Συμφωνία ΟΠΕΚ+ για μείωση παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Στη μεγαλύτερη μείωση παραγωγής πετρελαίου από το 2020 και συγκεκριμένα κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα φαίνεται να κατέληξε η σημερινή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μείωση θα λάβει χώρα αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.

Tα σενάρια που τέθηκαν στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης είναι μείωση 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα ή 1,5 εκατ. ή 1 εκατ., καθώς οι πετρελαιοπαραγωγοί ήδη παράγουν λιγότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί σήμερα. Σύμφωνα με το Bloomberg,

μία μείωση τέτοιου μεγέθους εκτιμάται πως θα προκαλέσει τριγμούς στη διεθνή οικονομία, η οποία ήδη πλήττεται από τον υψηλό πληθωρισμό. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ εξετάζουν ήδη πιθανές εναλλακτικές, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προσπαθεί να αποκλιμακώσει τις τιμές ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι σημαντική και οι χώρες πρόκειται να «λάβουν τη σωστή απόφαση», όπως δήλωσε σχετικά σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, Suhail al- Mazrouei. Ο ίδιος προσέθεσε πως είναι γνωστό στον ΟΠΕΚ+ ότι η ύφεση επηρεάζει την προμήθεια πετρελαίου και τη ζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το Brent ανεβαίνει κατά περίπου 0,9% στα 92,63 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, περί τις 5 ώρα Ελλάδος, το αμερικανικό αργό επίσης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,76% περίπου στα 87,18 δολάρια το βαρέλι. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι οι τιμές παρουσίαζαν άνοδο και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, αφότου διέρρευσε πως οι πετρελαιοπαραγωγοί εξετάζουν μείωση τέτοιου μεγέθους.

Keywords
Τυχαία Θέματα