Συνάντηση Obama – Merkel την Κυριακή στη Γερμανία – Αμερικάνικη παρέμβαση για την Ελλάδα;

14:12 4/6/2015 - Πηγή: BankWars

upd:

Κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχουν η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama το πρωί της Κυριακής 7 Ιουνίου πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Βαυαρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κάνει παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα, ενώ μαζί του είναι τόσο ο Τζακ

Λιου, όσο και η σύμβουλός του για οικονομικά θέματα κ.. Ατκινσον, η οποία υπήρξε σύμβουλος του Στρος Καν την περίοδο του πρώτου Μνημονίου.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης και ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμούν να συζητήσουν κατά τη διμερή συνάντησή τους κυρίως «θέματα εξωτερικής πολιτικής» και «τις κοινές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε», σύμφωνα με πηγές οι οποίες πρόσκεινται στη γερμανική κυβέρνηση.
Κατά συνέπεια θα μπορούσαν να συζητηθούν η υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP), εναντίον της οποίας τάσσεται αυξανόμενο τμήμα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και ιδίως της γερμανικής, καθώς και τα θέματα της Ουκρανίας και της Συρίας.

Οι ηγέτες της G7 ίσως αποφασίσουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει αποκλειστεί από την ομάδα που ήταν γνωστή ως G8, έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας, πέρυσι.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Α. Μέρκελ, που θα υποδεχθεί τους ομολόγους της στο Ανάκτορο Έλμαου της Βαυαρίας, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κεντρικό ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο , διευκρινίζοντας ότι οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών απλώς θα εκφράσουν την ελπίδα για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές.

«Απλώς θα κάνουμε αναφορά για το πού βρισκόμαστε και θα εκφράσουμε την ελπίδα μας ότι οι συνομιλίες μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία», είπε η καγκελάριος στη Deutsche Welle.
Η Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε σε αποκλειστική συνέντευξή της στην τηλεόραση της DW τη σημασία της συνόδου.

«Καταρχάς είναι πρωτεύον για μένα το γεγονός ότι οι επτά επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων συζητούν για σημαντικά θέματα. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων είναι απλά πάρα πολύ σημαντική, ώστε να γνωρίζουμε για το διάστημα όλου του έτους πως σκέπτεται ο καθένας αναφορικά με βασικά ζητήματα, που υπάρχουν διαφορές και που υπάρχουν κοινά σημεία», δήλωσε.

Έμφαση στο ζήτημα της υγείας

Η Μέρκελ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε ζητήματα αντιμετώπισης επιδημιών και πανδημιών, αναφέροντας ως παράδειγμα το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, στον οποίο, όπως είπε, η διεθνής κοινότητα αντέδρασε ανεπαρκώς και με καθυστέρηση. Κάτι αντίστοιχο δεν πρέπει να επαναληφθεί, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, επιχειρώντας να εξάρει τη σημασία του θέματος της υγείας στο φετινό G7.

Πάντως, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ατζέντα του G7 θα παίξουν και ζητήματα οικονομίας, ελεύθερου εμπορίου και ανάπτυξης. Η επιθυμία της καγκελαρίου να κρατήσει το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου δεν εξυπηρετείται από τις τελευταίες εξελίξεις, με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Μέρκελ για Ελλάδα: Απλώς θα κάνουμε αναφορά για το πού βρισκόμαστε

Ωστόσο, η Μέρκελ επεσήμανε ότι το ελληνικό ζήτημα δεν θα επισκιάσει το G7, παρότι θα συζητηθεί η κατάσταση της οικονομίας, τόσο παγκοσμίως όσο και εντός Ευρωζώνης.

«Θα μπορέσουμε να παραπέμψουμε στο γεγονός ότι η Ιρλανδία, που επίσης βρισκόταν σε πρόγραμμα, είναι σήμερα η χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και στο ότι αναπτύσσεται η οικονομία στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Και μετά θα μιλήσουμε και για την Ελλάδα.
Αλλά, πραγματικά, αυτό δεν αποτελεί κεντρικό θέμα, αλλά απλώς θα κάνουμε αναφορά για το πού βρισκόμαστε και θα εκφράσουμε την ελπίδα μας ότι οι συνομιλίες μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Η Ρωσία παραμένει σημαντικός εταίρος»

Η Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην συμμετάσχει η Ρωσία στη σύνοδο των ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών, λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν επέδειξε διάθεση προσέγγισης στις κοινές θέσεις των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν.

«Ωστόσο, η Ρωσία παραμένει σημαντικός εταίρος σε άλλα σχήματα διαβούλευσης. Έχουμε την ομάδα της Νορμανδίας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, έχουμε τις συνομιλίες της ομάδας των “5+1” σε ό,τι αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και για την επίλυση του συριακού εμφυλίου πολέμου πρόκειται αλλά και πρέπει να συμπεριλάβουμε τη Ρωσία και θα χρειαστούμε τη Ρωσία», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα