Στο μικροσκόπιο της OLAF δωρέα 52 εκατ. ευρώ στο Υπ. Αμύνης για το μεταναστευτικό

Δωρεά 52 εκατομμυρίων ευρώ για πρότζεκτ που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016, έχει μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF), όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο ιστότοπος Νew Europe.

Όπως αναφέρει το New Europe, πηγή της Κομισιόν είπε ότι η υπόθεση που αφορά στο ελληνικό υπουργείο Αμύνης είναι η μόνο γνωστό περίπτωση παρατυπιών που εστάλη στην OLAF μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης

και Εσωτερικών (DG HOME) για το 2017.

Η έκθεση για το 2017 δημοσιεύτηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών, η οποία είναι υπεύθυνη επιφορτισμένη με την διαχείριση θεμάτων μετανάστευσης και ασύλου καθώς και για την πολιτική συνόρων και ασφάλειας.
Στις 30 Απριλίου η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών δημοσίευσε έκθεση στην οποία περιγράφεται η ανάπτυξη και η εφαρμογή της δικής της στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης, με βάση τη μεθοδολογία που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, δύο περιπτώσεις απάτης που συνδέονται με συγκεκριμένες παρατυπίες, παραδόθηκαν στην OLAF για έρευνα, ενώ η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών συνέχισε να βοηθά την έρευνα.

Η εν λόγω χορηγία, ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ, δεν εμπίπτει στο πεδίο ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και δεν υπόκειται στη διαδικασία αυτή λόγω του ότι η Επιτροπή χειρίζεται τις χορηγίες έκτακτης βοήθειας με διαφορετικό τρόπο.

Προκειμένου να επαναχρηματοδοτήσει τα έργα που υπάγονται στη χορηγία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κατά πόσο το έργο εκτελείται στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια. Η Επιτροπή επισκέφθηκε το συγκεκριμένο έργο σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες –τέλη του 2016 και στα μέσα του 2017 – για να προσδιορίσει εάν οι συμβεβλημένες εταιρίες παροχής υπηρεσιών, παρείχαν τρόφιμα σε αιτούντες άσυλο σε καταυλισμούς και hot spots.

Ελληνικά μέσα ενημέρωσης διερευνούσαν τις δραστηριότητες των εταιρειών τροφοδοσίας που ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2017. Οι δημοσιογράφοι είχαν αποκαλύψει ότι οι εταιρείες πραγματοποιούσαν παράνομα κέρδη από τα κονδύλια της ΕΕ που είχαν λάβει., αναφέρει το New Europe.

«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο για να προστατεύσει την εμπιστευτικότητα των εν εξελίξει και πιθανώς επακόλουθων ερευνών και δικαστικών διαδικασιών», ανέφερε το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας στην ιστοσελίδα «New Europe».

«Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε εμπλεκόμενο πρόσωπο ή οργανισμός έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητος».

Πηγή: New Europe

Keywords
Τυχαία Θέματα