ΣΕΒ: Βιώσιμη ανάπτυξη για ισχυρή οικονομία! – Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας
Ο Έλληνας δεν επιμορφώνεται δια βίου και η χώρα έχει υψηλό ποσοστό νέων που δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν, ούτε καταρτίζονται, ενώ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη είναι χαμηλές.
Ο Έλληνας αντιμετωπίζει θέματα αποχέτευσης, σκουπιδιών, ανακύκλωσης, και υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε μια χώρα, όμως, που προστατεύει την βιοποικιλότητα.
Ο Έλληνας, επίσης, ζει σε σχετικά πυκνοδομημένες πόλεις, με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τέλος, η εγκληματικότητα στη χώρα είναι χαμηλή. Δεν υπάρχει, όμως, μεγάλη εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη παρά μόνο εάν είναι ισορροπημένη και συνοδεύεται και από πρόοδο, για όλους τους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς, σε όλους τους τομείς που προσδιορίζουν την ανθρώπινη διάσταση στην ολότητά της, περιλαμβανομένης και της φροντίδας για τον πλανήτη στον οποίο ζούμε. Βεβαίως, είναι δύσκολο να έχει μια χώρα καλές επιδόσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη, εάν δεν έχει και καλές επιδόσεις στην οικονομία. Χωρίς ισχυρή οικονομία, αυτή καθεαυτή η επίτευξη στόχων βιωσιμότητας ίσως να μην είναι εφικτή.Μια αποτελεσματική κοινωνία έχει συνήθως καλές επιδόσεις και στα δύο μέτωπα. Συσχετίζοντας το κατά κεφαλήν εισόδημα με το ποσοστό κάλυψης και των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και με το ποσοστό κάλυψης μόνο του στόχου για την οικονομία (Στόχος 8), προκύπτει ότι η ισορροπημένη ανάπτυξη συσχετίζεται με μεγαλύτερη αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος απ’ ό,τι η στενή επιδίωξη βελτίωσης στην οικονομία μόνο. Αυτό σημαίνει ότι η επιδίωξη και άλλων μη οικονομικών στόχων στην πορεία της ανάπτυξης μιας οικονομίας ασκεί θετικές επιδράσεις στο βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού.– Στην περίπτωση της Ελλάδας, η συνολική μας επίδοση (σε όρους κάλυψης των στόχων για το 2030) στη βιώσιμη ανάπτυξη (49%), είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με την επίδοσή μας στον Στόχο 8 (33%), που είναι η οικονομία. Με επίδοση 49% στη βιώσιμη ανάπτυξη, κατά μέσο όρο, η θεωρητική επίδοση στον Στόχο 8 (οικονομία), θα έπρεπε να είναι 45% και όχι 33% όπως καταγράφεται για την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η επίδοση μας στον Στόχο 8 (οικονομία) είναι αρκετά χαμηλότερη, καθώς την τελευταία 15ετία, ο μέσος ρυθμός μεταβολής στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα και στο πραγματικό ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας (δείκτες παραγωγικότητας κατ’ ουσίαν) ήταν στην Ελλάδα -0,7% και 0% αντιστοίχως, όταν στον ΟΟΣΑ τα μεγέθη αυτά διαμορφώνονταν σε 1,4% και 1,3% αντιστοίχως.
Προφανώς τα στοιχεία αυτά έχουν επηρεασθεί από την κρίση και την ύφεση που έπληξε την Ελλάδα την τελευταία 10ετία. Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιονομικές πολιτικές, για παράδειγμα, που χρηματοδοτούνται από δανεικά και όχι από την παραγωγικότητα της οικονομίας και οδηγούν σε μακροοικονομικές ανισορροπίες, παρόλο που αυξάνουν την ευημερία προσωρινά, συνήθως καταλήγουν σε περιοδικές οικονομικές κρίσεις.
Η αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών διαταράσσει την οικονομική ανάπτυξη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θέτοντας, έτσι, σε αμφιβολία τη διατήρηση των επιδόσεων βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας. Καθίσταται, έτσι, δύσκολη και η επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030, καθώς λείπουν οι ισχυρές οικονομικές βάσεις. Βεβαίως, η οικονομική κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια, και, έτσι, να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υφίστανται μεταξύ των στόχων βιωσιμότητας και ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Και χωρίς την κατάστρωση εξειδικευμένων πολιτικών δράσης, θα είναι δύσκολο για τη χώρα μας να επιτύχει τους στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, μια σταθερή και δομημένη συνεργασία της κυβέρνησης με τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών είναι εκ των ων ουκ άνευ, διότι χωρίς στήριξη των επιχειρήσεων και υιοθέτηση νέων καταναλωτικών προτύπων η μετάβαση θα είναι δύσκολη.
Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Η κυβέρνηση θέτει σήμερα με αξιώσεις τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα. Χρειάζονται, όμως, και παράλληλες συντονισμένες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, την προστασία των θαλασσών και του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες, την ισότητα των φύλων, κ.ο.κ., ώστε, πέραν της οικονομικής ανάπτυξης, να γίνει πρόοδος και στους τομείς της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας του πλανήτη στον οποίο ζούμε.
– Σε θετικό έδαφος συνέχισε να κινείται ο κύκλος εργασιών στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών τον Αύγουστο του 2019 (+3,3%), με τον ρυθμό ανόδου, ωστόσο, να παρουσιάζει επιβράδυνση σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες (+4,5% το διάστημα Ιαν – Αυγ 2019), κυρίως λόγω της εξασθένισης των πωλήσεων στην εξωτερική αγορά (+0,9% τον Αύγουστο του 2019, έναντι +4,9% το διάστημα Ιαν – Αυγ 2019).Την ίδια ώρα, ο όγκος ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας αυξήθηκε κατά +21,7% τον Ιούλιο του 2019, ωστόσο η ανάκαμψη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας παρουσιάζει αποδυνάμωση συνολικά κατά το διάστημα Ιαν – Ιουλ 2019 (-1,4%, έναντι αύξησης +14,1% το αντίστοιχο διάστημα του 2018).
Το γεγονός αυτό οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των νέων αδειών κυρίως για βελτιώσεις, οι οποίες δεν μεταβάλλουν τον όγκο των οικοδομών. Στην τάση αυτή έχει συμβάλει η άνοδος του τουρισμού και η διάδοση της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών.
Παράλληλα, ο τουρισμός επιδεικνύει αξιοσημείωτες επιδόσεις και το 2019, με τις εισπράξεις να εμφανίζουν άνοδο +13,6% κατά το διάστημα Ιαν – Αυγ 2019, αντισταθμίζοντας την αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών (+€982 εκατ. κατά το διάστημα Ιαν – Αυγ 2019).
Σημειώνεται ότι ο ρυθμός ανόδου τόσο των εξαξωγών χωρίς καύσιμα και πλοία όσο και των αντίστοιχων εισαγωγών παρουσιάζει επιβράδυνση το διάστημα Ιαν – Αυγ 2019 (+4,8% και +4,6% αντίστοιχα, έναντι +12,8% και +9,1% αντίστοιχα το διάστημα Ιαν – Αυγ 2018).
Διαβάστε εδώ το Δελτίο για την Ελληνική Οικονομία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κ. Χατζηδάκης για μεταναστευτικό: “Δεν θα γίνουμε ούτε ρατσιστές αλλά ούτε ‘ρεσεψονίστ’ της Ευρώπης
- H Google φέρνει την επανάσταση στους υπολογιστές: Επιβεβαιώνει τα περί επίτευξης «κβαντικής υπεροχής»
- Πώς θα εφαρμοστεί η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή- Τι φέρνει στην αγορά
- Μήπως επιστρέφουν οι αυτοκρατορίες;
- Σταύρος Νιάρχος-Ντάσα Ζούκοβα: Παντρεύτηκαν «κρυφά» στο Παρίσι!
- Επανάσταση στους υπολογιστές: H Google επιβεβαιώνει τα περί επίτευξης «κβαντικής υπεροχής»
- Επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ: Η Ελλάδα δέχεται ασύμμετρη επίθεση μέσω των μεταναστών
- Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας
- Νέο συλλαλητήριο σήμερα, 24 Οκτωβρίου, από την ΠΟΛ
- Game Over για τον «Σούπερ Μάριο»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Μυτιληναίος: Ισχυρή αύξηση τζίρου στα 1,5 δισ. – Στα 120,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο
- Κέρδισε στο φίνις το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο
- Τρεις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας κατά του πολυνομοσχεδίου
- DW: Game Over για τον “Σούπερ-Μάριο”
- Game Over για τον “Σούπερ-Μάριο”
- Εξαρθρώθηκε η σπείρα που μπούκαρε με κλεμμένα αυτοκίνητα σε καταστήματα
- ΣΕΒ: Βιώσιμη ανάπτυξη για ισχυρή οικονομία! – Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας
- Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
- Η ΕΥ πραγματοποίησε το έργο διασφάλισης του πρώτου πράσινου ομολόγου που εκδόθηκε από την Τέρνα Ενεργειακή
- Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΣΕΒ: Βιώσιμη ανάπτυξη για ισχυρή οικονομία! – Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας
- Εξαρθρώθηκε η σπείρα που μπούκαρε με κλεμμένα αυτοκίνητα σε καταστήματα
- Τρεις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας κατά του πολυνομοσχεδίου
- «Μπόνους» στην οικοδομή από την αναστολή του ΦΠΑ-Πόσο θα μειωθούν οι τιμές-Τι ισχύει για την έκπτωση φόρου από τις εργασίες επισκευής
- Η ΕΥ πραγματοποίησε το έργο διασφάλισης του πρώτου πράσινου ομολόγου που εκδόθηκε από την Τέρνα Ενεργειακή
- Κέρδισε στο φίνις το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο
- Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ
- Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
- DW: Game Over για τον “Σούπερ-Μάριο”
- Game Over για τον “Σούπερ-Μάριο”
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ζημία 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες
- ΔΕΗ: Οι διευρυμένες ζημιές και ο στόχος της πλήρους απολιγνιτοποίησης
- ΕΡΓΟΣΕ: Αντιπρόεδρος ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρ. Βίνης
- Blueground: Νέα χρηματοδότηση – μαμούθ ύψους 50 εκατ. δολ. για την ελληνική startup
- Νέα «απόβαση» στην Αφρική προετοιμάζει ο Πούτιν
- Κ. Χατζηδάκης για μεταναστευτικό: “Δεν θα γίνουμε ούτε ρατσιστές αλλά ούτε ‘ρεσεψονίστ’ της Ευρώπης
- Τραμπ: Στις 4 Νοεμβρίου αποχωρούμε από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα
- ΣΕΒ: Από τα χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης η Ελλάδα
- Εξαρθρώθηκε η σπείρα που εισέβαλε με κλεμμένα αυτοκίνητα σε καταστήματα
- Βρετανία: Από το ψύχος πέθαναν οι 39 στο φορτηγό