασισμό το να υιοθετείτε τα επιχειρήματα των φασιστών, ρώτησε την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. «Για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης [..] δεν έχετε παρά ένα δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στο στρατηγικό στόχο, και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» είπε ο κ. Βορίδης.

Αφού τόνισε ότι η συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον δικαστικό του ΑΠ, «προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση και στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, είναι απολύτως θεμιτή, κανονική, και επιβαλλόμενη», είπε ότι ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης όσων θίγονται. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας σήμερα ανέφερε για πρώτη φορά τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το Σύνταγμα, και ότι η διάταξη έρχεται κατόπιν της συνάντησης επειδή διαπιστώνεται η αντισυνταγματικότητα. Είπε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας το πήγε παραπέρα, ότι εδώ ενδέχεται να έχουμε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εκτεθεί η χώρα. «Ούτε οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά». Γιατί έρχεστε και υιοθετείτε αυτή την έωλη επιχειρηματολογία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή; Για να δικαιολογήστε ότι δεν θα ψηφίσετε τη διάταξη; ρώτησε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: Υιοθετείτε την άποψη αυτή; Με αυτό τον τρόπο συμπράττετε στην άποψη να μπει φραγμός σε αυτό το νομικό παράδοξο, για να μην πω απαράδεκτο, ώστε οι εγκληματίες να εμφανίζονται ως αρχηγοί πολιτικών κομμάτων;

Βοηθάτε με αυτό τον τρόπο, αφού συμμεριζόμαστε κοινό στρατηγικό στόχο ή σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις ή η αναφορά σε συγκεκριμένο ακροατήριο; Στο αντισύστημα, στην θολούρα, στην οργή, τους οργισμένους, τους αγανακτισμένους;

Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του κ. Τσίπρα δυσκολεύει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά από αυτή την αγόρευση, για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης και επιχειρηματολογίας δεν έχετε παρά ένα δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στο στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε τη διάταξη αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα