Απολύσεις στο Δημόσιο 4000+11.000 – Ποιοί φεύγουν – Προσλήψεις νέων

Για τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2013 και άλλες 11.000 αποχωρήσεις εντός του 2014.

Συνολικά, 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απομακρυνθούν τη διετία 2013-2014, ενώ οι αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2015 θα υπερβούν τις 180.000.

Πρώτοι στη σειρά αποχωρήσεων θα είναι οι επίορκοι υπάλληλοι, των οποίων οι αποφάσεις θα τελεσιδικήσουν στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

Επίσης, θα δοθούν κίνητρα για εθελουσία έξοδο από το Δημόσιο, ενώ θα υπάρξει

και αξιολόγηση των οργανισμών, κατά την οποία θα δοθεί προτεραιότητα στις αποχωρήσεις των κοπανατζήδων υπαλλήλων.

«Διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντηση των αρχηγών (το Σάββατο 13.04) και πρόσθεσε πως το πλαίσιο αυτό είναι λογικό, δίκαιο και σέβεται το Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα. «Πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα» σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Σήμερα κάναμε μια συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα».

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη στη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και προσώπων.

Δήλωσε ακόμη ότι οι οργανισμοί θα αξιολογηθούν και πως αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης δεν θα διατηρηθούν, ενώ «το προσωπικό όταν δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία τότε με συγκεκριμένα κίνητρα και με τις εγγυήσεις που προβλέπει ο νόμος θα τίθεται εκτός».

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Η εξαγορά μέχρι τρία πλασματικά χρόνια για όσους βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση πρόκειται να αποτελέσει το βασικό κίνητρο για οικειοθελείς αποχωρήσεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι υπάλληλοι, μαζί με όσους αξιολογηθούν και αποφασιστεί να βρεθούν εκτός δημοσίου, θα προέλθουν από τέσσερις «δεξαμενές», που δεν αφορούν τον στενό δημόσιο τομέα.

Αυτές είναι οι εξής:- Οργανισμοί ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι δεν είναι βιώσιμοι, όπως για παράδειγμα κάποιες ΔΕΚΟ ή δημοτικές επιχειρήσεις. Οι υπάλληλοι που θα απολυθούν θα πάρουν την αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος.- Οργανισμοί που θα συγχωνευτούν. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτούς, είτε θα μετακινηθούν, είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με το κίνητρο της εξαγοράς εώς τρία συντάξιμα χρόνια.- Τα πειθαρχικά συμβούλια θα αποφασίσουν για τις οριστικές παύσεις υπαλλήλων. Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, οι υποθέσεις των υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν την ποινή της οριστικής παύσης, θα εξετάζονται από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό και το Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού.- Ορισμένοι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μετά την αξιολόγηση δομών των φορέων και οι οποίοι θα θελήσουν να κάνουν χρήση της εξαγοράς πλασματικών χρόνων.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ

Την ισόποση πρόσληψη στο δημόσιο με αξιοκρατικά κριτήρια νέων υπαλλήλων στη θέση των 15.000 που θα αποχωρήσουν με διάφορους τρόπους μέχρι και το 2014 ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων.

Για τη συνάντηση γενικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Εγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση. Ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους σε όλα τα πεδία, για τον τρόπο με τον οποίο καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό, για τις ρυθμίσεις δανείων και οφειλών, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη μείωση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, για την πρόβλεψη για αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους και την ισόποση, δηλαδή 15.000 προσλήψεων στο δημόσιο με αξιοκρατία νέων παιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα