Στην Σκωτία εσπευσμένα Κάμερον, Μίλιμπαντ και Κλέγκ για το “όχι” στην ανεξαρτησία

15:44 9/9/2014 - Πηγή: BankWars

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, μαζί με τους ηγέτες των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ και των Φιλελεύθερων, Νικ Κλεγκ, θα βρεθούν εκτάκτως την Τετάρτη στη Σκωτία, για να ενισχύσουν την καμπάνια του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας, ενόψει του δημοψηφίσματος για το θέμα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

Με τις δημοσκοπήσεις να

δείχνουν ότι οι υποστηρικτές του «ναι» στην ανεξαρτησία κερδίσουν έδαφος, οι τρεις πολιτικοί ηγέτες αποφάσισαν να λάβουν ενεργό μέρος στην καμπάνια για τη σωτηρία της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Θα κάνω τα πάντα για να κρατήσω το Ηνωμένο Βασίλειο ενωμένο», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 18ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Τι θα συμβεί αν η Σκωτία κερδίσει την ανεξαρτησία της;

Αν περάσει το δημοψήφισμα η Σκωτία θα γίνει ανεξάρτητη μετά από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αφορούν, μεταξύ άλλων στα εξής:

-Ποιο θα είναι το νόμισμα της Σκωτίας;
-Θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή/και στο ΝΑΤΟ
-Θα τοποθετηθούν σύνορα μεταξύ Σκωτίας-Βρετανίας;
-Ποια θα είναι τα δικαιώματα των σκωτσέζων

Ποια είναι τα επιχειρήματα εναντίον της ένωσης;

Το βασικό επιχείρημα κατά της ανεξαρτησίας είναι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο. «Ενωμένοι νικάμε», είναι το μότο όσων είναι ενάντια σε μια ανεξαρτητοποίηση, με βασική ανησυχία την οικονομική αστάθεια που πιθανόν να προκληθεί.

Τι ακριβώς ζητά το κίνημα ανεξαρτησίας της Σκωτίας;

Το κίνημα ανεξαρτησίας της Σκωτίας επιθυμεί την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει διακηρύξει με σαφήνεια πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, προτίθεται να διατηρήσει τη στερλίνα ως εθνικό νόμισμα.

Πώς προέκυψε το κίνημα;

Η Σκωτία προχώρησε στην ένωση με την Βρετανία το 1707. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα του κινήματος δεν θα δεις ιστορικά γεγονότα της τότε εποχής κάτι που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο πολιτικό “ρεύμα”.

Η Σκωτία έχει το δικό της κοινοβούλιο διατηρώντας την αυτονομία της σε πολλούς τομείς εδώ και δύο δεκαετίες.

Οι σκωτσέζοι πολιτικοί έγιναν πιο ανοιχτοί στο ενδεχόμενο διαχωρισμού της Σκωτίας από την Μεγάλη Βρετανία το 2011, όταν οι ψηφοφόροι τους καταψήφισαν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών .

Keywords
Τυχαία Θέματα