Συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον

Συνάντηση είχε στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος εκπροσωπεί την χώρα μας στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστιν Λανγκαρντ , λίγα λεπτά μετά το μήνυμά της στην Ελλάδα, να μην καθυστερήσει τις πληρωμές των δόσεωνΤο νέο τετ-α-τετ
Βαρουφάκη-Λαγκάρντ έρχεται λίγα μόνο λεπτά έπειτα από την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η επικεφαλής του Ταμείου και κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε «καταιγισμό» ερωτήσεων για την χώρα μας.

Σήμερα, όμως, το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων επικεντρώθηκε στο νέο δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα ζήτησε καθυστέρηση της πληρωμής των δόσεων.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κυρία Λαγκάρντ έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα να μην καθυστερήσει τις πληρωμές των δόσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η καθυστέρηση των ελληνικών δόσεων δεν αποτελεί μια πορεία δράσης η οποία συστήνεται στην τρέχουσα κατάσταση».

Η Διευθύντρια του ΔΝΤ κατέστησε σαφές πως το Ταμείο δεν θα επιθυμούσε καθυστέρηση στις πληρωμές, σημειώνοντας μάλιστα πως το ΔΝΤ «ουδέποτε έχει λάβει δόση με καθυστέρηση από αναπτυγμένη χώρα».

«Εάν η Ελλάδα καθυστερήσει να αποπληρώσει δόση προς το ΔΝΤ, μια τέτοια πράξη δεν θα ταίριαζε στην πολιτική που ακολουθεί το Ταμείο», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η διάψευση του Γιάνη Βαρουφάκη, αναφορικά με το δημοσίευμα των FT. Ερωτηθείς σχετικά με το «αν η Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ ενημέρωση για τη διαδικασία μετά από αθέτηση πληρωμής», ο υπουργός Οικονομικών απάντησε, χαρακτηρίζοντας «ψευδέστατο» το δημοσίευμα.

ΔΝΤ: Επώδυνο αλλά διαχειρίσιμο ένα Grexit

Τα νέα μηνύματα Λαγκάρντ προς την ελληνική κυβέρνηση, πάντως, έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά την προειδοποίηση του διευθυντή του τμήματος οικονομικής έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, πως η ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί, και μερικές μόνο ώρες έπειτα από τις αναφορές του Χοσέ Βινιάλ πως ένα Grexit θα είναι «φοβερό» για την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του από την Ουάσινγκτον την Τρίτη, κατά την παρουσίαση των αναθεωρημένων οικονομικών προβλέψεων του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία για το 2015 και το 2016, ο Μπλανσάρντ υπογράμμισε ότι η διαμάχη της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, αναφορικά με τους όρους δανεισμού της χώρας, θα μπορούσε να εξελιχθεί «πολύ άσχημα» και να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία φέτος.

«Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και η χώρα οδηγηθεί σε Grexit, η Eυρωζώνη θα μπορέσει να αντέξει το πλήγμα, αν και η μετάβαση δεν θα είναι ομαλή.

Αλλά και χθες, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χοσέ Βινιάλ, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες ενός Grexit θα είναι «τρομερές» για την χώρα.

Ο Βινιάλ υπογράμμισε ότι το βασικό σενάριο του Ταμείου για την Ελλάδα δεν είναι η έξοδός της από το ευρώ. Ωστόσο, την ίδια ώρα τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν υποτιμά τον κίνδυνο ενός Grexit, σημειώνοντας πως αρκετοί οργανισμοί αλλά και χώρες, προσπαθούν να μειώσουν τις συνέπειες ενός Grexit, αν αυτό συμβεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα