Σταϊκούρας : Τι κέρδισε η Ελλάδα και ο Νότος από το Eurogroup – Δεν τίθεται θέμα Μνημονίου
Για τη σημασία των αποφάσεων που έλαβε το Eurogroup, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού αλλά και για το θέμα των κόκκινων δανείων, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Παύλο Τσίμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ευρωομόλογο, εξήγησε τη σημασία των λέξεων «καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία» που για να συμπεριληφθούν στο κείμενο συμπερασμάτων
Τόνισε και πως ήταν κάτι που επιδίωξε τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες του νότου, προκειμένου να είναι ανοιχτές οι επιλογές για το μέλλον, και πως όπως είπε και ο κ. Σεντένο, «υπάρχουν χώρες που θέλουν και άλλες που δεν θέλουν και υπάρχει παραπομπή στους ηγέτες της ΕΕ».
Ο υπουργός Οικονομικών, εξήγησε ότι η Ευρώπη απάντησε γρήγορα και αποφασιστικά στο πρώτο βασικό ζήτημα, που αφορά την ελευθερία κινήσεων των χωρών.
Ειδικότερα, εξαιρούνται από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους οι λεγόμενοι αυτόματοι σταθεροποιητές, δηλαδή όποια επιπλέον δαπάνη και επιπλέον επιδόματα για την ανεργία που αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς στην Ευρώπη. Εξαιρούνται επιπλέον δαπάνες για την δημοσία υγεία, για την ρευστότητα στις επιχειρήσεις, για τις θέσεις απασχόλησης αλλά και την κοινωνική συνοχή.
«Αυτές οι αποφάσεις ήταν πολύ σημαντικές και για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Στο δεύτερο βασικό ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη, δηλαδή ποιος θα χρηματοδοτήσει τις δαπάνες αυτές, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις «πολύ σημαντικές» αποφάσεις της ΕΚΤ και στα 540 δισ. ευρώ που προσθέτει η Ευρώπη. Μεταξύ άλλων οι αποφάσεις αφορούν σε αυξημένη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, προσωρινό πρόγραμμα για θέσεις απασχόλησης και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής προσαρμοσμένης όμως στις τρέχουσες ανάγκες.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα για την μετα-κορωνοϊού εποχή απαιτούνται εργαλεία επανεκίνησης της οικονομίας από το Ταμείο Ανάπτυξης.
«Η κρίση δεν θα περάσει σε 2 – 3 μήνες, θα είναι πιο βαθιά. Χρειάζονται πιο ριζικές λύσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις της ΕΚΤ σύμφωνα με τις οποίες θα χρειαστούν συνολικά περίπου 1,5 τρισ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Εκτίμησε ότι εάν αθροιστούν το πακέτο των 540 δισ. ευρώ με τις άλλες πρωτοβουλίες για την ανάταξη της οικονομίας μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, του ταμείου ανάκαμψης, των πρωτοβουλιών της ΕΚΤ για τη ρευστότητα και άλλες που έχουν αναληφθεί σε εθνικό επίπεδο, «μπορεί να φτάσουν τα 3 τρισ. ευρώ, πολύ περισσότερο από της χρηματοδοτικές ανάγκες.
OI ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ALPHA
«Ήταν δύσκολο να γίνει το ευρωομόλογο, είδατε από όλες τις αναφορές που έχουν γίνει δημόσια ότι δεν υπήρχε η διάθεση από μεγάλο αριθμό κρατών να το αποδεχτούν. Καταφέραμε όμως, μέσα στο κείμενο συμπερασμάτων, στο σημείο 19 να υπάρχει πρόβλεψη, που παραπέμπει στους αρχηγούς των κρατών – μελών, που μιλά για δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης με χρηματοδότηση από καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Εκεί μέσα υπάρχει ένα μεγάλο πλαίσιο με παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, μετά από καθοδήγηση των αρχηγών των κρατών – μελών. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και αποτυπώνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν από τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας στον Alpha 98,9.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε για το τι σημαίνει αυτή η συμφωνία για την Ελλάδα:
“Έχουμε μια εξωγενή κρίση, συμμετρική στην Ευρώπη. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι παρά τις δυσκολίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρώπη λειτούργησε γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το πώς λειτούργησε πριν από 10 χρόνια. Σε πρώτη φάση προχώρησε στην πλήρη άφεση των δημοσιονομικών κανόνων. Δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν δαπάνες στην οικονομία. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες το Eurogroup αποφάσισε, οι οικονομίες θα γυρίσουν σε ύφεση, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα θα είναι μειωμένα, τα μειωμένα έξοδα εξαιτίας της ύφεσης που απορρέουν από την κρίση του κορωνοϊού εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ταυτόχρονα, επειδή θα υπάρξει διόγκωση της ανεργίας, τα επιδόματα για τους ανέργους, επίσης εξαιρούνται. Όποια δαπάνη γίνει, εξαιτίας του κορωνοϊού, στους 4 άξονες, όπου είναι η δημόσια υγεία, η επιχειρηματικότα,, θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή, εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Μέσα σε όλα αυτά είναι η Ελλάδα που μέχρι τώρα ήταν εξαίρεση».
Για το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι δαπάνες:
«Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα χρειαστεί περίπου 1,5 τρις ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες. Έρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και παίρνει δύο αποφάσεις, για να ενισχύσει τη ρευστότητα. Έρχεται η Ευρώπη και παίρνει αποφάσεις για την αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος διασφάλισης των θέσεων απασχόλησης και η ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, προσαρμοσμένη στις τρέχουσες ανάγκες, ένα πακέτο των 500 δις ευρώ. Παράλληλα, για πρώτη φορά, υπάρχει σε γραπτό κείμενο και η αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών άμεσα και μεταγενέστερα για την ανάκαμψη των οικονομιών, που εκει μέσα είναι η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης με χρηματοδότησή του από καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου που ξεκινάει από το 2021».
«Οποιαδήποτε χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους, υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης, η ανάγνωση η οποία γίνεται από πάρα πολλές χώρες, γι αυτό και πάει στους αρχηγούς των κρατών, είναι ότι θα καλύψει οτιδήποτε έχει να κάνει με τον κορωνοϊό, όχι μόνο και αποκλειστικά στο επίπεδο της υγείας. Αν δηλαδή θέλει κάποιος χρηματοδότηση για την ανεργία, θα πρέπει να είναι για την ανεργία που έρχεται από τον κορωνοϊό, Αν χρειαστούν πιο φιλόδοξα μέτρα, θεωρώ ότι η χθεσινή ήταν μια θετική απόφαση και πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμα πιο φιλόδοξες αποφάσεις».
Για το τι προτίθεται να κάνει η Ελλάδα μετά από αυτές τις συμφωνίες, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε:
“Θα αξιοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε μαζικά και έγκαιρα την κατάσταση και για την επόμενη μέρα την κρίση. Η συζήτηση μας γίνεται χωρίς να ξέρουμε ακόμα την επέκταση του προβλήματος. Κάνουμε εκτιμήσεις ή αξιολογήσεις με έναν άγνωστο παράγοντα, με έναν εχθρό που όμως θέλει κοινές απαντήσεις.
Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να απαλλάξουμε τις επιχειρήσεις από ένα μεγάλο βάρος, που είναι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, δίνοντας κίνητρα σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να τις αποπληρώσουν. Πήρε το κράτος το βάρος μέρος ή το σύνολο του προσωπικού των επιχειρήσεων υπό τη δέσμευση ότι δεν θα απολυθεί. Δώσαμε τη δυνατότητα της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία πήρε παράταση μέχρι τις 21 Απριλίου, που πρόκειται για άλλο ένα πακέτο χρημάτων άμεσα. Η επιχειρηματικότητα θα ενισχυθεί με πόρους χωρίς να έχει δαπάνες και ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείνει. Μειώσαμε το ενοίκιο κατά 40%».
Για την επιστρεπτέα προκαταβολή:
«Ενεκρίθη από τα ευρωπαϊκά όργανα, όπως και άλλες δύο πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, τον εγκυοδοτικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις μαζί με την επιδότηση του επιτοκίου. Ήδη έχουν έρθει περίπου 45.000 επιχειρήσεις να δηλώσουν βασικά τους στοιχεία. Εμείς με αυτοματοποιημένη διαδικασία και με έναν μαθηματικό αλγόριθμό, με βάση την πτώση του τζίρου θα χρηματοδοτήσουμε άμεσα τις επιχειρήσεις. Ο στόχος μας ήταν αυτό να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, όμως λόγω της παράτασης μπορεί να πάρει λίγες μέρες παραπάνω. Τα χρήματα αυτά θα βγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων και θα κατανεμηθούν σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον που θα έχουν δείξει οι επιχειρήσεις. Αυτό το σχήμα μπορεί να επαναληφθεί».
Για το αν η χώρα μπει ξανά σε κατάσταση προληπτικής πιστωτικής γραμμής και μνημονιακών όρων:
«Οι μνημονιακοί όροι γα κάποιον που θα κάνει την προληπτική πιστωτική γραμμή δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό. Με τα σημερινά δεδομένα, με τις εκτιμήσεις για το μέλλον, με βασικό σενάριο το πότε θα τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού, όχι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Για τον τουρισμό:
«Για όλους τους κλάδους της οικονομίας έχουμε σκέψεις. Όλοι αυτοί έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο των μέτρων που έχουμε λάβει. Την εργασία επιδοτούμαι. Όταν λέμε να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, τους πληρώνουμε 800 ευρώ, καλύπτουμε ασφαλιστικές εισφορές, τους δίνεται αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, μείωση του ενοικίου αν είναι πρώτη κατοικία. Στον προγραμματισμό μας, όλα τα μέτρα μπορούν να επαναληφθούν τουλάχιστον ακόμα μια φορά. Η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με τους ειδικούς κι εμείς ακολουθούμε, γι αυτό πρέπει να ρίξουμε γρήγορα πολλά όπλα στη μάχη, κρατώντας καύσιμα για την επόμενη ημέρα, η οποία δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Ο τουρισμός έχει δύο σκέλη, τον 12μηνο και τον εποχικό, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά τους εργαζόμενου. Στην άκρη του μυαλού μας πάντα υπάρχει το μνημόνιο έτσι ώστε η χώρα να μην φτάσει ξανά εκεί».
Για το αν οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά:
«Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Είναι συλλογικές κυβερνητικές αποφάσεις αυτές. Αυτή τη στιγμή θέλω να πω ότι δέχομαι μια σειρά εισηγήσεων για να βάλω πολλούς κλάδους σε αυτή την κατηγορία. Χθες ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το δώρο Πάσχα στους αγωνιστές και έχω κατακλειστεί από αιτήματα πολλών άλλων κλάδων που έχουν προσφέρει. Όταν δεν απαντώ σε κάτι είναι γιατί αυτές είναι συλλογικές αποφάσεις που πρέπει να ανακοινωθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή, ίσως και από τον πρωθυπουργό. Αυτό που προέχει τώρα είναι η ενίσχυση των ανθρώπων που δίνουν αγώνα».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ελληνογερμανικό: Προτεραιότητα οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η εξασφάλιση ρευστότητας
- Κινδυνεύουν να αρρωστήσουν ξανά από κορωνοϊό όσοι την πέρασαν ελαφριά
- Η Lidl Ελλάς συνεχίζει να στηρίζει "Το Χαμόγελο Του Παιδιού" και στις πιο δύσκολες στιγμές
- Θα στείλει τελικά ο κορωνοϊός την Τουρκία στην αγκαλιά του… ΔΝΤ;
- Κεραμέως: Καμία κατεύθυνση στα θέματα Πανελληνίων- Το χρονοδιάγραμμα για σχολεία, εξετάσεις, πανεπιστήμια
- Σοκ! Η πανδημία μπορεί να εξαπλωθεί με διπλάσιο ρυθμό από αυτόν που νομίζαμε αρχικά
- Xρ. Σταϊκούρας: Δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής στα μνημόνια
- Ο Covid-19 στέλνει την Τουρκία στην... αγκαλιά του ΔΝΤ;
- Επιδόματα: Ώρα αιτήσεων για επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους
- Ζιζανιοκτόνο-αποξηραντικό AFFINITY® 6: Για την καλλιέργεια της πατάτας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Σταϊκούρας : Τι κέρδισε η Ελλάδα και ο Νότος από το Eurogroup – Δεν τίθεται θέμα Μνημονίου
- Μ.Εβδομάδα: Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
- Ασιατικές αγορές: Μικρές διακυμάνσεις, Μ.Παρασκευή των Καθολικών
- Πρόστιμο 250.000 ευρώ στην Dimoco Greece για αυθαίρετες χρεώσεις από πενταψήφια τηλέφωνα
- Τι μπορεί να πάρει η Ελλάδα από την “συμβιβαστική” λύση στο Eurogroup – Ποια επιπλέον “όπλα” διαθέτει – Τι μπορεί να διεκδικήσει
- Από σήμερα και στην Αθήνα η πρωτοβουλία της WIND “ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ – Θα σας φέρουμε εμείς τα ψώνια”
- Πανελλαδικές εξετάσεις: Μόνο ένα μάθημα από μια μόνο κατεύθυνση την ημέρα.
- Λάρισα: Θετικά 20 από τα 29 δείγματα των Ρομά – Σε καραντίνα ο οικισμός
- Τραμπ: Το Σαββατοκύριακο το σχέδιο διάσωσης των αεροπορικών εταιρειών
- Ποιες τραπεζικές εργασίες δεν γίνονται σήμερα και τη Δευτέρα
- Τελευταία Νέα BankWars
- Σταϊκούρας : Τι κέρδισε η Ελλάδα και ο Νότος από το Eurogroup – Δεν τίθεται θέμα Μνημονίου
- Airbnb: Αποζημιώσεις 25% για κρατήσεις έως 14/3 που ακυρώθηκαν
- Μελέτη: Οι καπνιστές (και οι ατμιστές) μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό
- Λεμέρ: Πακέτο 20 δισ. ευρώ για τη διάσωση των επιχειρήσεων
- Στους 89 οι νεκροί του ιού στην Ελλάδα
- Από σήμερα και στην Αθήνα η πρωτοβουλία της WIND “ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ – Θα σας φέρουμε εμείς τα ψώνια”
- Μ.Εβδομάδα: Το πρόγραμμα της ΕΡΤ για live μετάδοση από τις Εκκλησίες
- Boeing: Σχέδιο μείωσης του προσωπικού κατά 10%
- Μ.Εβδομάδα: Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
- ΕΟΔΥ-Π.Αρκομανέας: Τον Μάιο η εξέταση για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σοκ! Η πανδημία μπορεί να εξαπλωθεί με διπλάσιο ρυθμό από αυτόν που νομίζαμε αρχικά
- Η Lidl Ελλάς συνεχίζει να στηρίζει "Το Χαμόγελο Του Παιδιού" και στις πιο δύσκολες στιγμές
- My Market: Νέες συνεργασίες του ηλεκτρονικού καταστήματος για τη διανομή προϊόντων
- Δωρεά 12 κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ από Ε. Μαρινάκη, Α. Φράγκου και εταιρεία ΙΟΝ
- Απαγόρευση αλιείας στη λίμνη Παμβώτιδας
- Πώς συμβάλλουν οι πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου στη μάχη κατά του Covid-19
- Έως τις 20 Απριλίου, η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης επιστημόνων
- Το eshop των My market εξελίσσεται – Συνεργασία με SPEEDEX και Uber για γρήγορες παραδόσεις
- Η ΕΕ έδειξε ότι είναι απλά ένας τραπεζικός συνεταιρισμός – Η Ελλάδα χωρίς φωνή σαν φτωχός συγγενής
- My market: Νέες συνεργασίες του ηλεκτρονικού καταστήματος για τη διανομή προϊόντων