“Στροφή” των καταναλωτών σε προσφορές και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα
Νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια, απροσδιόριστης χρονικής διάρκειας, «βλέπουν» οι Έλληνες καταναλωτές με την κατάσταση στην αγορά να επιδεινώνεται, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η συρρίκνωση των εισοδημάτων, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, πιέζουν περαιτέρω το «καλάθι της νοικοκυράς». Οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν ριζικά, οι προσφορές βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο, ενώ η παρουσία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας διευρύνεται συνεχώς. Πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το
Για να αντισταθμιστούν αυτές οι αυξήσεις οι ερωτώμενοι προτείνουν κυρίως να μειώσουν οι εταιρείες τα λειτουργικά κόστη ή τα κόστη διαφημίσεων κ.α. (39%), να κάνουν προσφορές στην τιμή (32%), να δίνουν περισσότερη ποσότητα για έκπτωση (17%), να πουλάνε απευθείας τα προϊόντα τους εκτός αλυσίδων σούπερ μάρκετ (8%) και τέλος να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους (3%).
Όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ιδρυτής της Ierax Analytix, Χάρης Λαλάτσης «η Ελλάδα μπαίνει στην μία κρίση μετά την άλλη εδώ και 12 χρόνια. Έτσι σήμερα συζητάμε ξανά για αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά είδη, καθώς η ενέργεια κοστίζει περισσότερο και η πανδημία έχει μειώσει πολύ το εργατικό δυναμικό. Παράλληλα, οι κραυγές του πολέμου προκαλούν ασφυξία στα χρηματιστήρια και καθώς η οικονομία είναι κυρίως ψυχολογία, όλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».
“Μαγνήτης” οι προσφορές
Η έρευνα που έτρεξε η Ierax Analytix σε 838 καταναλωτές πανελλαδικά, διερεύνησε, μεταξύ άλλων, τις προτιμήσεις τους αναφορικά με τις προσφορές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, για τις προσφορές που επιλέγουν στις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ, περισσότεροι (ποσοστό 61%) δήλωσαν τις εκπτώσεις 50% σε ένα προϊόν, έναντι 39% όσων προτιμούν 1+1 προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Λαλάτση, αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων οι αγορές 2 ίδιων αγαθών μπορεί να μην χρειάζονται ή να μην καταναλωθούν άμεσα οπότε δεν προτιμώνται εύκολα. Αυτό όμως αλλάζει ανά ηλικιακή ομάδα. Οι ηλικίες 56+ δηλώνουν πιο έντονα ότι θα προτιμούσαν τα 1+1 προϊόντα από τις προσφορές τύπου 50% με ποσοστά 62%-38% αντίστοιχα.
Τι συμβαίνει όμως στις περιπτώσεις που οι εταιρείες και τα σούπερ μάρκετ, προωθούν προϊόντα με κοντινή ημερομηνία λήξης; Πώς αντιδρούν σε αυτή τη περίπτωση οι καταναλωτές; Από την έρευνα προκύπτει ότι στην περίπτωση που κάποια προϊόντα είχαν έκπτωση μαζί με κοντινή ημερομηνία λήξης, ποσοστό 45% των καταναλωτών θα αγόραζε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το 41% θα αγόραζε καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά σπιτιού/ πλυντηρίου κ.α.), το 37% φρέσκα/συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, το 33% κατεψυγμένα τρόφιμα και το 30% προϊόντα snacking ενώ ακολουθούν 30% κρέας/ψάρι, 25% είδη προσωπικής περιποίησης και προϊόντα κάβας αντίστοιχα, 10% ζωοτροφές και 3% βρεφικά. Ενώ μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 4% δεν θα αγόραζε σε κοντινή ημερομηνία κάποια κατηγορία προϊόντων ακόμα κι αν είχαν κάποιας μορφής έκπτωση. Οι ηλικίες 19-25 σαν πρώτη επιλογή έχουν τα κατεψυγμένα τρόφιμα και ακολουθούν τα προϊόντα snack και μετά τα γαλακτοκομικά είδη.
Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του εβδομαδιαίου προϋπολογισμού σε σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές το ξοδεύουν στα γαλακτοκομικά είδη – τυρί, γάλα, γιαούρτι κ.λπ.- (34%) ενώ ακολουθούν το κρέας/ψάρι (20%) και τα προϊόντα καθαριότητας – απορρυπαντικά σπιτιού/πλυντηρίου- (14%). Συνεχίζουν κατά φθίνουσα σειρά τα φρέσκα/συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά (10%), τα σνακ (6%), τα κατεψυγμένα τρόφιμα και τα προϊόντα κάβας με ποσοστό 4% αντίστοιχα, τα βρεφικά (3%), τα είδη προσωπικής περιποίησης (3%) και τα είδη κατοικιδίων (2%). Οι ηλικίες 56+ δίνουν τα περισσότερα χρήματά τους σε καθαριστικά σπιτιού και έπειτα σε κρέας ή ψάρι και μετά σε γαλακτοκομικά είδη.
Ανακάμπτει η ιδιωτική ετικέτα
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις οδηγούν τους καταναλωτές στην επιλογή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Λαλάτσης. Συγκεκριμένα, πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η Ierax Analytix το διάστημα 11 με 15 Φεβρουαρίου έδειξε ότι το 46% αγοράζει περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε σχέση με 2 χρόνια πριν και το 33% θεωρεί πως θα συνεχίζει να αγοράζει περισσότερα στο μέλλον. Από την άλλη, ένα ποσοστό 85% των καταναλωτών δηλώνουν πως τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι φθηνότερα των άλλων μαρκών, 70% πως τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και 52% τα θεωρεί κατώτερα σε ποιότητα από τα γνωστά brands. Τα προϊόντα που οι καταναλωτές αγοράζουν πιο συχνά από τις ιδιωτικές ετικέτες αφορούν τα τρόφιμα μακράς διάρκειας (45%), τα καθαριστικά (43%) και τα γαλακτοκομικά (37%). Στις τελευταίες θέσεις είναι τα ποτά και τα αναψυκτικά, γεγονός που φαίνεται και από τα λίγα αντίστοιχα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας γνώρισαν μεγάλη αύξηση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και κατάφεραν σχεδόν να τριπλασιάσουν τα μερίδια τους. Μένει να φανεί πόσο πολύ θα επηρεάσει η ενεργειακή κρίση αλλά και η πανδημία, την οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών στο μέλλον για να στραφούνε ακόμα περισσότερο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας», τονίζει ο κ. Λαλάτσης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΕΟΠΠΥ: Αλλάζουν όλα στις δωρεάν επισκέψεις - Προσωπικός γιατρός για όλους
- Το απάνθρωπο πείραμα με τα 22 παιδιά και μία καθυστερημένη συγγνώμη
- Reuters: Απορρίφθηκε από κράτη-μέλη η πρόταση έξι σημείων της Ελλάδας για την ενέργεια
- Η Μόσχα απαντά στην ΕΕ για τις κυρώσεις: Οι τιμές σε πετρέλαιο, αέριο και ηλεκτρικό θα τριπλασιαστούν
- Επενδύσεις και εμπορικές σχέσεις στην ατζέντα της ελληνικής αποστολής στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ
- Κλέφτες χρησιμοποιούσαν Game Boy της Nintedo για να ανοίγουν αυτοκίνητα! (vid)
- Νέα μέτρα στήριξης - Στο πακέτο και η βενζίνη
- Meteo: Νέα επιδείνωση του καιρού με πολύ κρύο και πυκνές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα
- Η Ουκρανία διαψεύδει ότι το Ισραήλ ζήτησε να υποκύψει στις απαιτήσεις της Μόσχας
- Η Μόσχα προειδοποιεί την ΕΕ για αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- “Στροφή” των καταναλωτών σε προσφορές και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Πόσο “χτυπήθηκαν” οι μετοχές από τον πόλεμο
- Η Μόσχα προειδοποιεί την ΕΕ για αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας
- Οικονόμου: Παρεμβάσεις στην τιμή της βενζίνης- Έρχεται η “επιταγή ακρίβειας”
- Πωλείται η Τσέλσι – Ο Αμπράμοβιτς συμφώνησε να μη βγάλει κέρδος
- Ποιες κυρώσεις έχουν επιβάλλει στη Ρωσία ΗΠΑ και ΕΕ – Οι “τιμωρίες” για τις τράπεζες, οι δασμοί στα προϊόντα και η ενεργειακή απεξάρτηση
- Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν το Κίεβο, αποκλείουν τη Μαριούπολη
- Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς: Από την οικογένεια Γερουλάνου στον ισπανικό όμιλο Grupo Profand
- Οι εφημερίδες του Σαββάτου 12 Μαρτίου 2022
- Η Deutsche Bank “μάζεψε” τη δήλωση του CEO και αποχωρεί από τη Ρωσία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Το απάνθρωπο πείραμα με τα 22 παιδιά και μία καθυστερημένη συγγνώμη
- Κλέφτες χρησιμοποιούσαν Game Boy της Nintedo για να ανοίγουν αυτοκίνητα! (vid)
- Ε. Αχτσιόγλου: Η ασφυκτική κοινωνική συνθήκη καθιστά τις εκλογές επιτακτική ανάγκη
- Βουλή: Κατατέθηκε προς κύρωση η Συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ
- Βουλή: Κατατέθηκε προς κύρωση η Συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ για συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα
- Βουλή: Κατατέθηκε προς κύρωση η Συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ για συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα
- Ο Μαρτινέλι «ψήφισε» Εθνική Βραζιλίας αντί για Ιταλία
- Κι όμως στέκει ακόμα όρθιο! Δείτε το γεφύρι που διέσχιζαν οι αρχαίοι πάνοπλοι Σπαρτιάτες (vid)
- Η Ουκρανία διαψεύδει ότι το Ισραήλ ζήτησε να υποκύψει στις απαιτήσεις της Μόσχας
- Βενιζέλος: Χρήσιμος ο διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας υπό τα νέα δεδομένα