Γιούνκερ:”Η Ιταλία δεν κρατά το λόγο της”, δεν έχει θέση στο ΕΛΚ ο Όρμπαν – Σκληρή απάντηση του Ιταλού

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ και η Κομισιόν σε ανοιχτή κόντρα με τον Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία και τον Β.Όρμπαν στην Ουγγαρία. Νέος κύκλος δηλώσεων και αντιδηλώσεων με τον Ιταλό υπουργό και “πόρτα” εξόδου στον Όρμπαν από το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα.

«Σκέψου τον φορολογικό σου παράδεισο, το Λουξεμβούργο και σταμάτα να προσβάλλεις του Ιταλούς και την νόμιμη κυβέρνηση τους» απάντησε στον Ζ.Κ.Γιούνκερ, σύμφωνα με το Reuters, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, αντιπρόεδρος

της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Σαλβίνι.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde, δήλωσε για την Ιταλία ότι «δεν κρατά τον λόγο της». «Δεν έχω τίποτα με τη Ρώμη, αντιθέτως την αγαπώ. Ας σταματήσει να μας περιγράφει ως ψυχρά τέρατα, κλεισμένα σε ένα διευθυντήριο, και αναίσθητους απέναντι στις εκκλήσεις των πολιτών». Στην ίδια συνέντευξη, ο Γιούνκερ έδειξε ανοιχτά την πόρτα εξόδου στον ακροδεξιό Βίκτορ Όρμπαν απ’ τους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αναφερόμενος στη Γαλλία, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι δεν έχει κάνει κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει το δικό της έλλειμμα. Πάντα τηρούσε τον λόγο της, παρόλο που δεν είναι μια απλή χώρα. Η Ιταλία, απ’ την πλευρά της, δεν τον τηρεί. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για έλλειμμα στο 0,8% για το 2019 και η καινούργια το ανεβάζει στο 2,4% του ΑΕΠ, υπογραμμίζει ο Γιούνκερ.

ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΟΡΜΠΑΝ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αναφέρθηκε στον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, λέγοντας ότι «δεν έχει πια θέση» στο κόμμα.

«Παρόλο που τον σέβομαι ως άνθρωπο, βλέπω πολλές ασυμβατότητες ανάμεσα στα λόγια του και τις δημοκρατικές αξίες στις οποίες βασίζεται η οικογένεια του EPP», δήλωσε ο Γιούνκερ στη Le Monde και πρόσθεσε: «εκτός εάν μας εγγυηθεί ότι σέβεται τις στοιχειώδεις αξίες και το εκλογικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα