Σε 4 εβδομάδες θα γνωρίζουν οι γιατροί τι θα συμβεί με την “Ο”- Θα εκτοπίσει την “Δέλτα”;

Η παραλλαγή Όμικρον που εντοπίστηκε στη νότια Αφρική μπορεί να είναι η πιθανότερη υποψήφια για να εκτοπίσει την εξαιρετικά μεταδοτική Δέλτα, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Η ανακάλυψη της Όμικρον προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό, με πολλές χώρες να περιορίζουν τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, φοβούμενες ότι η παραλλαγή αυτή θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα, ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει

ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος αύξησης των μολύνσεων.

“Αν σκεφτήκαμε ότι θα υπερισχύσει της Δέλτα; Αυτό ήταν ανέκαθεν το ερώτημα, τουλάχιστον όσον αφορά τη μεταδοτικότητα… Ίσως αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή, να είναι εκείνη” που θα εκτοπίσει τη Δέλτα, είπε ο Άντριεν Πούρεν, ο εκτελεστικός διευθυντής του NICD.

Αν η Όμικρον αποδειχθεί πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των λοιμώξεων, κάτι που θα ενέτεινε την πίεση στα νοσοκομεία.

Ο Πούρεν είπε ότι οι επιστήμονες θα ξέρουν μέσα σε τέσσερις εβδομάδες κατά πόσο η Όμικρον παρακάμπτει την ανοσία που δημιουργείται από τα εμβόλια ή την νόσηση και αν προκαλεί χειρότερα κλινικά συμπτώματα σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές.

Αδημοσίευτες αφηγήσεις γιατρών που έχουν αναλάβει ασθενείς με Covid-19 στη Νότια Αφρική, λένε ότι η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί ήπια συμπτώματα όπως ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει ακόμη να εξάγονται συμπεράσματα.

Ο Πούρεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς αν η Όμικρον θα εκτοπίσει τη Δέλτα στη Νότια Αφρική, αφού οι επιστήμονες μέχρι στιγμής έχουν αναλύσει μόνο 87 γονιδιώματα. Όμως το γεγονός ότι τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, ιδίως στην πολυπληθέστερη επαρχία την Γκαουτένγκ, είναι ένδειξη ότι μπορεί αυτό να συμβαίνει ήδη.

Η Δέλτα προκάλεσε ένα τρίτο κύμα μολύνσεων στη Νότια Αφρική και στις αρχές Ιουλίου τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 26.000 καθημερινά. Η Όμικρον πιστεύεται ότι θα προκαλέσει ένα τέταρτο κύμα και τα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τα 10.000 μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, από περίπου 2.270 χθες.

Η Αν φον Γκότμπεργκ, κλινική μικροβιολόγος στο NICD, είπε ότι φαίνεται πως οι μολύνσεις αυξάνονται σε όλη τη χώρα, αλλά δεν συνέδεσε αυτό το φαινόμενο με την Όμικρον ακόμα.

“Φαίνεται ότι κάποιες από αυτές τις εισαγωγές ίσως να ξεκίνησαν πριν από την ανάδυση της Όμικρον. Βλέπουμε επίσης ότι υπήρχε αύξηση στα κρούσματα γρίπης τον περασμένο μήνα, για αυτό πρέπει να είμαστε πραγματικά προσεκτικοί με τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού”, τόνισε. “Παρακολουθούμε τα στοιχεία πολύ, προσεκτικά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να τα συνδέσουμε με την Όμικρον”, επανέλαβε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σύσταση ΠΟΥ στους άνω των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τα ταξίδια

Τα άτομα που κινδυνεύουν από τον νέο κορονοϊό, περιλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια, συνέστησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής παραλλαγής Όμικρον.

«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ στις νέες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Γενικότερα, ο ΠΟΥ καλεί όλους τους ταξιδιώτες να «παραμένουν σε επιφυλακή», να εμβολιάζονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες δημόσιας υγείας, όποια κι αν είναι η εμβολιαστική κατάστασή τους, μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούν μάσκες, να σέβονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να αποφεύγουν τους χώρους με συνωστισμό και κακό εξαερισμό.

Την ίδια ώρα, αυτός ο οργανισμός, με έδρα τη Γενεύη, τις συστάσεις του οποίου δεν ακολουθούν πάντα τα 194 κράτη μέλη του, προειδοποιεί ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.

«Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας», τονίζει ο ΠΟΥ στο τεχνικό έγγραφο.

«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», λέει ο ΠΟΥ στις ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Τουλάχιστον 56 χώρες έχουν ανακοινώσει έως τις 28 Νοεμβρίου την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την εισαγωγή της Όμικρον, σημείωσε ο Οργανισμός.

«Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά με τους κινδύνους, χρονικά περιορισμένα και πρέπει να εφαρμόζονται με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των επιβατών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», γράφει ο ΠΟΥ.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι «τα απαραίτητα διεθνή ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών και έκτακτης ανάγκης ταξιδιών, των επαναπατρισμών και των αερομεταφορών ειδών πρώτης ανάγκης, πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα