Σπύρος Καπράλος: Προοπτική για περισσότερη Ευρώπη

12:49 8/6/2019 - Πηγή: BankWars

Γράφει ο Σπύρος Καπράλος – αναλυτής Ευρωπαϊκής πολιτικής και επικοινωνίας 

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου έκρυβαν μία ευχάριστη έκπληξη.

Οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη έδειξαν ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η συμμετοχή ανέβηκε σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και έφτασε στο 51%, νούμερο που εμφανίζεται ως το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το 1999.

Ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία ένα πρώτο αισιόδοξο  μήνυμα ότι κάτι αλλάζει, με τις

τοπικές κοινωνίες να δείχνουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον για όσα διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες. Έστρεψαν, δηλαδή, το βλέμμα τους σε εκείνους τους θεσμούς και τους μηχανισμούς που ουσιαστικά διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων και στην εφαρμογή πολιτικών και καθορίζουν την καθημερινότητα τους.

Είμαστε όμως ικανοποιημένοι μ’ αυτή την εξέλιξη; Υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερο engagement των ψηφοφόρων; Με ποιο τρόπο θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις;

Στην περίπτωση αυτή ισχύει το «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η ίδια η Ευρώπη οφείλει μέσα στην επόμενη πενταετία να εκπονήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο με το οποίο θα επιχειρήσει:

Την ανάδειξη της σπουδαιότητας των συμμετοχικών διαδικασιών για την ίδια την ποιότητα της πολιτικής.Την προβολή των θετικών πολιτικών για τη βελτίωση της καθημερινότητας.Την ένταξη του συναισθήματος στην επικοινωνιακή διαχείριση των πολιτικών, στην κατεύθυνση που κινήθηκε το εξαιρετικό βίντεο της πρόσφατης καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ευρωεκλογές. Οι αρμόδιοι για την επικοινωνία χρειάζεται να αλλάξουν την απόλυτα τεχνοκρατική εικόνα των θεσμών και να βάλουν σε πρώτο πλάνο τον ίδιο τον πολίτη. Έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα,  υπάρχουν δε πολλά περιθώρια βελτίωσης.Την υλοποίηση καμπάνιας σε νεκρό χρόνο (όχι μόνο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου) εντός της επόμενης πενταετίας  με στόχο την ενίσχυση της εμπλοκής των πολιτών στα ευρωπαϊκά δρώμενα.Την εφαρμογή προγράμματος ανταλλαγής τεχνογνωσίας στην επικοινωνία ανάμεσα σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές χώρες εντός Ε.Ε  σε μία κατεύθυνση communication Erasmus.Την υιοθέτηση επικοινωνιακής στρατηγικής που θα υπηρετείται από τις πολιτικές οικογένειες στην Ευρώπη και οι οποίες θα προσπερνούν αναχώματα που βάζουν οι εσωτερικές πολιτικές ατζέντες. Αυτές θα υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας των ευρωπαϊκών οργάνων και όχι αποκλειστικά την ώρα που μπαίνουμε στην τελική προεκλογική ευθεία.

Αυτές είναι κάποιες από τις προτεινόμενες κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχική αντίληψη των Ευρωπαίων για όσα τους αφορούν.

Δεν είναι θέμα της μίας παράταξης, ή της άλλης. Είναι θέμα ουσίας για τη βελτίωση της ίδιας της Δημοκρατίας σε όλη την Ε.Ε.

Διότι, όσο περισσότερο επικοινωνεί η Ευρώπη με τους πολίτες, τόσο θα αυξάνεται το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή.

H Ευρώπη χρειάζεται να κινηθεί άμεσα σε μια τροχιά αυτοβελτίωσης και αλλαγής.

Η προσπάθεια για μια καλύτερη Ένωση χρειάζεται επιτάχυνση.

Και στο τέλος αυτού του αγώνα ενάντια στις ακρότητες και το λαϊκισμό, θα έλθει η νίκη για περισσότερη Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα