Σκοπιανό: Λύση με το νέο τηλεφώνημα – Στον ΠτΔ ο Αλέξης Τσίπρας – Έχουμε συμφωνία με ονομασία erga omnes

Εχουμε μια καλή συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον Προκόπη Παυλόπουλο. Καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία προβλέπει Συνταγματική Αναθεώρηση.

Εχουμε συμφωνία συνέχισε που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέρα της ονομασίας, στα σημεία που υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές, τόσο στο προϊμιο όσο και αλλού.

Ο διάλογος

Τσίπρα-Παυλόπουλου μπροστά στις κάμερες:

Αλέξης Τσίπρας: «Ηρθα λίγο ξαφνικά. Κατανοώ τις δυσκολίες με τα ΜΜΕ. Τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομοσία. Εχουμε συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά. Εθνική γραμμή επί δύο δεκαετίες. Erga omnes και αλλαγή συντάγματος. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει τις αλλαγές στο Σύνταγμα πέρα από την ονομασία και τις αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο είναι ότι κατοχυρώνεται ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη αρχαίας Μακεδονίας που στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Θετική εξέλιξη, η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προυποθέσεις. Άρα θα πρέπει στο εξής αυτή η καλή συμφωνία που είναι θετική εξέλιξη και για την περιοχή, θα πρέπει να υλοποιηθεί από τους γείτονες. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, μετά τους αρχηγούς και τον κ.Βούτση, ώστε μετά να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για ενημέρωση της Βουλής. Χρέος μας με νηφαλιότητα να φτάσουμε στην συμφωνία, που αποτελεί σημαντικό ιστορικό βήμα».Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “φιλική” την συνομιλία του με τον Ζόραν Ζάεφ, και πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και πως θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα να γίνει ειδική συνεδρίαση της Βουλής για να ενημερώσει ο ίδιο την εθνική αντιπροσωπεία.Στα Σκόπια η ευθύνη, είπε ο Παυλόπουλος

“Από τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων θα εξαρτηθεί εάν θα κυρωθεί από την Ελλάδα η συμφωνία”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
“Είναι καλό για αυτό τον λαό (των Σκοπίων) να συμμορφωθεί με την ιστορία… γιατί οδηγούσε σε μια γελοιοποίηση τους ηγέτες εκείνης της χώρας και εμείς αυτό δεν το θέλουμε, θέλουμε μια καλή γειτονία”, υπογράμμισε

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Νωρίτερα

Πραγματοποιήθηκε μετά τις 5 το νέο τηλεφώνημα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά και του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Προεδρικό μέγαρο.

Ερωτηθείς ο Αλέξης Τσίπρας εάν υπάρχει συμφωνία είπε: “Μα δεν έχουμε κάτι άλλο να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”

Η λύση του Σκοπιανού έρχεται – Παιχνίδια Καμμένου – Διάγγελμα Τσίπρα

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑΤΟ-ΕΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα