“Ψυχώ” κοροναιού σε Οικονομία κ’ Αγορά όταν η απλή γρίπη “θερίζει”

Η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του 2018, έχει πληθυσμό 1.396.000.000 κατοίκους. Η Ελλάδα, την ίδια χρονιά είχε πληθυσμό 10.740.000 κατοίκους.

Αν δεχθούμε ότι όλοι οι νεκροί, οι 2626 μέχρι σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, από τον κοροναιό προέρχονται από την Κίνα, αυτό σημαίνει μαθηματικά ότι από τη νόσο πέθαναν 1,881 άνθρωποι στο 1.000.000.

Στην Ελλάδα, έχει ανακοινωθεί επίσημα

ότι από την κανονική γρίπη πέθαναν μέχρι πριν μία εβδομάδα 60 άνθρωποι. Αυτό μαθηματικά σημαίνει ότι σε κάθε 1.000.000 κατοίκους της χώρας μας έχουν πεθάνει 5,586 άνθρωποι.

Ποιο είναι μεγαλύτερο νούμερο; Το 5,586 ή το 1,881;

Μα,  θα πείτε, όλοι μιλούν για τεράστιο κίνδυνο πανδημίας και για εκατομμύρια νεκρούς στον πλανήτη.

Γιατροί και επιδημιολόγοι, δεν είμαστε. Και τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε για τη συνέχεια, αν και η άνοιξη που έρχεται, με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα είναι, όπως λένε άλλοι ειδικοί, η ταφόπλακα του κοροναιού.

Αυτό που ΣΗΜΕΡΑ μπορούμε να πούμε, είναι ότι ο πανικός είναι ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΣ.

Και αυτό, όχι γιατί τα νούμερα θανάτων και κρουσμάτων μιλάνε από μόνα τους, αλλά και γιατί, αν δεχθούμε τις ιστορίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και κάνουν λόγο για πολλά εκατομμύρια νεκρών προσεχώς, γιατί να μη δεχθούμε και την άλλη ιστορία συνωμοσίας που επίσης κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ότι όλα έγιναν για να ξεφουσκώσουν οι υπερτιμημένες αγορές του “καταχρεωμένου” πλανήτη ή και για να εισπράξουν τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων φαρμακευτικές εταιρείες που ψάχνουν για το …σωτήριο εμβόλιο;

Φυσικά και δεν είμαστε οπαδοί των ιστοριών συνωμοσίας. Προτιμούμε, τα μαθηματικά.

ΤΙ “ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επειδή στην οικονομία, σχεδόν τα πάντα είναι “ψυχολογία”, το κλίμα πανικού για τον κοροναιό – και πολύ περισσότερο αν ο ιός αποδεχθεί ισχυρός – τα πλήγματα για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου αμελητέα. (Μόλις χθες, σε μία ημέρα, “χάθηκαν” 4 δισ από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, ενώ και τα ομόλογα σαφέστατα επηρεάστηκαν).

Η ελληνική οικονομία θα πληγεί στην απευκτέα περίπτωση ισχυροποίησης του ιού, πέρα από το μερίδιο του της αναλογεί από την παγκόσμια πτώση του ΑΕΠ:

– Στον τουρισμό και την κρουαζιέρα

– Στην αγορά ακινήτων με την αποχή όχι μόνο των Κινέζων, αλλά ευρύτερα όσων επενδύουν στην Ελλάδα σε ακίνητα κάνοντας χρήση του θεσμού της Χρυσής Visa.

– Στο εμπόριο, μεγάλο μέρος του οποίου (μέχρι και ανταλλακτικά αυτοκινήτων) έχει προέλευση την Κίνα.Το μέγεθος των συναλλαγών με την Κίνα φθάνει το 2,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (περί τα  5 δισ. σύνολο εμπορίου, με τις εισαγωγές να ξεπερνούν τα 4 δισ. και τις εξαγωγές ν’ αγγίζουν το 1 δισ.,  δηλαδή περί το 4,4% των ελληνικών εξαγωγών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών)

– Στη ναυτιλία που πλήττεται ήδη από τα χαμηλά ναύλα και που θα πληγεί κατά πολύ όσο το διεθνές εμπόριο συρρικνώνεται.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο για αύξηση ΑΕΠ για το 2020 το 2,8%. Αν ισχύσουν τα παραπάνω, το ποσοστό αυτό δεν πιάνεται, με ότι αυτό μπορεί να σημάνει για τις δρομολογημένες ελαφρύνσεις από φόρους και κυρίως για τα περίφημα πρωτογενή πλεονάσματα με τα οποία έχουν δέσει την Ελλάδα οι δανειστές της, με τη σύμφωνη δυστυχώς γνώμη εκείνων που …διαπραγματεύτηκαν σκληρά.

Κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι το γεγονός ότι το πλήγμα που δέχεται ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί, παρά να έχει δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομία μας.

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εδώ και αν η ψυχολογία θα παίξει τον πρώτο της ρόλο…Ήδη οι …ειδικοί της καταστροφής, έχουν πιάσει τα κομπιουτεράκια και γράφουν – μεταδίδουν τον ιό τους: Τι για 780 μονάδες διαβάζουμε, τι για 700 μονάδες, τι για 550…Το τι θα συμβεί δεν το γνωρίζει κανείς. Κανείς ΑΠΟΛΥΤΩΣ.   Και επιμένουμε σε αυτή την άποψη.

Ο ΜΠΑΦΕΤ

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και ανάπτυξης θα παραμείνουν αμετάβλητες από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, υποστήριξε σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης που έδωσε στο CNBC, ο Warren Buffet.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Berkshire, μίλησε με τον ιδρυτή της Microsoft Bill Gates για τις προσπάθειες να περιοριστεί η εξάπλωση και ο αντίκτυπος του κορωνοϊού, και η απάντηση που εισέπραξε είναι πως «αυτό στο οποίο ελπίζουν είναι να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο εμβόλιο γρίπης, αλλά αυτή η προοπτική είναι μακριά μας ακόμη. “Ο Bill Gates είναι αισιόδοξος πως η προοπτική είναι να μπορεί ο κόσμος να προλαβαίνει τη γρίπη”.

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com

Keywords
Τυχαία Θέματα