X.Α: Νέο παιχνίδι στο χρηματιστηριακό τερέν-Αλλάζει το κλίμα στις Τράπεζες

Αλλάζει η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς μετά από ισχυρή πτώση της τάξης του 5%, ενισχύονται κατά 1,50%, δύο ώρες πριν το τέλος της συνεδρίασης. Ο δείκτης των τραπεζών αποτέλεσε νωρίτερα βαρίδι για ακόμα μία συνεδρίαση, με το γενικό δείκτη να περιορίζει τις απώλειες.

Στις 15:30 ο γενικός δείκτης ήταν χαμηλότερα κατά 0,21% στις 842,67 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 317 εκατ. ευρώ περίπου. Νωρίτερα, η αγορά είχε υποχωρήσει έως τις 833,99 μονάδες. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών

ήταν υψηλότερα κατά 1,04%. Ανοδικά κινούνταν 68 μετοχές, 59 πτωτικά και 25 παρέμεναν σταθερές.

Στο +1,65% η ΕΤΕ, στο +1,29% η Πειραιώς. Η Eurobank υποχωρούσε νωρίτερα έως 7% και τώρα στο +0,70%.

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί ενασχολούμενοι με τα της αγοράς ψάχνουν για νέες ευκαιρίες στο ταμπλό, τόσο στον 25άρη –πλην τραπεζών- όσο και στην ευρύτερη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με σκοπό να επενδύσουν σε μετοχές που «μυρίζονται» ότι ακόμα δεν έχουν δώσει τις υπεραξίες που «κρύβουν». Εταιρείες με growth story που μπορεί να αυξήσουν τα μεγέθη τους και να δώσουν ώθηση στη μετοχή τους. Που έχουν φιλοδοξίες, επεκτατικά σχέδια και μοντέρνο management, υγιή μεγέθη και προοπτικές. Που εν τέλει, «ξεφεύγουν» από τα συνήθη στάνταρς των blue chips και τα γνωστά target groups των κορυφαίων διεθνών επενδυτικών οίκων.

Και είναι εμφανές ότι εσχάτως στο ταμπλό, μια σειρά από μετοχές που δεν αποτελούσαν συχνά πυκνά τους «πρωταγωνιστές» της «Λ. Αθηνών», όπως Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Υγεία κ.λπ., έχουν αποτελέσει πόλο έλξης για τους επενδυτές. Ελληνες αλλά και ξένους. Αυτή είναι μία όψη του «παιχνιδιού» που τελευταία λαμβάνει χώρα «στο χρηματιστηριακό τερέν».

Ωστόσο, υπάρχει και άλλη όψη. Που δείχνει πως η αναζήτηση αυτή του «κρυμμένου θησαυρού» ουδόλως φαίνεται να επηρεάζει την πορεία των γνωστών επιλογών της μεσαίας βαθμίδας, που παραμένει μια σταθερή αξία. Από τη Μέτκα, τη και την ΤENEΡΓΑ, έως τη Σαράντης, την ΕΧΑΕ και τη Σιδενόρ. Παρά τα κέρδη που έχει δώσει, εγχώρια και κυρίως ξένα funds επιδίδονται σε… επενδυτικό κυνήγι. Εντοπίζουν το στόχο τους, άλλωστε δεν τους είναι άγνωστος και έχουν τεστάρει τις κινήσεις του. Τον «λοκάρουν» και τον τσεκάρουν, συνεχή είναι εξάλλου τα πριβέ road shows. Και στο τέλος, αν και όταν κρίνουν σκόπιμο, «πυροβολούν» κατά ριπάς. Είτε μέσω απόκτησης μικρότερων ή μεγαλύτερων μετοχικών πακέτων είτε με τοποθετήσεις μέσα από το ταμπλό.

Κλάδοι αιχμής και hedge funds

Υπάρχουν, λοιπόν, και όπως λένε brokers και αναλυτές, μετοχές εταιρειών που συνδέονται με αποκρατικοποιήσεις, οι βιομηχανικές, τα διυλιστήρια, χαρτιά από κλάδους όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι υποδομές κ.λ.π., όμιλοι με εξαγωγικό προφίλ, γκρουπ με διεθνοποιημένη δράση, εταιρείες με καλά χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά, που έχουν κέρδη, ισχυρό για την εποχή ταμείο, παράγουν θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, έχουν υψηλή περιουσία και assets, μπορούν να εξυπηρετήσουν τον δανεισμός τους κ.λ.π. Εξ ου και οι αρχές προωθούν νέους δείκτες, αναμόρφωσαν τον FTSE 20 σε… 25άρη κ.λ.π. Είναι πιθανόν μέσα από αυτούς τους κλάδους, από αυτές τις εταιρείες, να αναδειχθούν νέοι «πρωταγωνιστές»; Να προκύψει μια νέα γενιά εναλλακτικών επιλογών; Πιθανόν, απαντούν άνθρωποι του χώρου, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι στη χώρα θα γίνουν επιτέλους μεταρρυθμίσεις, αναπτυξιακές δράσεις, αποκρατικοποιήσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται για να πατήσει η οικονομία, ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα προς το καλύτερο τους προσεχείς μήνες, έστω από το β’ ή το γ’ τρίμηνο του 2013, ότι θα προκύψει βελτίωση των μεγεθών κ.λ.π.

Σταθερές αξίες

Ηδη, πάντως, τίτλοι όπως οι ΟΠΑΠ (πρέπει ωστόσο να κατοχυρώσει τα 5,2 ευρώ για να αποκτήσει άλλον… «αέρα»), η ΔΕΗ (κατάφερε να καβατζώσει τα 5,5 ευρώ και βάζει πλώρη για υψηλότερα επίπεδα), ο ΟΤΕ (έσπασε τα 4,5 ευρώ και κοιτά προς τα 4,8 ευρώ), η Ελλάκτωρ (τεχνικά, και υπό ανοδικές προϋποθέσεις, έχει ανοίξει ο δρόμος για τα 2,1 ευρώ), τα ΕΛ.ΠΕ, η Μυτιληναίος (ανοδικοί στόχοι στα 4,2 -4,3 ευρώ), η Jumbο, η ΜΕΤΚΑ (άφησε πίσω τα 8,8 ευρώ), η Folli Follie, τα νέα μέλη του FTSE 25 (ΕΧΑΕ, Intralot, ΟΛΠ, Frigoglass, Eurobank Properties, Τέρνα Ενεργειακή) κ.λπ. επιχειρούν να δώσουν διαπιστευτήρια, να δείξουν ότι αξίζουν προσοχής, ενώ δέχονται εντολές από ξένα funds.

Keywords
Τυχαία Θέματα