Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας βγήκε το Oruc Reis. Συγκεκριμένα, περίπου στις 7.20 μ.μ., το τουρκικό πλοίο εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και πλέον κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Βρίσκεται ακόμα στα όρια της παράνομης NAVTEX κρατώντας βορειοανατολική πορεία με ταχύτητα 4 κόμβων και συνοδευόμενο από μικρό τουρκικό στολίσκο.

Συνοδεύεται από μικρό τουρκικό στολίσκο, ενώ την πορεία του παρακολουθούν στενά τα ελληνικά πολεμικά πλοία.

Νωρίτερα

Συνεχίζεται

το θρίλερ με το Oruc Reis, καθώς δεν παρατηρείται καμία μεταβολή στις κινήσεις του και εξακολουθεί να κινείται με βορειοανατολική πορεία.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται περίπου στα 40 ναυτικά μίλια από το δυτικό άκρο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να το συνοδεύουν, ενώ στις θέσεις τους είναι και τα υπόλοιπα πλοία του τουρκικού στόλου.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Oruc Reis και της τουρκικής αρμάδας.

Σημειώνεται ότι δεν πέρασε το νοητό όριο του 28ου μεσημβρινού που θα σήμαινε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παρόλο που έχει απλωμένα τα καλώδια δεν διεξάγει έρευνες.

Οι Τούρκοι επιδίδονται σε πόλεμο νεύρων και προπαγάνδας, ενώ η Αθήνα παραμένει σε επιφυλακή και συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο.

Το μπαράζ επαφών συνεχίζεται, ενώ με αίτημα του Νίκου Δένδια τέθηκε στο τραπέζι η σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με στόχο να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, πριν τις 27 Αυγούστου, καθώς η Αθήνα θέλει να φέρει την Άγκυρα προ των ευθυνών της. Εξάλλου, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ετοιμάζει νέες, επιπλέον κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Τουρκικός Τύπος: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία MerkelErdogan εντός της εβδομάδας

Για επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Sabah.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «μετά το κάλεσμα του Ερντογάν για σύνοδο για τη Μεσόγειο , αυτή την εβδομάδα θα μιλήσει τηλεφωνικά με τη Μέρκελ.

Στην τηλεφωνική συνομιλία θα τεθεί, το ζήτημα της πρόσκλησης του Ερντογάν προς τις χώρες της Μεσογείου με τη δήλωση «ελάτε να βρούμε μια φόρμουλα που να ικανοποιεί όλους», αλλά και η στάση της Ελλάδας».

Ισραήλ: Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα για το δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ

Την πλήρη στήριξη της στην Ελλάδα για το δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ εκφράζει η κυβέρνηση του Ισραήλ, εν μέσω των κλιμακούμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της», αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Αθήνα επιζητά διά της διπλωματικής οδού να υπάρξει τις επόμενες ώρες αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της.

Μπορεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, να έστειλε σαφές μήνυμα καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας, τονίζοντας πως «η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού», ωστόσο υπάρχει ανάγκη ουσιώδους παρέμβασης του διεθνούς παράγοντα, και ειδικότερα της Γερμανίας που βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να παρανομεί σε βάρος δυο κρατών της ΕΕ (Ελλάδα – Κύπρος, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα) και να μην έχει υποστεί συνέπειες ή να μην υπάρχει απειλή συνεπειών» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Διαφορετικά, δεν βλέπω κάτι άλλο για να φρενάρει την τουρκική επιθετικότητα» σχολίασε.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις στην περιοχή θα εξαρτηθούν από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η ΕΕ δείξει ότι είναι έτοιμη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (σ.σ. τέλη Αυγούστου) να συμπεριλάβει μέτρα τα οποία θα πλήξουν καίρια την τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν θα το σκεφτεί δεύτερη και τρίτη φορά.

Αν από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθήσει μια ηπιότερη στάση, υιοθετώντας τρόπον τινά την τουρκική θέση ότι δήθεν η Ελλάδα με τη συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στο χρονικό διάστημα που την έκανε τορπίλισε τις διερευνητικές επαφές, τότε μπορεί να έχουμε συνέχιση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα