Συναγερμός και στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο – Εκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ – Εκπνέει το ρωσικό τελεσίγραφο
Εκπνέει αύριο 31 Μαρτίου το ρωσικό τελεσίγραφο για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια, το οποίο λειτουργεί έρχεται ως «απάντηση» στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η δύση στην Ρωσία, μετά τη εισβολή στην Ουκρανία.
Για το λόγο αυτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαρτίου.
Στόχος, είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.
«Πρώτος συναγερμός» στη ΓερμανίαΤο ζήτημα του φυσικού αερίου και οι αναταράξεις που έχουν επιφέρει οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν θέσει, άλλωστε, σε κατάσταση επιφυλακής πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία θέτει σε εφαρμογή το πρώτο επίπεδο συναγερμού σε ό,τι αφορά τις προμήθειες.
Ο αρμόδιος υπουργός, Rόμπερτ Χάμπεκ, είπε σε δημοσιογράφους ότι αυτό είναι το πρώτο από τα τρία επίπεδα συναγερμού, το οποίο δεν προβλέπει περιορισμούς στη διάθεση του φυσικού αερίου και αποτελεί καθαρά προληπτική δράση.
Ωστόσο, το εν λόγω μέτρο συνεπάγεται τη σύσταση μιας ομάδας διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο του, η οποία θα εντείνει την παρακολούθηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τις προμήθειες αερίου. Ο Χάμπεκ απηύθυνε έκκληση προς τους καταναλωτές – ιδιώτες και επιχειρήσεις – να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία στη χρήση.
Ποιο είναι το σχέδιο της Γερμανίας;Το Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης του Βερολίνου για το φυσικό αέριο προβλέπει τρία επίπεδα συναγερμού.
Το πρώτο επίπεδο, που ενεργοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανόν να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις προμήθειες φυσικού αερίου. Το δεύτερο επίπεδο σημαίνει συναγερμό όταν η διατάραξη της προμήθειας ή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση επηρεάζουν την συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση.
Το τρίτο επίπεδο αποτελεί κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται όταν τα μέτρα της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. Στο επίπεδο αυτό, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου, η Bundesnetzagentur, καλείται να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διανεμηθούν τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου στην χώρα.
Το σχέδιο της ΡωσίαςΗ Ρωσία επεξεργάζεται μεθόδους για την αποδοχή πληρωμών για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της σε ρούβλια και θα λάβει σύντομα αποφάσεις εάν οι ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν στο ρωσικό νόμισμα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Κρεμλίνο.
«Δεν πρόκειται να προμηθεύουμε αέριο δωρεάν, αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύουν να εμπλακούν σε καμία «φιλανθρωπία» με Ευρωπαίους πελάτες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει διορία μέχρι τις 31 Μαρτίου στη ρωσική κεντρική τράπεζα, και την Gazprom, η οποία αντιπροσωπεύει το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου, να υποβάλουν τις προτάσεις τους για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Αν θέλετε αέριο, σιτηρά ή μέταλλα «βρείτε ρούβλια»Σήμερα πάντως οι πιέσεις μετατράπηκαν σε απειλές καθώς ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.
«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του σήμερα ο Βολόντιν.
«Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.
Ρωσία σε ΕΕ: Αν θέλετε αέριο, σιτηρά ή μέταλλα “βρείτε ρούβλια” – Επιμένουν οι Ρώσοι, αρνείται η Δύση
Το «όχι» από G7
Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη χώρα σε ρούβλια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Μιλώντας έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7, της οποίας προήδρευσε, ο Χάμπεκ επεσήμανε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».
Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε.
ΕΕ: Δεν δεχόμαστε εκβιασμούςΔεν πρόκειται να δεχτούμε κανέναν εκβιασμό από την Ρωσία! Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, αναφορικά με την αμφιλεγόμενη απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια για τις ποσότητες φυσικού αερίου που εξάγει προς… μη φιλικές χώρες, ήτοι δηλαδή χώρες της Ευρώπης που μετέχουν στις κυρώσεις εναντίον της.
«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφής εκβιασμό. Οι συμβάσεις αυτές είναι σε ευρώ και δολάρια, οπότε προτείνουμε στις εταιρείες του ιδιωτικού κλάδου να πληρώσουν (τη Ρωσία) σε ευρώ ή δολάρια» ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός, σε συνέντευξη του στο CNBC.
«Εάν ο Πούτιν δεν είναι πρόθυμος να το δεχτεί αυτό, θα πρέπει να σκεφτεί τις επιπτώσεις» τόνισε προειδοποιητικά ο κ. Λίντνερ.
Είμαστε έτοιμοι, απαντά η ΡωσίαΗ Ρωσία είναι έτοιμη για την περίπτωση που η Ευρώπη σταματήσει να αγοράζει ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, δήλωσε χθες η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η Βαλεντίνα Ματβιγένκο πρόσθεσε ότι, αν η Ευρώπη αρνηθεί να αγοράζει ρωσική ενέργεια, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να κατευθύνει τις προμήθειες προς ασιατικές αγορές, μεταξύ άλλων, μετέδωσε το TASS.
Η Ρωσία έχει ζητήσει οι «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για το αέριο, μετά τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Όμως οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) έχουν αρνηθεί το αίτημα ενώ δεν προέκυψε κάποια κοινή θέση στη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Orfium εξαγόρασε την Ιαπωνική Breaker INC
- Οι Ρώσοι ολιγάρχες παρακάμπτουν τις κυρώσεις μέσω Τουρκίας – Παίζει με τη φωτιά η Άγκυρα
- Έγινε η φορολοταρία για τον Φεβρουάριο – Δείτε αν κερδίσατε τα 50.000 ευρώ
- Ακίνητα - Berkshire Hathaway HomeServices: Οι τάσεις το 2022 σε Ελλάδα και 6 διεθνείς αγορές
- OΛΘ: Το 2022 αναμένονται 62 επιβεβαιωμένες αφίξεις κρουαζιέρας
- Axia: "Κόβει" τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες λόγω του Ουκρανικού, διατηρεί τη σύσταση "buy"
- Νεκρός εργολάβος στο δήμο Ελληνικού - Έπεσε καθώς έκοβε κλαδιά δέντρων
- LIVE: Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν - Το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται
- Volvo Buses provide 564 new buses for Santiago
- Η Generation Ζ αποκαλύπτεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Eteron
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Συναγερμός και στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο – Εκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ – Εκπνέει το ρωσικό τελεσίγραφο
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε 33,6% ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Φεβρουάριο
- Υποχωρεί το Χρηματιστήριο – Διόρθωση μετά το διήμερο ράλι
- Ετήσια αύξηση 14,2% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων ζωής και υγείας το 2021
- Καμπανάκι Λαγκάρντ από Κύπρο: Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερο το κόστος
- Δ. Μιχαηλίδου: Ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος του «Προσωπικού Βοηθού»
- Τελευταία Νέα BankWars
- Συναγερμός και στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο – Εκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ – Εκπνέει το ρωσικό τελεσίγραφο
- Καμπανάκι Λαγκάρντ από Κύπρο: Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερο το κόστος
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε 33,6% ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Φεβρουάριο
- Δ. Μιχαηλίδου: Ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος του «Προσωπικού Βοηθού»
- Ετήσια αύξηση 14,2% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων ζωής και υγείας το 2021
- Υποχωρεί το Χρηματιστήριο – Διόρθωση μετά το διήμερο ράλι
- Κ.Σκρέκας: Από τον Σεπτέμβριο 2021 η εντολή στη ΡΑΕ για ελέγχους στην αγορά
- «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ξεκίνησε η δημιουργία του Μητρώου Επιμελητών για το πρόγραμμα
- Σταϊκούρας: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα
- Επέστρεψε η επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΕΛΣΤΑΤ: Αλμα 33,6% των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο
- Πλεύρης: Διαβεβαιώνει ότι δεν αίρεται η μονιμότητα των γιατρών ΕΣΥ
- LIVE: Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν - Το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται
- Οι Ελληνες στοκάρουν ακόμη και... κονσερβοποιημένο κρέας
- Φυσικό Αέριο: Έκτακτη συνεδρίαση στο Υπ. Ενέργειας- «Πονοκέφαλος» τα ρούβλια
- Λαγκάρντ: Να συγκεντρώσουμε καλύτερα τους κοινούς μας πόρους
- Εγκαίνια:Ο πιο επικίνδυνος δρόμος στην Ελλάδα γίνεται σύγχρονος και ασφαλής
- Η Evergreen δίνει τρίτη παραγγελία μεγάλων containership στην Κίνα
- Έρευνα: Η χρήση κινητού δεν σχετίζεται με καρκίνο στον εγκέφαλο
- FrieslandCampina Hellas- NOYNOY: 5.000.000 ποτήρια γάλα για τα Παιδιά