Συνεχίζεται το ράλι των εξαγωγών – «Πονοκέφαλος» το εμπορικό έλλειμμα
Τη «θεωρία του ελατηρίου» επιβεβαιώνουν οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες συνεχίζουν τη δυναμική ανάκαμψη για τρίτο διαδοχικό μήνα, όπως εκτιμούν οι εξαγωγείς. «Με τις συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία να έχουν εισέλθει σε τροχιά ομαλοποίησης, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα ανισορροπίας εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να ανακτήσουν τον βηματισμό τους και να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές.
Συγκεκριμένα τον περασμένο Μάιο, η αξία των ελληνικών εξαγωγών συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν κατά
Καταλυτικό ρόλο στη θεαματική ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών & καυσίμων (+239%), των Βιομηχανικών (+29,8%), των Τροφίμων (+13,5%), και των Μηχανημάτων (+43,5) που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους. Μοναδικό μελανό σημείο, όπως σημειώνεται, αποτελεί το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο διαχρονικά ταλανίζει την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, τον Μάιο αυξήθηκε κατά 43,9% και διαμορφώθηκε στα 1,67 δισ. ευρώ.
Σχολιάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε τα εξής:
«Σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης έχουν εισέλθει οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες ανακτούν σταδιακά τον βηματισμό τους καθώς ομαλοποιείται η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία. Οι επιδόσεις των τελευταίων μηνών αποδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες που ενσωματώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να πετύχουν ακόμη περισσότερα με την κατάλληλη στήριξη. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, και ελπίζουμε πως το μικρό θαύμα μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης και των εισοδημάτων».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, μεγάλη άνοδο καταγράφει η πορεία των εξαγωγών κατά το μήνα Μάιο του 2021 καθώς αυξήθηκαν κατά 1,09 δισ. ευρώ ή κατά 51,1% και ανήλθαν σε 3,22 δισ. ευρώ έναντι 2,13 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι σχεδόν στο ήμισυ, καθώς ανήλθαν στα 2,22 δισ. ευρώ από 1,76 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 465 εκατ. ευρώ ή κατά 26,5%, γεγονός που επιβεβαιώνει την πολύ μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η αλματώδης αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 239%.
Αναλυτικότερα, άνοδος καταγράφεται στις εισαγωγές τον Μάιο του 2021 καθώς αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ ή κατά 48,5% και ανήλθαν σε 4,90 δισ. ευρώ έναντι 3,30 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 3,76 δισ. ευρώ από 2,82 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 938 εκατ. ευρώ ή κατά 33,2%.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε τον Μάιο του 2021 κατά 510,9 εκατ. ευρώ, ή κατά 43,9%, στα -1,67 δισ. ευρώ από -1,16 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα επίσης αυξήθηκε, στα -1,54 δισ. ευρώ από -1,07 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 473 εκατ. ευρώ ή κατά 44,4%.
Η ισχυρή αύξηση των εξαγωγών κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαίου, ανακόπτει την πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, και οδηγεί σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών της χώρας για το πρώτο πεντάμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου αυξάνονται κατά 2,97 δισ. ευρώ ή κατά 24,3% και ανήλθαν σε 15,20 δισ. ευρώ από 12,23 δισ. ευρώ.
Ομοίως, χωρίς τα πετρελαιοειδή, είναι αξιοσημείωτο ότι παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της, οι εξαγωγές για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου κινούνται ανοδικά σε σχέση με το 2020, στα 11,30 δισ. ευρώ από 9,47 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένες κατά 1,83 δισ. ευρώ ή κατά 19,4%.
Οι εισαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) στην περίοδο Ιανουαρίου -Μαΐου 2021 αυξήθηκαν κατά 3,74 δισ. ευρώ ή κατά 18,9%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 23,47 δισ. ευρώ έναντι 19,73 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 18,22 δισ. ευρώ από 15,52 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,70 δισ. ευρώ ή κατά 17,4%.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το εμπορικό έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου του 2021 αυξήθηκε κατά 769,1 εκ. ευρώ ή κατά 10,3%, στα -8,27 δισ. ευρώ από -7,50 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα -6,92 δισ. ευρώ από -6,06 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 866,7 εκατ. ευρώ ή κατά -14,3%.
Η πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή
Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Μάιο του 2021, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των αποστολών προς τις χώρες της Ε.Ε. κατά 39,6% ενώ και προς τις Τρίτες Χώρες. καταγράφεται τεράστια άνοδος της τάξεως του 67,4%. Όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η εικόνα αντιστρέφεται. Οι εξαγωγές καταγράφουν αύξηση προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 34,1% ενώ προς τις Τρίτες Χώρες, άνοδο μόλις κατά 12,7%.
Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυτό μειώθηκε κατά 4,5 μονάδες περίπου και άγγιξε το 54,3% έναντι 58,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Αντίστροφη είναι η εικόνα που καταγράφεται για το ποσοστό των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες, που διαμορφώθηκε στο 45,7% έναντι 41,2%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 68,1% και των τρίτων χωρών στο 31,9%.
Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου του 2021, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκε προς τις Χώρες της ΕΕ (17,9%) ενώ προς τις Τρίτες Χώρες αυξήθηκε σημαντικά (32,7%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 21,7% και μικρότερη αυτή τη φορά άνοδο προς τις Τρίτες Χώρες κατά 14,9%.
Η πορεία ανά κλάδο
Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Μάιο του 2021 καταγράφονται ανοδικές τάσεις σε όλους τους κλάδους ανεξαιρέτως.
Πιο συγκεκριμένα, ισχυρή ποσοστιαία αύξηση τον Μάιο του 2021 καταγράφεται στα Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (+239,2%), στα Λάδια (+153,3%), στις Πρώτες Ύλες (+60,1%), στα Μηχανήματα (+43,5%), στα Διάφορα Βιομηχανικά (+38,5%), στα Βιομηχανικά (+29,8%) και στα Ποτά & Καπνός (+25%) ενώ μικρότερη, αλλά πολύ σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι εξαγωγές στα Τρόφιμα (+13,5%), στα Χημικά (+2,7%) και στα χαμηλά σε αξία Εμπιστευτικά Προϊόντα (+7,4%).
Εξετάζοντας το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2021, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών & Καυσίμων (+45,3%), Πρώτων Υλών (+51,9%), Λαδιών (+27,9%), Μηχανημάτων (+24%), Ποτά & Καπνός (+18,8%), Χημικών (+18,4%), Διαφόρων Βιομηχανικών (+17,9%), Βιομηχανικών (+17,4%) και Τροφίμων (+12,4%).
Τέλος, στάσιμες παραμένουν οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές των Εμπιστευτικών Προϊόντων (-1,7%), σε σχέση με τις εξαγωγές του πρώτου πενταμήνου του 2020.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Καθαριστές Αέρα Daikin: Αποτελεσματικοί απέναντι στον κορωνοϊό σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παστέρ
- Αρ. Πελώνη: Να μη μιλάει για διχασμό λίγες μέρες μετά τις 5 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας
- Νέα μέτρα: Αλλαγές από σήμερα 8 Ιούλιου – Τι ισχύει για εστίαση και χώρους διασκέδασης (vid)
- Η Τερέζα Φαρμάκη βραβεύεται ως «Woman of Influence in Private Markets» από την Private Equity International (PEI)
- Βουτιά 5% για το Bitcoin- Κατρακυλούν και τα υπόλοιπα crypto
- Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε τράπεζα για χρέωση εξόδων σε στεγαστικό δάνειο
- Βουλή: Τους 290 προσεγγίζει ο αριθμός των εμβολιασθέντων βουλευτών
- Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Να γίνει υποχρεωτικός για όλους ο εμβολιασμός
- Κρυπτονομίσματα: Ο 36χρονος προγραμματιστής που δημιούργησε το μεγαλύτερο χρηματιστήριο crypto της Ινδίας
- Συνεχίζεται το ράλι των εξαγωγών – «Πονοκέφαλος» το εμπορικό έλλειμμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Συνεχίζεται το ράλι των εξαγωγών – «Πονοκέφαλος» το εμπορικό έλλειμμα
- Σε βαθύ κόκκινο η Wall Street λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας
- Αυτοδιαχείριση: Διανέμονται 2 εκατ. ευρώ σε δημιουργούς και δικαιούχους
- Κ. Σκρέκας: Θέλουμε το 2030 το 67% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ
- Υπερψηφίστηκε ο «Ηρακλής» – Σταϊκούρας: Θα εξετάσουμε καταγγελίες για πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας
- Υπ. Εργασίας: Στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή χρονοδιαγράμματος για το ασφαλιστικό
- Υπερψηφίστηκε ο «Ηρακλής» – Σταϊκούρας: Θα εξετάσουμε τις καταγγελίες για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
- Υπ. Εργασίας: Στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή χρονοδιαγράμματος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
- Τελευταία Νέα BankWars
- Συνεχίζεται το ράλι των εξαγωγών – «Πονοκέφαλος» το εμπορικό έλλειμμα
- Υπ. Εργασίας: Στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή χρονοδιαγράμματος για το ασφαλιστικό
- Υπερψηφίστηκε ο «Ηρακλής» – Σταϊκούρας: Θα εξετάσουμε καταγγελίες για πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας
- Σε βαθύ κόκκινο η Wall Street λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας
- Υπερψηφίστηκε ο «Ηρακλής» – Σταϊκούρας: Θα εξετάσουμε τις καταγγελίες για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
- Κ. Σκρέκας: Θέλουμε το 2030 το 67% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ
- Υπ. Εργασίας: Στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή χρονοδιαγράμματος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
- Αυτοδιαχείριση: Διανέμονται 2 εκατ. ευρώ σε δημιουργούς και δικαιούχους
- Σόιμπλε: Η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, είναι στο σωστό δρόμο
- Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν διαθέτει σχέδιο και αξιοπιστία, διχάζει αντί να ενώνει
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Καθαριστές Αέρα Daikin: Αποτελεσματικοί απέναντι στον κορωνοϊό σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παστέρ
- Συγκλονίζει ο πατέρας της 7χρονης:Θα δώσω ό,τι έχει μείνει, ματάκια, καρδούλα σε παιδάκια, να ζήσουν
- Βλάβη σε υδροπτέρυγο με 82 επιβάτες
- Γερμανία: Κυρίαρχη η Δέλτα ενώ μειώνονται οι εμβολιασμοί
- Αρ. Πελώνη: Να μη μιλάει για διχασμό λίγες μέρες μετά τις 5 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας
- Μηχανική βλάβη σε υδροπτέρυγο με 82 επιβάτες
- Εναλλακτικό «δέρμα» για ρούχα από μανιτάρια
- Τόκιο 2020: Οριστικά με «κλειστές πόρτες» οι Ολυμπιακοί Αγώνες
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Οριστικά χωρίς θεατές στις κερκίδες λόγω κορωνοϊού
- Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο: Παρά την απαγόρευση θεατών, παραμένει ο κίνδυνος