Στρατιωτικές σχολές: Το Σ.τ.Ε αποφάσισε ότι για την είσοδο αρκεί η ιθαγένεια – Απέρριψε προσφυγή αποστράτων που ζητούσαν και “ελληνική καταγωγή”

Αρκεί η ελληνική ιθαγένεια για να μπαίνουν στις Στρατιωτικές Σχολές οι υποψήφιοι, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία έκρινε ότι αντίκειται στο σύνταγμα η παλαιότερη διάταξη που όριζε ως επιπλέον κριτήριο εισαγωγής την ελληνική καταγωγή.

Με αυτό το σκεπτικό απορρίφθηκε η προσφυγή απόστρατων αξιωματικών και ενός Έλληνα πολίτη οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η από 15.4.2011 απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι για

εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Σχολή Ευελπίδων, κ.λπ. πρέπει να έχουν την ελληνική ιθαγένεια, χωρίς να απαιτείται να είναι Έλληνες ως προς το γένος.

Οι απόστρατοι υποστήριζαν ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που προβλέπει την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές μόνο με το προσόν της Ελληνικής ιθαγένειας και όχι του Ελληνικού γένους γιατί όπως υπογράμμιζαν «συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος που συναρτώνται με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία συνιστάται στην διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας ερμηνεύοντας τις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας των πολιτών (άρθρο 4 του Συντάγματος) υπογραμμίζουν ότι οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την Ελληνική ιθαγένεια και η Ελληνική καταγωγή», είναι αντίθετες στο επίμαχο άρθρο 4 του Συντάγματος.

Δύο σύμβουλοι Επικρατείας ωστόσο είχαν διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας Δημήτρης Αλεξανδρής και Βασίλης Αραβαντινός, έκριναν ότι «είναι απαραίτητο, ενόψει της γεωπολιτικής θέσεως της χώρας, όπως προκύπτει από την νεότερη ιστορία της και του ευαίσθητου χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε περίοδο κρίσεως, αυτές να στελεχώνονται μόνο από Έλληνες πολίτες με Ελληνική καταγωγή». Όπως επεσήμαναν, οι Ένοπλές Δυνάμεις «αποτελούν τον βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περίοδο κρίσεως είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα