Σάλλας: Αλλάζει η Ελλάδα με αφορμή τον κορωνοϊό – Η οικονομία θα εκτοξευθεί σαν ελατήριο

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση που προκαλεί η πανδημία εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του Lyktos Group και έμπειρος τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας, σε εκδήλωση του Φόρουμ των Δελφών. «Φέτος η ύφεση θα φθάσει το 8%, ωστόσο η οικονομία είναι σαν το ελατήριο που έχει πιεστεί και μόλις απελευθερωθεί, θα υπάρξει εκσφενδονισμός», τόνισε και πρόσθεσε: «Με αφορμή την Covid-19, η Ελλάδα αλλάζει».

Σχολιάζοντας την εικόνα

της χώρας ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει κατακτήσει τη σοβαρότητα, διαθέτει, όπως περίτρανα απέδειξε η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ένα σοβαρό λαό, μια σοβαρή κυβέρνηση» και επεσήμανε πως «τώρα έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε το μοντέλο. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί».

Τόνισε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, κάτι που δεν «έχουμε ξαναδεί» όπως και η ελληνική κυβέρνηση. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει, η χώρα θα πάει μπροστά με υγιείς δυνάμεις. Όχι με τα μπαλώματα του παρελθόντος και με τις πολιτικές παρεμβάσεις επίσης του παρελθόντος».

Αναφέρθηκε σε μια σειρά από υγιείς και στιβαρούς νέους κλάδους, στους οποίους η ελληνική οικονομία πρέπει να ρίξει το βάρος της και ξεκαθάρισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες ασφαλώς μπορούν να δώσουν δάνεια, να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και αν σε αυτή τη συγκυρία είναι αλληλέγγυες, όπως εξάλλου δείχνουν, τότε θα έχουν λαμπρό μέλλον».

Από τους κλάδους ξεχώρισε τη βιομηχανία των τροφίμων, τη μεταποίηση στον πρωτογενή τομέα, την πράσινη οικονομία με αιχμή τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. «Έχουμε σοβαρές και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν υποβοηθηθεί επί δεκαετίες από το τραπεζικό σύστημα», τόνισε. Ειδικότερα, για το τραπεζικό σύστημα υποστήριξε ότι «έχει αλλάξει στη φιλοσοφία του, σοβαρεύει μέρα με την ημέρα».

Για το πρόβλημα του υψηλού, ύψους 16 δισ. ευρώ, αναβαλλόμενου φόρου που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα κεφάλαιά τους, ο κ. Σάλλας αναγνώρισε ότι το «ζήτημα είναι σημαντικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί, ρυθμιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Όπως είπε, «για να αποπληρώσουν οι ελληνικές τράπεζες τον αναβαλλόμενο φόρο, πρέπει αυτός να συμψηφισθεί σε βάθος 8-9 χρόνων με κερδοφορία της τάξης των 50-55 δισ. ευρώ. Σήμερα αυτό μοιάζει αδύνατο. Γι’ αυτό πρέπει να ρυθμιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μεσομακροπρόθεσμα ο κίνδυνος της κρατικοποίησης». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «υπάρχουν ορατές λύσεις, υπάρχει αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα».

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην εξυγίανση θα διαδραματίσουν οι κινήσεις ριζικής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Σάλλας, αφενός, στις διευκολύνσεις που δίνουν οι επόπτες στις τράπεζες, αφετέρου, στο σχέδιο Ηρακλής, το οποίο συμβάλλει στο κατάλληλο κλίμα αντιμετώπισης των NPEs. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η κρίση της Covid-19 θα έχει μικρή επίπτωση στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων.

«Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης οι τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Πολιτεία, έκαναν τα πάντα για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ ελληνικών καταθέσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του Lyktos Group και ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει κανέναν κίνδυνος καταθέσεων». Ωστόσο, οι τράπεζες «θα χρειασθεί να ενισχυθούν κεφαλαιακά, διότι η χαλάρωση των κανόνων λόγω της πανδημίας συμβάλλει μεν στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά δεν αρκεί», ανέφερε.

Μάλιστα, τόνισε ότι σε τέτοιες περιόδους, υπάρχει δυσκολία άντλησης κεφαλαίων αλλά η Ευρώπη έχει αποδείξει τον τελευταίο καιρό ότι μπορεί να διευκολύνει το σύστημα με τη χαλάρωση των κανόνων και βοηθά επί της ουσίας τις τράπεζες να παράξουν κέρδη κι έτσι να εξυγιάνουν τα κεφάλαιά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα