Στα 67 τρισ. δολάρια το σκιώδες τραπεζικό σύστημα

Στα 67 τρισ. δολάρια υπολογίζεται ότι το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την έκθεση του Financial Stability Board, καθώς από τότε που έγινε η κατάρρευση της Lehman Brothers και ελήφθησαν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου για τις τράπεζες αρκετά κεφαλαία στράφηκαν προς τα εκεί.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg το μέγεθος του σκιώδους τραπεζικού συστήματος είναι

κατά 6 τρισ. δολάρια μεγαλύτερο, γεγονός που δείχνει ότι πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος. Σημειώνεται ότι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FSB, τα κεφάλαια στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα αυξήθηκαν κατά 41 τρισ. δολάρια την περίοδο 2002 -2011.

Σύμφωνα με τον ορισμό του Financial Stability Board το σκιώδες τραπεζικό σύστημα είναι: ένα σύστημα διαμεσολαβητών, πράξεων, οντοτήτων ή χρηματοπιστωτικών συμβάσεων που δημιουργούν έναν συνδυασμό λειτουργιών τραπεζικού μεν τύπου, αλλά εκτός του κανονιστικού πλαισίου ή υπό κανονιστικό καθεστώς το οποίο είτε είναι επιεικές είτε αντιμετωπίζει άλλα ζητήματα πλην των συστημικών κινδύνων και δεν παρέχει εγγυημένη πρόσβαση σε διευκολύνσεις ρευστότητας κεντρικών τραπεζών ή σε πιστωτικές εγγυήσεις του δημόσιου τομέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα