Iστορική ημέρα για τη Βρετανία – Ενεργοποιήθηκε το Brexit

(upd) Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρέλαβε από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Την επιστολή, που είχε υπογράψει η Μέι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, παρέδωσε αυτοπροσώπως στον Τουσκ ο Μπάροου στο γραφείο του. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά η

διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Ο Τουσκ επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε την επιστολή, με ανάρτησή του στο Twitter όπου έγραψε ότι “μετά από εννέα μήνες το ΗΒ τήρησε την υπόσχεσή του”.

Αμέσως μετά η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέσα Μέι μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε επισήμως την ενεργοποίηση, μέσω της επιστολής, του Άρθρου 50.

Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

“Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ”, είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα “βαθιά ειδική εταιρική σχέση” μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της ΕΕ.

“Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούμε εδώ (στο κοινοβούλιο) και σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας” είπε η πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια “ιστορική στιγμή”, συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει “πισωγύρισμα”. Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν “συνέπειες” από την αποχώρηση.

Η πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

Υπέγραψε την επιστολή για το Brexit η Τερέζα Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέγραψε αργά χθες το βράδυ την επιστολή που θα υποβληθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε χθες στις 24:00 τα μεσάνυκτα (ώρα Ελλάδας) στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που απαθανατίζει τη Μέι να υπογράφει την επίσημη επιστολή που θα δοθεί σήμερα το πρωί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εννέα μήνες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ, στην οποία εντάχθηκαν το 1973.

Η πρωθυπουργός, που αρχικά ήταν αντίθετη στο Brexit και ανέλαβε τον θώκο μετά την πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα έχει στη διάθεσή της δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί τους όρους του διαζυγίου της Βρετανίας, προτού αυτό τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου του 2019.

Την υπογεγραμμένη επιστολή της Μέι σχετικά με τη πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας θα παραδώσει ο Τιμ Μπάροου, ο μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, στον Τουσκ.

Η επιστολή αναμένεται να προσπαθήσει να δώσει μια θετική χροιά στις συζητήσεις και να ανακεφαλαιώνει τα 12 σημεία-κλειδιά, στα οποία είχε αναφερθεί η Μέι ως στόχους της στην ομιλία της της 17ης Ιανουαρίου, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σε διάστημα 48 ωρών αφού διαβάσει την επιστολή ο Τουσκ θα στείλει στις 27 χώρες μέλη ένα προσχέδιο των βασικών γραμμών της διαπραγμάτευσης. Στη συνέχεια οι πρεσβευτές των 27 χωρών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιό του.

«Τώρα που έχει ληφθεί η απόφαση να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, έχει έρθει η ώρα να ενωθούμε», θα πει η Μέι απευθυνόμενη στους Βρετανούς βουλευτές σήμερα, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο της.

«Όταν καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες, θα εκπροσωπώ κάθε πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου — νέους και ηλικιωμένους, πλούσιους και φτωχούς, τις μεγάλες και τις μικρές πόλεις, την ύπαιθρο και όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις μεταξύ τους», αναμένεται να προσθέσει.

Χθες η Μέι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ «για τους ενημερώσει» πριν την κατάθεση της επιστολής για το Brexit, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

«Συμφώνησαν στο γεγονός ότι μια ισχυρή ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων και ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα παραμείνει στενός και δεσμευμένος εταίρος της», πρόσθεσε.

Ενόψει του Brexit η 60χρονη Μέι έχει μια από τις πιο δύσκολες αποστολές που αντιμετώπισε ένας Βρετανός πρωθυπουργός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας: να καταφέρει να διατηρήσει ενωμένη τη Βρετανία, καθώς επίκειται και το νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, ενώ παράλληλα να διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις με τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ σχετικά με την οικονομία, το εμπόριο, την ασφάλεια και άλλα δύσκολα ζητήματα.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα διαμορφώσει το μέλλον της οικονομίας της Βρετανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης στον κόσμο, και θα καθορίσει αν το Λονδίνο θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του ως ένα από τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα παγκοσμίως.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι αβέβαιη.

Η Μέι έχει δεσμευθεί να επιδιώξει η Βρετανία να διατηρήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, όμως έχει τονίσει ότι στόχος της είναι το Λονδίνο να υπογράψει δικές του εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες πέραν της ΕΕ και να θέσει περιορισμούς στη μετανάστευση από χώρες του μπλοκ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι τα μέτρα αυτά απαιτούν η Βρετανία να αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της ΕΕ. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της είναι επίσης να αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα