Συνέδριο τον Απρίλιο αποφάσισε η Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

Τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ως τα μέσα του Απριλίου αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χθες Σάββατο και ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή με τις τοποθετήσεις στελεχών και υπουργών. Η απόφαση ελήφθη σχεδόν ομόφωνα(4 λευκά, 0 κατά).

Ανάμεσα στα άλλα ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν ήταν και αυτό που καταδικάζει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για τον Πάνο Λάμπρου.

Προηγήθηκε πλούσιος προβληματισμός από τα θέματα που ακούστηκαν κατά

τη διάρκεια των εργασιών της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ήταν, το κυβερνητικό σχέδιο, η διαπραγμάτευση και το παράλληλο πρόγραμμα, οι τακτικές και οι στρατηγικές συμμαχίες, η ανεργία, η δημόσια διοίκηση και τα άλλα προβλήματα της καθημερινότητας, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι σχέσεις της κυβέρνησης με το κόμμα αλλά και την κοινωνία, η καμπάνια και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη.

Τον τόνο της συνεδρίασης έδωσε, στο κλείσιμο, ο γραμματέας της Κ.Ε. Πάνος Ρήγας: Καθόλου τυχαία, ως φαίνεται, ξεκίνησε την ομιλία του από τον «ανελέητο πόλεμο μονταζιέρας» και πώς «κάθε βράδυ τα κανάλια ανταλλάσσουν τη σκυτάλη μεταξύ τους για το ποιος θα διαστρεβλώσει περισσότερο τις θέσεις της κυβέρνησης».

Και πρόσθεσε: «Προκαλεί όμως θλίψη σε αυτό το γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης να προσπαθούν να πάρουν μέρος άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα έχουμε συμπορευτεί και αναζητούν στις ανακοινώσεις τους βαρύγδουπες λέξεις για ξεπούλημα, προδοσίες και σκάνδαλα», ήταν μια ακόμη εμφανέστατη αιχμή του γραμματέα.

«Η κυβέρνηση κλείνει ένα ένα τα δύσκολα θέματα της συμφωνίας με σκληρή διαπραγμάτευση», είπε ακόμη, φέροντας τα παραδείγματα των κόκκινων δανείων και της ανακεφαλαιοποίησης. Και ακολουθεί το ασφαλιστικό, καθώς «δεν μπορεί και δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων». «Μάχες» που «η κυβέρνηση δίνει μόνη της, με το λαό», με τον ΣΥΡΙΖΑ «να αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη και εγγύηση ότι θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Μια αιχμή που έχει τη δική της σημασία ήταν η πιο κάτω: «ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν παραδειγματίζονται από τους ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη που, έστω και τώρα, έστω και σε αυτές τις συνθήκες, προσπαθούν να διορθώσουν τα τεράστια λάθη τους απέναντι στη χώρα και την ελληνική κυβέρνηση». Ενώ την ΝΔ την κατηγορεί ότι έχει προσδεθεί στις επιλογές των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, επίσης ότι έχει ταυτιστεί με την εγχώρια διαπλοκή με μπόλικη ακροδεξιά ρητορεία, όπως επί λέξει ανέφερε ο Π. Ρήγας.

Όπως και η απόφαση αναφέρει, και ο γραμματέας επανέλαβε, δύο είναι οι προϋποθέσεις προκειμένου να δοθεί προοπτική στον τόπο, παράλληλα δηλαδή με τη Συμφωνία: Η συζήτηση για το χρέος και το αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Ένα σημείο από την ομιλία Ρήγα στο οποίο πρέπει να σταθεί, επίσης, είναι και το παρακάτω: «είναι προφανές ότι δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην υλοποίηση της Συμφωνίας και μόνο, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και τομές, που θα παρακολουθούν τον άξονα, διαφάνεια -δικαιοσύνη -δημοκρατία».

Από την ομιλία του γραμματέα της Κ.Ε. δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στο κόμμα ασφαλώς: «Δεν απευθυνόμαστε στο εσωτερικό των γραφείων μας, αλλά έχουμε μπει στο μεγεθυντικό φακό των μελών μας και της κοινωνίας», θέτοντας το στόχο για «ένα κόμμα όχι περίκλειστο και αποστειρωμένο, αλλά ένα ανοιχτό κόμμα σε ανθρώπους που βρίσκουν την πολιτική μας πρόταση αξιόπιστη και ελπιδοφόρα». Άλλωστε, «ένα κόμμα των μελών του πρέπει να σέβεται τα μέλη του και να μην τα αντιμετωπίζει ως μηχανισμό».

Τη δική τους σημασία έχουν όμως και τα αριθμητικά στοιχεία, έτσι όπως κατατέθηκαν από τον υπεύθυνο Οργανωτικού Πέτρο Καραγιώργο: προ της διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 32.000 μέλη, 6.000 από τα οποία αποχώρησαν, από τότε όμως ενεγράφησαν 2.000 πολίτες, για να φτάσουμε στο σημερινό τελικό αριθμό των 28.000 μελών.

Μια ξεχωριστή στιγμή της διήμερης Κ.Ε. ήταν η ομιλία του νέου γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Ιάσονα Σχοινά -Παπαδόπουλου, που περιέγραψε τα βήματα για μια πραγματικά μαζική, αριστερή νεολαία. Πρώτο βήμα, η πανελλαδική σύσκεψη ίδρυσης νέου συνδικαλιστικού φορέα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στις 19 και 20 Δεκεμβρίου. Ενώ εξήγγειλε και εξωστρεφή καμπάνια, περί τα τέλη Ιανουαρίου, για παιδεία, εργασία και δικαιώματα. Καμπάνια που θα καταλήξει στο τέλος της άνοιξης, οπότε και θα γίνονται στο εξής τα Φεστιβάλ.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα