Το τουρκικό ΥΠΕΞ χάλασε το κλίμα στη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν

09:38 4/9/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] Διάρκεια 40 λεπτών είχε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο κυβερνητικές πηγές που

μεταδίδει η Καθημερινή, το κλίμα ήταν αρνητικό και δεν υπήρξε καμία συμφωνία. Οι κκ. Σαμαράς και Ερντογάν απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους αποχωρώντας από τη συνάντηση, η οποία έγινε σε κλίμα έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς οι Τούρκοι προχώρησαν χθες σε 27 παραβιάσεις στο Αιγαίο. Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στη σκληρή ανακοίνωση της Αθήνας για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν αφορούν την Αθήνα» οι ερευνητικές δραστηριότητες του «Μπαρμπαρός» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Πηγές του ΥΠΕΞ σχολίαζαν ότι η ανακοίνωση αυτή ήταν ήπια και έδειχνε διάθεση να κλείσει το θέμα ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών.

Πέραν τούτου, πάντως, η Αγκυρα δεν δείχνει καμία διάθεση για κινήσεις καλής θελήσεως στο Κυπριακό. Χθες ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής του Βαρωσιού με αντάλλαγμα τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου. Οπως είπε, ακόμη και σε περίπτωση που η Ε.Ε. προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αυτό δεν θα γίνει.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Σήμερα η συνάντηση Σαμαρά με Ερντογάν – Τι θα συζητήσουν

Με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο (στις 11:00 το πρωί τοπική ώρα) μετά από αίτημα του κ. Ερντογάν γίνεται στην σκιά των πρόσφατων δηλώσεών του από τα Κατεχόμενα και στις οποίες αποδίδει ευθύνη στην Ελλάδα και στην Κύπρο για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το κυπριακό. Επίσης, η συνομιλία θα γίνει στη σκιά της ανακοίνωσης από την Τουρκία νέων σεισμογραφικών ερευνών του τουρκικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν στις πάγιες θέσεις τους, ότι φυσικά και επιδιώκουν λύση του κυπριακού στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαικού κεκτημένου. Άλλωστε το πρωί της Τετάρτης ο κ. Σαμαράς είχε μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Στo τραπέζι είναι και η ΑΟΖ η ανακήρυξη της οποίας από τον Έλληνα πρωθυπουργό έχει παγώσει μετά την έντονη αντίδραση της Τουρκίας αν και χώρα μας συνεχίζει την δική της πολιτική για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων σε συνεργασία με μεγάλες πολυεθνικές.

«Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν ως προέδρου έγινε στα κατεχόμενα. Είναι μια πάρα πολύ κακή αρχή. Υπάρχει και οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και αντίδραση της Λευκωσίας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη το πρωί της Τρίτης και συμπλήρωσε: «Αυτό που ζητούν η Αθήνα και η Λευκωσία είναι μεγαλύτερη ανάμειξη της ΕΕ και αυτό ζήτησαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αντ.Σαμαράς, όσο και ο κύπριος πρόεδρος, Ν.Αναστασιάδης, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Keywords
Τυχαία Θέματα