ΠΟΥΤΙΝ: Από την Ευρώπη εξαρτάται η διέλευση του φυσικού αερίου από την Ελλάδα

(upd)Ένας κόμβος διανομής φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας είναι εφικτός, όπως και η διέλευση του αερίου αυτού μέσω της Ελλάδας προς την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως ένα τέτοιο σχέδιο, δεν εξαρτάται κυρίως από τη Ρωσία, αλλά από την ΕΕ, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην καθιερωμένη απολογιστική του συνέντευξη για το πέρας του έτους. Ερωτηθείς για

το κυπριακό, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του προσπαθεί να κρατήσει «ισορροπημένη θέση».

Ο κόμβος «εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Θέλουν να έχουν από τη Ρωσία σταθερές, εγγυημένες, απολύτως κατανοητές και χωρίς κινδύνους από τη διακίνηση, προμήθειες ενεργειακών πηγών, τις οποίες χρειάζονται σε εξαιρετικό βαθμό; Υπέροχα, τότε θα εργαστούμε», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφασή του να ακυρώσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος επρόκειτο να διέρχεται μέσω της Βουλγαρίας και να καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη.

«Τότε μπορούμε μέσω της Ελλάδας να περάσουμε στην FYROM (σ.σ.: ο κ. Πούτιν χρησιμοποίησε τον όρο της ρωσικής διπλωματίας «Μακεδονία»), μπορούμε περαιτέρω να βγούμε στη Σερβία, μπορούμε και πάλι να φθάσουμε στο Μπάουμγκάρτεν στην Αυστρία. Δεν το επιθυμούν; Τότε δεν θα πάμε. Απλώς το ερώτημα είναι ότι φθηνότερες και πιο αξιόπιστες προμήθειες αερίου από εκείνες της Ρωσίας δεν υπάρχουν και στην εγγύς ιστορική προοπτική δεν προβλέπονται», παρατήρησε ο Ρώσος ηγέτης, υπογραμμίζοντας την αύξηση της τουρκικής οικονομίας και την ανάγκη για αποστολή μεγαλύτερων όγκων φυσικού αερίου στη γείτονα χώρα.

Για την Κύπρο

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το Κυπριακό, ο Βλ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του προσπαθεί να τηρεί «ισορροπημένη θέση» στο ζήτημα. Ωστόσο ο. κ. Πούτιν χρησιμοποίησε αμφιλεγόμενη διπλωματική ορολογία, που δεν συνάδει ούτε με τις έως τώρα ρωσικές θέσεις για το Κυπριακό, ούτε με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

«Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, τη “Βόρεια” και την Κυπριακή Δημοκρατία στο Νότο, γνωρίζετε ότι προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένη θέση και να οδηγήσουμε την υπόθεση έως την επίλυση του προβλήματος, η οποία θα ικανοποιούσε τόσο το “βόρειο”, όσο και το “νότιο τμήμα” τής νήσου, τόσο το τουρκικό, όσο και το ελληνικό», είπε ο Ρώσος ηγέτης, που ενέπλεξε και την Ελλάδα στους συλλογισμούς του περί «ισορροπημένης ρωσικής θέσης».

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως, έτσι, είτε αλλιώς, αυτές επεκτείνονται και στη “Βόρεια Κύπρο” και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις, εννοώντας την κοινή θρησκεία. Αυτά τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και το ζήτημα απολύτως τοπικό, αλλά πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους», σχολίασε ο Ρώσος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «θα επιδιώκουμε, όπως και στο παρελθόν μια ισορροπημένη λύση, χωρίς έξωθεν επιβολή, που είναι πολύ βασικό, ώστε οι άνθρωποι να συμφωνήσουν μόνοι τους μεταξύ τους». Γιατί, είπε, όταν επεμβαίνει κάποιος απέξω και προσπαθεί κάτι να επιβάλει, οι συμφωνίες που προκύπτουν δεν διαρκούν πολύ.

«Υπάρχει, όμως, παρ’ όλ’ αυτά, ορισμένη αισιοδοξία, πότε μεγαλύτερη, πότε μικρότερη, υπάρχουν εντούτοις επαφές και στα σύνορα υπάρχει κάποια φιλελευθεροποίηση και χαλάρωση. Θα κινηθούμε περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος εγκωμίασε προσωπικά τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν γιατί δεν υποκύπτει, όπως υπονόησε, σε εξωτερικές πιέσεις, αλλά και το παράδειγμα της συμφιλίωσης στην Ευρώπη και ειδικά μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, για να υπογραμμίσει ότι η Ρωσία έχει «πάρα πολλά συμπίπτοντα περιφερειακά συμφέροντα» με την Τουρκία, γι’ αυτό και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πλευρών, που θα προωθηθεί.

Β. Πούτιν: Σε 2 χρόνια θα έχει ανακάμψει η οικονομία – Χτίζεται νέο Τείχος γύρω μας

Ξεκινώντας με την αναφορά ότι το ρωσικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6%-0,7% στο δεκάμηνο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέδωσε σε εξωτερικούς παράγοντες την πίεση που υφίσταται η ρωσική οικονομία. «Δύο χρόνια, στο δυσμενέστερο σενάριο, θα κρατήσουν οι δυσκολίες» είπε, λέγοντας πως η Ρωσία θα προσαρμοστεί στις δυσκολίες.

Η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Πούτιν την Πέμπτη ξεκίνησε με εκτενή αναφορά στα οικονομικά στοιχεία. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε στενωπό ενώ το ρούβλι κινείται σε χαμηλά ετών, αλλά η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στο 80% -έστω κι αν η δυσφορία για την οικονομία όπως και τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις ενισχύεται, κυρίως στη Μόσχα.

«Παρά τη θυελλώδη κατάσταση στις αγορές, τα ρωσικά έσοδα θα είναι υψηλότερα των εξόδων της» είπε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Βλ.Πούτιν, επισημαίνοντας επίσης ότι η ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχει αναλάβει τις σωστές πρωτοβουλίες.

«Η ανατίμηση του ρουβλίου είναι αναπόφευκτη» διαβεβαίωσε ο ρώσος πρόεδρος, λέγοντας επίσης πως η Κεντρική Τράπεζα «δεν θα εξαντλήσει απερίσκεπτα τα αποθεματικά της».

Η σημερινή «δυσμενής οικονομική κατάσταση μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια στο δυσμενέστερο σενάριο» είπε ο Πούτιν. Η ρωσική οικονομία, είπε, «θα προσαρμοστεί στις δυσκολίες εάν συνεχιστούν».

«Χτίζεται νέο Τείχος γύρω μας»

Περνώντας στην ευρύτερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και ΕΕ λόγω Ουκρανίας, ο Πούτιν επανέλαβε την άποψή του πως «ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία, αντιμετωπίζεται με κριτική και αντίθεση».

Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, είπε, «είναι σαν να χτίζεται ένα νέο Τείχος του Βερολίνου γύρω μας».

Συνέδεσε άμεσα με αυτό την αντίδραση της Μόσχας ιδιαίτερα στην κρίση με το Κίεβο: «Η θέση μας στην Ουκρανία πρέπει να δείξει στους εταίρους της Ρωσίας ότι οφείλουν να σταματήσουν να χτίζουν αυτό το τείχος».

Ο ρώσος πρόεδρος είπε πως η ουκρανική κρίση πρέπει «να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν με πολιτικά μέσα». «Εάν η Ουκρανία θέλει ειρήνη, πρέπει να σεβαστεί όλες τις περιοχές της» είπε.

Λέγοντας πως «η στάση του προέδρου Ποροσένκο είναι να επιλυθεί η κρίση», επέκρινε τον «οικονομικό αποκλεισμό» όπως είπε του Κιέβου στις ανατολικές περιοχές.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΡΑΦΑΜΕ

Σταθεροποιητικά κινείται το ρούβλι την Πέμπτη

Το δολάριο σημειώνει μικρές απώλειες 0,3% στα 61,4395 ρούβλια, ενώ νωρίτερα διολίσθησε κάτω από τα 59. Το ρωσικό νόμισμα κερδίζει από την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας ότι ξεκινάει τις πωλήσεις πλεοναζόντων συναλλαγματικών διαθεσίμων και την κίνηση της κεντρικής τράπεζας να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει τη Δευτέρα σε μια αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων της κατά 650 μονάδες βάσης χωρίς ωστόσο να καταφέρει να ανακόψει τις πιέσεις στο ρωσικό νόμισμα το οποίο διολίσθησε την Τρίτη σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 80,10.

Το ρωσικό νόμισμα, έχει χάσει σχεδόν το μισό της αξίας του έναντι του δολαρίου εν μέσω των δυτικών κυρώσεων και της ραγδαίας πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα