Σαν σήμερα 2015: Ψηφίσαμε “ΟΧΙ”, χορέψαμε λεβέντικα και …μας χορεύουν στο ταψί μέχρι σήμερα

01:25 5/7/2021 - Πηγή: BankWars

Τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τις 5 Ιουλίου, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Το εκλογικό σώμα κλήθηκε στις 5 Ιουλίου να απαντήσει αν εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου 2015, η οποία προκάλεσε και την αποχώρηση της κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις.

H πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για δημοψήφισμα έγινε αποδεκτή από τη Βουλή στις 28 Ιουνίου, με ψήφους 178 (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή) έναντι 120 (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ). Δύο βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

Υπέρ του «ΟΧΙ» τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, ενώ υπέρ του «ΝΑΙ» η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. ΤΟ ΚΚΕ προέτρεψε τους ψηφοφόρους να ρίξουν άκυρο.

Σύμφωνα με τα κόμματα του «ΝΑΙ», η έννοια του ερωτήματος στο δημοψήφισμα ήταν «ναι» ή «όχι» στην Ευρώπη και το Ευρώ.

Από την αντίπερα όχθη, η διενέργεια του δημοψηφίσματος και η επιλογή του «ΟΧΙ» των δύο κυβερνητικών κομμάτων, δεν ενείχε το στοιχείο της ρήξης με την Ευρωζώνη, αλλά θα χρησίμευε ως ένα διαπραγματευτικό όπλο της ελληνικής πλευράς στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Οι πολίτες οδηγήθηκαν στις κάλπες την Κυριακή 5 Ιουλίου, με κλειστές τις τράπεζες και πλαφόν αναλήψεων έως 60 ευρώ ημερησίως, καθώς μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος το Γιούρογκρουπ αποφάσισε να μην παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, που έληγε στις 30 Ιουνίου, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να οδηγηθεί στην επιβολή τραπεζικής αργίας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πριν ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα, ανακοινώνονταν τα capital controls και σωρεία κεφαλαιακών ελέγχων, όπως το όριο 60 ευρώ ανάληψης ανά ημέρα κλπ. Ουρές σχηματίζονταν στα ΑΤΜ των τραπεζών.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι σπεύδουν να πάρουν θέση για την προκήρυξη δημοψηφίσματος και να διευκρινίσουν πως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι το τελικό ερώτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, με νέο μήνυμα κάνει ξεκάθαρο πως το δημοψήφισμα δεν έχει να κάνει με έξοδο από το ευρώ και τονίζει πως το «όχι» θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνησή του για μια καλύτερη συμφωνία. Συμπληρώνει πως μετά το όχι θα έχει συμφωνία με τους θεσμούς σε 48 ώρες.

Τα δύο «στρατόπεδα» του Ναι και του Όχι

Από τις πρώτες ώρες σχηματίστηκαν τα κομματικά στρατόπεδα του «Ναι» και του «Όχι» στο δημοψήφισμα, με τη Νέα Δημοκρατία υπό τον Αντώνη Σαμαρά τότε, να στηρίζει μαζικά το «Ναι», υποστηρίζοντας πως το «Όχι» σημαίνει έξοδο από το Ευρώ και την Ευρώπη.

Οι συγκεντρώσεις των δύο πλευρών γίνονται καθημερινές, με τις τελευταίες να πραγματοποιούνται την Παρασκευή 3 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν τις κάλπες.

Παρά το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις έβγαζαν μπροστά το «Ναι» ή στην χειρότερη περίπτωση ισοπαλία, το «όχι» θριαμβεύει με εμφατικό τρόπο (61,2% – 38.8%) και αμέσως ο Αλέξης Τσίπρας με τηλεοπτικό του μήνυμα κάνει λόγο για «ισχυρό μήνυμα» και γνωρίζει ότι «δεν πρόκειται για εντολή ρήξης, αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης της κυβέρνησης».

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Έλληνες πανηγυρίζουν στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες πόλεις για την έκβαση του δημοψηφίσματος και οι Ευρωπαίοι προχωρούν σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Οι παραιτήσεις και η τελική συμφωνία μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ακολούθησαν δύο σημαντικές παραιτήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκης, παραιτείται για «να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού με τους δανειστές» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αποχωρεί από την ηγεσία της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να τον διαδέχεται.

Το πραγματικό θρίλερ όμως εκτυλίχθηκε στις Βρυξέλλες λίγες ημέρες αργότερα. Σύμφωνα με όσα είχαν κυκλοφορήσει εκείνες τις ημέρες και τις δύσκολες 17 ώρες διαπραγματεύσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, το Grexit έμοιαζε κάποια στιγμή αρκετά πιθανό. Τελικά ήρθε η συμφωνία …

 ΠΗΓΗ: EURONEWS.GR

Keywords
Τυχαία Θέματα