Συναγερμός σε Λονδίνο-Βρυξέλλες για το Brexit – Όλα τα σενάρια – Η κρίσιμη 12η Απριλίου – “Φωνές απόγνωσης” από επιχειρηματίες

Η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit κυριαρχεί στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες, όπου στις 10 Απριλίου οι “27” συνεδριάζουν εκτάκτως για τις εξελίξεις.

Σήμερα, 29 Μαρτίου, αν όλα είχαν προχωρήσει βάσει προγράμματος, η Μ.Βρετανία θα αποχαιρετούσε την ΕΕ, κάτι που δεν έγινε, καθώς το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε για 3η φορά τη συμφωνία αποχώρησης της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι “στο εξής ένα πιθανό σενάριο”.

ΣΕΝΑΡΙΑ

Αν το Λονδίνο

ζητήσει περισσότερο χρόνο, τότε θα πρέπει αφενός να συμμετάσχει στις Ευρωπαϊκές Εκλογές στις 23 Μαΐου και στη συνέχεια να προτείνει Επίτροπο για την επόμενη Κομισιόν και αφετέρου να συμφωνήσουν σε αυτήν την επέκταση ομοφώνως οι «27» της ΕΕ. Κάθε κράτος -μέλος έχει δικαίωμα βέτο.

Η Τερέζα Μέι μπορεί επίσης να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το ερώτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι τι θα ζητήσει από την ΕΕ.

* Το Λονδίνο μπορεί τελικά να αποχωρήσει από την ΕΕ τα μεσάνυχτα της 12 Απριλίου, δηλαδή στις 23.00 ώρα Βρετανίας, χωρίς καμία συμφωνία

Η Αγγλικανική Εκκλησία, κάλεσε τους Βρετανούς να στραφούν στον Θεό και να προσευχηθούν! Πρότεινε μάλιστα μια προσευχή με την οποία θα ζητήσουν από τον Θεό “να ενώσει το έθνος και να καθοδηγήσει τους ηγέτες μας”.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της χώρας, ανακοίνωσαν ότι τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ενδεικτικές ψηφοφορίες της Δευτέρας, οι οποίες θα πρέπει να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς έχουν απομείνει μόνο δύο εβδομάδες από την έξοδο χωρίς συμφωνία. “Μόνο οι βουλευτές μπορούν να δώσουν τέλος σε αυτό τον εφιάλτη για τις επιχειρήσεις” δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων, Τζος Χάρντι. “Το καρουζέλ του Brexit εξακολουθεί να γυρίζει, αλλά η διασκέδαση τελείωσε εδώ και πολύ καιρό. Δεν έχουμε λόγια να εκφράσουμε πόσο ο επιχειρηματικός κόσμος έχει σιχαθεί αυτή την εκκρεμότητα. Η ανικανότητα να ληφθούν αποφάσεις προκαλεί διαρκή ζημία στις επιχειρήσεις” είπε ο προσωρινός επικεφαλής του Ινστιτούτου των Διευθυντών.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η πρωθυπουργός θα πρέπει να αλλάξει την συμφωνία της και εάν δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο “θα πρέπει να παραιτηθεί και να αφήσει τη χώρα να αποφασίσει το μέλλον με γενικές εκλογές” υποστήριξε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την ανακοίνωση της απόρριψης της Συμφωνίας για την Αποχώρηση από το κοινοβούλιο.

Η βουλευτής των Πρασίνων, Κάρολιν Λούκας, χαρακτήρισε αστείο το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να αναγνωρίσει ότι η συμφωνία της είναι “νεκρή”, ενώ η προσωρινή επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας, Χάιντι ‘Αλεν, ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα. Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας στο κοινοβούλιο, Ίαν Μπλάκφορντ, ζήτησε από την Μέι να σκεφτεί την ανάκληση του άρθρου 50 και διενέργεια εκλογών.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του βορειο-ιρλανδικού DUP, Νάιτζελ Ντοντς, επανέλαβε την θέση του κόμματος για την απειλή που θέτει το backstop στην ενότητα της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι “η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που απομένει για να ασχοληθεί με τις ανησυχίες που υπάρχουν στο κοινοβούλιο” και ότι το DUP ενθάρρυνε την κυβέρνηση να επιστρέψει στις Βρυξέλλες με τα ζητήματα (που τέθηκαν στις μεταξύ τους συζητήσεις) και όχι απλά να αποδεχτεί την θέση της ΕΕ ως κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για να εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται για τη συμφωνία που σύναψε με την ΕΕ σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, είπε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της, λίγα λεπτά αφότου το κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία αυτή για τρίτη φορά.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

“Ψηφίσαμε να φύγουμε” φώναζαν απόψε χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο απαιτώντας να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. “Τι θέλουμε; Το Brexit. Πότε το θέλουμε; Τώρα” έλεγαν οι ευρωσκεπτικιστές, κρατώντας σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίζοντας τους βουλευτές,μετά και τη νέα απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Η ΓΑΛΛΙΑ

Η απόρριψη, για τρίτη φορά, της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο “εντείνει σημαντικά τον κίνδυνο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία”, προειδοποίησε σήμερα η γαλλική προεδρία.

“Επαφίεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών ένα εναλλακτικό σχέδιο (βουλευτικές εκλογές, δημοψήφισμα, τελωνειακή ένωση…). Διαφορετικά –και αυτό γίνεται ολοένα και πιο πιθανό– θα δούμε να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας σε βουλευτές, διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι απολύτως έτοιμη να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αν και θα πρέπει “να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες” και να γίνει μια διαπραγμάτευση με το Λονδίνο για το ζήτημα της αλιείας.

“Θα επιταχύνουμε την τελική φάση της προετοιμασίας, όμως αναμφίβολα είμαστε η πιο έτοιμη από τις χώρες που τις αφορά άμεσα” το θέμα, τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε από βουλευτές της βόρειας Γαλλίας για το τι θα γίνει με τους Γάλλους αλιείς, που ψαρεύουν σε βρετανικά ύδατα, είπε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος με τη Βρετανία για να λυθεί το πρόβλημα. Στην ΕΕ, η κοινή αλιευτική πολιτική επιτρέπει σε όλα τα ευρωπαϊκά αλιευτικά να ψαρεύουν στις ζώνες αλιείας των άλλων χωρών-μελών, υπό τον όρο ότι θα τηρούν τις ποσοστώσεις των ποσοτήτων. Όμως μετά το Brexit η βρετανική κυβέρνηση θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των θαλασσών της.

Πρόσφατα, ο δήμαρχος του Μπουλόν-σιρ-μερ, Φρεντερίκ Κουβιγιέρ, επισήμανε ότι “το 60% της αλιευτικής δραστηριότητας” γίνεται σε βρετανικά ύδατα και προειδοποίησε ότι 400 επιχειρήσεις και 6.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από το μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένου Βασιλείου.

Νέα ήττα Μέι – Απορρίφθηκε η Συμφωνία Αποχώρησης από τους Βρετανούς βουλευτές

Keywords
Τυχαία Θέματα