ΣΕΒ: Οι δυνάμεις του λαϊκισμού απειλούν τη συνοχή της κοινωνίας σε όλο τον κόσμο

Αυτούσια τα κείμενα των τεσσάρων ομιλητών στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε στις 29/5/2018, παρουσιάζει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική οικονομία του Συνδέσμου το οποίο τιτλοφορείται «Για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική…».

Σε αυτό επισημαίνεται ότι σε όλες τις τοποθετήσεις φαίνεται να επικρατεί μία όψιμη μετριοπάθεια, που αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για εθνική συνεννόηση, οικονομική ευημερία και αποφυγή κοινωνικού

αποκλεισμού. Ωστόσο, προστίθεται ότι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο, οι δυνάμεις του λαϊκισμού απειλούν τη συνοχή της κοινωνίας.

«Για τον ΣΕΒ, μία διαφαινόμενη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, παρά την επιθετική ρητορική των κομμάτων, είναι πηγή ενθάρρυνσης των προσπαθειών μας να συνεχίσουμε να προάγουμε τις ιδέες και τις πολιτικές εκείνες που στηρίζουν την υγιή ιδιωτική πρωτοβουλία και οδηγούν σε υψηλότερη ανάπτυξη και απασχόληση προς το συμφέρον όλων μας» αναφέρεται.

Επίσης, ο ΣΕΒ προσθέτει στο εισαγωγικό κείμενο ότι:

Με κύριο μήνυμα, λοιπόν, η Ελλάδα να γίνει μια χώρα ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική, όπου κάθε πολίτης του κόσμου να θέλει να επισκεφθεί, να εργαστεί, να επενδύσει και να ζήσει εκεί, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως, μεταξύ άλλων, οι διεθνείς πολιτικοοικονομικές αλλαγές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η 4η βιομηχανική επανάσταση, οι δεξιότητες των εργαζομένων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία, καθώς και οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ η χώρα μας έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου όσον αφορά στη δημοσιονομική και διαθρωτική προσαρμογή, η οικονομία ακόμη μαστίζεται από την υπερφορολόγηση, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την υψηλή ανεργία, την αποεπένδυση, την αρνητική αποταμίευση, το υψηλό επίπεδο κόκκινων δανείων, τη μετανάστευση, κλπ.

Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τις μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις, ευημερία και δουλειές. Πάνω από όλα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην παιδεία, επιτρέποντας ενδεχομένως ακόμη και τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ώστε ο ανταγωνισμός και η αξιολόγηση να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών με στόχο να καλυφθεί το χάσμα δεξιοτήτων μεταξύ αγοράς εργασίας και εκπαιδευτικού συστήματος, και η χώρα μας να μην εγκλωβιστεί στην κατηγορία των οικονομιών χαμηλής εξειδίκευσης, παραγωγικότητας και μισθών. Στην επόμενη διετία, ο ΣΕΒ σχεδιάζει τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες: Πρώτον, την δημιουργία ενός Εθνικού Επενδυτικού Συμβουλίου, με τη συνεργασία της κυβέρνησης, των τραπεζών, των επενδυτικών ταμείων και των επιχειρήσεων, και με στόχο την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων, αξιοποιώντας τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του πρόσφατου Επενδυτικού Συνεδρίου του ΣΕΒ. Δεύτερον, τη δημιουργία ενός κόμβου καινοτομίας, ενός Start-up Greece για την εγκατάσταση και συνεργασία επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τρίτον, την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και τη δημιουργία ενός εθνικού επαγγελματικού ταμείου για εργαζόμενους που δεν καλύπτονται διαφορετικά, στο πλαίσιο μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Τέλος, ο κ. Φέσσας ανέδειξε τη σημασία της εθνικής συνεννόησης και της αποφυγής οξείας πολιτικής πόλωσης ώστε να αποφευχθεί το «να φτάσουμε στην πηγή και να μην πιούμε νερό».

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου μέσα σε ένα καλό οικονομικό κλίμα, με την οικονομία να ανακάμπτει, όλους τους δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας να βελτιώνονται σταθερά και τη δημοσιονομική εξυγίανση να δημιουργεί βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, που είναι αναγκαία για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, τόσο έναντι των εταίρων όσο και έναντι των αγορών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη τελικής διευθέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους, ως προϋπόθεση θωράκισης τόσο της ελληνικής, όσο και της της ευρωπαϊκής οικονομίας, εν μέσω μάλιστα απειλών για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης κυρίως λόγω της σοβούσης Ιταλικής πολιτικής κρίσης. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη περαιτέρω στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας, κυρίως μέσω της συνέχισης και εμβάθυνσης πολιτικών μείωσης του κόστους ενέργειας, διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω απλοποίησης του καθεστώτος αδειοδοτήσεων και χωροθετήσεων, και ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης και πάταξης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, μέσω της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.

Η βιομηχανική πολιτική δίνει έμφαση στο τρίπτυχο “ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας- εξωστρέφεια- φορολογική βιωσιμότητα” και στηρίζεται χρηματοδοτικά από μια πλειάδα παρεμβάσεων και προγραμμάτων, δίνοντας προτεραιότητα στην έρευνα και καινοτομία και την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, με στόχο η βιομηχανική παραγωγή να ανέλθει στο 12% του ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα, και στο 15% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Στην ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη μείωσης του φορολογικού βάρους, και αύξησης των επενδύσεων και της απασχόλησης, με την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας να φέρνει οφέλη σε όλους χωρίς αποκλεισμούς και να στηρίζεται σε μια υγιή επιχειρηματικότητα με αξίες και κανόνες.

Πέραν των ξένων επενδύσεων, η ανάπτυξη χρειάζεται και ελληνικές ιδιωτικές επενδύσεις. Προς τούτο, απαιτείται ένα “διπλό σοκ” εμπιστοσύνης και αποταμίευσης, μέσα σε κλίμα πολιτικής σταθερότητας και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Όσον αφορά στη φορολογία, πέραν της μείωσης του εταιρικού φόρου, των μερισμάτων και του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη φορολογικών κινήτρων όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, και η μείωση της φορολογίας σε επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία, και σε έσοδα από προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας, ώστε να δοθεί αναπτυξιακό πρόσημο στην φορολογική πολιτική και ταυτόχρονα, μαζί και με την επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση και να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών, μέσα από μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στη βάση τριών πυλώνων, με μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τόσο για τη συμπληρωματική σύνταξη, όσο και για τις παροχές υγείας.

Τέλος, όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να μην επιστρέψει η χώρα σε ένα καθεστώς άνευ προϋποθέσεων επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και καθολικής υπερίσχυσης των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, παράγοντες που υπομόνευσαν στο παρελθόν την παραγωγικότητα της ελληνικής μεταποίησης και ως τούτου την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ο πρώην Αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Sigmar Gabriel αναφέρθηκε εκτενώς στις εσωτερικές εντάσεις που επικρατούν σε διάφορες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως όσον αφορά την εξασθένιση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του τύπου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, την διαφθορά, το BREXIT και, τέλος, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο θέμα της πιθανής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Και αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο αυξανόμενων εξωτερικών εντάσεων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της ενωμένης Ευρώπης να ευημερήσει, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον επιταχυνόμενων τεχνολογικών εξελίξεων στην οικονομία και ασυνεχειών στην αγορά εργασίας.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα αναδεικνύονται ως ισχυροί πόλοι οικονομικοπολιτικών εξελίξεων στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, με την Ευρώπη να εμφανίζεται αδύναμη να κατανοήσει τις αλλαγές και να αντιδράσει με τη δική της γεωπολιτική στρατηγική, ως ίσος μεταξύ ίσων. Στο πλαίσιο αυτό, προσπάθειες για μια κοινή αμυντική πολιτική και ενδυνάμωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης πρέπει να επιταχυνθούν.

Ο κ. Gabriel τόνισε ότι η Γαλλία φαίνεται να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων με τη Γερμανία να ακολουθεί σχεδόν άβουλη και χωρίς πεποίθηση, όσον αφορά στην πορεία των αλλαγών για την ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στον κόσμο.

Η Ευρώπη λειτουργεί σαν χορτοφάγος σε έναν κόσμο σαρκοφάγων, επισήμανε με έμφαση για να αναδείξει την ανάγκη μεγαλύτερης συνοχής και αποφασιστικότητας από ευρωπαϊκής πλευράς στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Aναφερόμενος, τέλος, στην Ελλάδα, μίλησε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διάρκεια των χρόνων της προσαρμογής, παρά τη σκληρή λιτότητα και τα λάθη των Μνημονίων. Είναι σημαντικό τώρα που ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα, αφενός η Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως τα 88 προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης και αφετέρου να συμφωνηθεί η μείωση του χρέους και το modus operandum στη μετα-μνημονιακή εποχή. Ειδικότερα, όσον αφορά στο χρέος, ο κ. Gabriel εξέφρασε τη στήριξή του στο σχέδιο της αυξομείωσης των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους, αναλόγως της οικονομικής συγκυρίας και με όσο το δυνατόν λιγότερες προϋποθέσεις αιρεσιμότητας.

Τέλος, παράλληλα με τη λύση για το χρέος, η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα δικό της αναπτυξιακό πρότυπο, εμβαθύνοντας στις μεταρρυθμίσεις και αποφεύγοντας την επιστροφή στις βλαπτικές πρακτικές του παρελθόντος. Παράλληλα, και η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην Ελλάδα, υιοθετώντας πιο φιλικές προς την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία πολιτικές.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική οικονομία – Οικονομία & Επιχειρήσεις: Για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική…

Keywords
σεβ, σεβ, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, υγιή, λύση, τραπεζες, τσιπρας, μνημονιο, αεπ, ενφια, συμμετοχή, gabriel, ηπα, γαλλια, χρεος, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, χωρες, αεπ, γερμανια, εθνικη, ηπα, θεμα, κινα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, αγορα, αγορα εργασιας, ανεργια, γινει, δικη, δοθει, εξυπηρετηση, εξωστρεφεια, επενδυσεις, εποχη, ερευνα, ευημερια, ευρωπη, τεχνολογια, υγιή, ιδεες, ομιλια, κειμενο, κλιμα, λαθη, λειτουργια, λύση, μεσοπροθεσμο, μητσοτακης, μειωση, πεδιο, περιβαλλον, πηγη, ποιοτητα, ρητορικη, συνταξη, συμμετοχή, σχεδιο, υλοποιηση, υψηλη, φορολογικη, φορολογια, χασμα, ψηφιακη, βηματα, δουλειες, εμφαση, ενωση, gabriel, χωρα, ιδιαιτερα, κειμενα, υγειας
Τυχαία Θέματα