“ΓΟΥΝΑΚΙΑ” ΓΙΑ ΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – Βουλευτές είπαν όχι στη φαρσοκωμωδία – “Βενιζέλος-Διώτης έθαψαν τα στοιχεία”

Στους δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου θα παραδοθεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να τον παραπέμψει για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα, όπως πρότεινε το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Πολλοί οι βουλευτές που δεν ακολούθησαν την “γραμμή” των κομμάτων τους για την παραπομπή .

Στη μυστική ψηφοφορία συμμετείχαν 283 βουλευτές. Βρέθηκαν 269 έγκυρα, 9

άκυρα και 5 λευκά.

Για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία βρέθηκαν: 206 ναι, 42 όχι και 18 παρών. Αριθμός μικρότερος των 234 βουλευτών που είχαν πει ναι στην επέκταση του κατηγορητηρίου και με το κακούργημα της απιστίας.Για το κακούργημα της νόθευσης εγγράφου βρέθηκαν: 166 ναι, 34 όχι και 67 παρών.Για το πλημμέλημα της παράβαση καθήκοντος βρέθηκαν: 220 ναι, 35 όχι και 11 παρών.Απόντες από τη ψηφοφορία ήταν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η Αλέκα Παπαρήγα.Ο πρώτος μετά το «βρώμικο ’89»Ο Γιώργος Παπακωνωσταντίνου γίνεται ο πρώτος πολιτικός μετά τους Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιο Κουτσόγιωργα, Δημήτρη Τσοβόλα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Γιώργο Πέτσο και τη λεγόμενη δίκη του «βρώμικου ’89» που παραπέμπεται σε ειδικό δικαστήριο.Ο ίδιος στην ομιλία του τόνισε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και προχώρησε στην απόλυτη και κατηγορηματική άρνηση των κατηγοριών.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΔΙΩΤΗΣ ΕΘΑΨΑΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

«Αυτός που μαζί με τον κ. Διώτη κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα, επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών. Και ξεπερνάμε το γεγονός – ακόμα και αν δεχτούμε πως πίστευε ότι κατείχε αντίγραφο και το ΣΔΟΕ συνέχιζε την έρευνα – πως σε όλους τους μήνες που ήταν Υπουργός δεν έκανε μία – έστω – ερώτηση για την πρόοδο των ερευνών. Έστω μία! Ή μια σύσκεψη για το θέμα αυτό!». «Ave Ceasar! Morituri te salutant! (σ.σ. Χαίρε Καίσαρ! Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν!»)»Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έβαλλε και κατά της Βουλής που ετοιμάζεται να στήσει «Ειδικό δικαστήριο για τη λίστα Λαγκάρντ και όχι για τα μεγάλα σκάνδαλα από τα οποία πλούτισαν πολιτικοί», όπως είπε τονίζοντας πως η «ιστορία επαναλαμβάνεται μετά από 25 χρόνια, ως φάρσα».«Ποιος έπαιζε και άλλαζε τις λίστες;»

Ο πρώην υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι αφαίρεσε από την λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα των συγγενών του, ενώ διερωτήθηκε: «Ποιος και για ποιο λόγο ασχολήθηκε και τι είδους μεταβολές επέφερε στα αρχεία ώστε να κρατήσει το προϊόν της επεξεργασίας του σε αρχείο «Greece – final»; Ποιος έπαιζε και άλλαζε τις λίστες στον υπολογιστή του κ. Διώτη; Αν όχι ο κ. Διώτης (που επανειλημμένα διαβεβαίωσε την Επιτροπή για την έλλειψη ικανότητάς του για τον χειρισμό υπολογιστών), τότε ποιός άλλος; Ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν ήμουν εγώ».

Αναφερθείς μάλιστα στο θέμα της αλλοίωσης της λίστας, είπε ότι «υπάρχει ένα βασικό και εύλογο ερώτημα: αν όχι εγώ, ποιος; Ποιος άλλος μπορούσε να το έχει κάνει και είχε και κίνητρο να το κάνει;». Και έδωσε την εξής απάντηση: «Πολλοί και σε πολλές διαφορετικές στιγμές της διαδρομής της λίστας αφότου έφυγε από τα χέρια μου. Στο ΣΔΟΕ. Ή έξω από αυτό. Με, ή χωρίς, πολιτική παρέμβαση».Π. Καμμένος: «Τελευταία πράξη μιας φαρσοκωμωδίας»

«Τελευταία πράξη μιας φαρσοκωμωδίας που ξεκίνησε με το στήσιμο τεσσάρων καλπών όπου ο πρωθυπουργός έδωσε κομματική εντολή στους δικούς του βουλευτές να μην ψηφίσουν στην κάλπη για τον Γ. Παπανδρέου και τον Λ. Παπαδήμο» χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π.Καμμένος.

Όπως είπε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια «άρχισε η διαδικασία της συγκάλυψης, η συμφωνία συγκάλυψης των ευθυνών των κ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και του κ. Βενιζέλου και σήμερα βρισκόμαστε να ψηφίζουμε για τον κ. Παπακωνσταντίνου». Αφού ανέφερε ότι ο ίδιος τον «κυνήγησε πολιτικά» πρόσθεσε όμως ότι ο πρώην υπουργός είναι άλλο ένα παράδειγμα για το πως η σημερινή κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο συγκάλυψης.

Υποστήριξε ότι όπως καλύφθηκε ο κ. Σημίτης στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου από το σύστημα της μεταπολίτευσης αυτό συμβαίνει και σήμερα με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αναφερόμενος στους ελέγχους του ΣΔΟΕ, ο κ. Καμμένος είπε ότι ουδείς έλεγχος ολοκληρώθηκε για τα 1678 πρόσωπα και τα 40 νομικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων πολλοί επιχειρηματίες, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, συγγενείς συγκυβερνώντων. «Η ίδια συγκάλυψη έγινε για όλες τις λίστες από τον κ. Προβόπουλο η ευθύνη του οποίου είναι μεγάλη» υποστήριξε και συμπλήρωσε πως εκτελεί εντολές του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατέληξε λέγοντας πως ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι αυτή εδώ η τελευταία πράξη συγκάλυψης της συγκυβέρνησης δεν είναι μια πράξη με νομικό αποτέλεσμα. «Δεν θα την πληρώσουν μόνο τρεις για να την πληρώσουν οι υπόλοιποι και ιδίως εκείνοι που ήξεραν, διέταξαν και τελικά συγκάλυψαν» είπε και κατέληξε: «Αν θέλουμε να μιλούμε για αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου έχουμε υποχρέωση να αποδείξουμε ότι θέλουμε και την έρευνα, θέλουμε και το δίκαιο. Και δίκαιο δεν είναι να την πληρώνει ένας για τους υπόλοιπους που αποτελούν μέρη της συμφωνίας».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής, ενώ οι εισηγητές της αντιπολίτευσης τους κατηγόρησαν για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας.Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ότι τα αδικήματα κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχουν παραγραφεί.«Θα μιλήσω ως νομικός και όχι ως πολιτικός» επισήμανε ο πρώην υπουργός τονίζοντας ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να παραπέμψει τον κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο καθώς με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών η διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012 σήμανε και την παραγραφή της υπόθεσης. Και εξέφρασε την αντίθεσή του με το γεγονός ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που επιχειρεί να απαντήσει σε αυτό.Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε τη λύπη του γιατί η επιτροπή δεν ανακάλυψε ποιος αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου από την αρχική λίστα.

Keywords
Τυχαία Θέματα