ΣΕ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΟΙ “27″ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Σε νέα Σύνοδο Κορυφής παραπέμπεται η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης της περιόδου 2014-2020. Η Σύνοδος της Παρασκευής απέβη άκαρπη, καθώς τερματίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να…

επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων. «Δεν είναι και τόσο δραματικό» να γίνει νέα Σύνοδος για τον προϋπολογισμό, είχε πει νωρίτερα η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ,

ενώ ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωνε μη ικανοποιημένος από τις βελτιωμένες προτάσεις που έκανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις τους λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής και λίγο πριν από τις 5.30 διαπίστωσαν ότι δεν συμφωνούν και έλυσαν τη Σύνοδο Κορυφής.

«Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανοποιητική πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιγνίδια, το θέμα δεν είναι να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε . Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ» δήλωσε ο κ. Κάμερον.

Οι «27» σε δύο «στρατόπεδα»

Οι «27» είναι χωρισμένοι σχηματικά σε δύο στρατόπεδα: Τους θεωρούμενους «πληρωτές» και τους λεγόμενους «αποδέκτες». Παραδοσιακά -και αυτή η Σύνοδος δεν αποτελεί εξαίρεση- οι οικονομικά ισχυρές χώρες είναι πιο διστακτικές, ενώ οι οικονομικά αδύναμες χώρες επιμένουν στην ισχυρή χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων.

Το Λονδίνο έχει βγει μπροστά στις χώρες της πρώτης ομάδας, μετά και το σχετικό «αντάρτικο» των συμπολιτευόμενων βουλευτών. Ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει μείωση, «ή στην χειρότερη περίπτωση, πάγωμα» του προϋπολογισμού, ειδάλλως θα χρησιμοποιήσει το βέτο.

Μαζί με τη Βρετανία, διστακτικές -αν και αρκετά λιγότερο- είναι και χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Το Βερολίνο πάντως έχει αφήσει ανοικτή τη λύση της μη απόφασης, καθώς χρόνος μέχρι το 2014 υπάρχει: «Εάν προκύψει ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για συζητήσεις, αυτό δεν θα ήταν και τόσο κακό» είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος της γερμανίδας Καγκελαρίου.

Στην άλλη όχθη βρίσκεται η Γαλλία, οι προτεραιότητες για την οποία όσον αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμό επικεντρώνονται στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα. Η Ισπανία επίσης είναι από τους σημαντικότερους αποδέκτες των επιδοτήσεων για την αλιεία. Παρίσι και Μαδρίτη είχαν απορρίψει προ ημερών προσχέδια του προϋπολογισμού που πίστευαν ότι περνούσαν τις «κόκκινες γραμμές» τους σε αυτά τα δύο πεδία.

Απέναντι στο Παρίσι έχει βρεθεί και η Στοκχόλμη: Η Σουηδία επιδιώκει μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, προκρίνοντας κονδύλια για τις νέες βιομηχανίες. «Χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό για το μέλλον, όχι έναν βγαλμένο από τη δεκαετία του ’50» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων…

Σαμαράς: «Η μάχη συνεχίζεται, επιδιώκουμε μεγαλύτερα ποσά»…

«Σημειώθηκε πραγματική πρόοδος σε όλα τα μέτω

Keywords
Τυχαία Θέματα