Σύννεφα αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία – Κορονοιός χωρίς εμβόλιο, “εξάντληση” κρατικών πακέτων στήριξης, καταναλωτική άπνοια

08:20 7/9/2020 - Πηγή: BankWars

Σύννεφα αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία εν όψει του χειμώνα.

Οι ελπίδες για ανάκαμψη υπάρχουν, αλλά τα μέχρις στιγμής δεδομένα κάθε άλλο παρά  ευνοούν την δυναμική της.

Οι ανησυχίες έτσι είναι πολλές. Σύμφωνα με το Bloomberg ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες.

Από τη μία ο χειμώνας που έρχεται στο βόρειο ημισφαίριο κάνοντας πιθανό ένα νέο κύμα του ιού, τη στιγμή μάλιστα που η κούρσα για ένα εμβόλιο είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Από την άλλη τα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης των κυβερνήσεων πρόκειται να

λήξουν. Οι κυβερνήσεις, οι οποίες έριξαν σχεδόν 20 τρισεκατομμύρια δολάρια για την τόνωση της οικονομίας από το πλήγμα της πανδημίας, καλούνται πλέον να κρατήσουν λεπτές ισορροπίες. Τα πακέτα, ωστόσο, φαίνεται να απέδωσαν δίνοντας αισιόδοξα αποτελέσματα.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η ανεργία μειώθηκε απότομα τον Αύγουστο ενώ η αγορά κατοικίας  έδωσε θετικά σημάδια. Η σταθερή ανάκαμψη της Κίνας «μεταφράζεται» από τους αισιόδοξους ως οδηγός για το πού κατευθύνεται και ο υπόλοιπος κόσμος. Η βιομηχανία της Γερμανίας επίσης δείχνει θετικά σημάδια τη στιγμή που οι αναδυόμενες αγορές παίρνουν ανάσα από την πτώση του δολαρίου.

Και τέλος οι συνεχείς εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενδέχεται να επιδεινωθούν πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου υπονομεύοντας έτσι την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η διατήρηση  της δυναμικής σε όλα αυτά τα μέτωπα δεν θα είναι εύκολη. Τα πακέτα οικονομικής στήριξης  ενδέχεται να χρειάζονται ανανέωση-σε μια περίοδο που ορισμένοι θα ήθελα να τα μειώσουν- και ενώ η μείωσή τους ενδέχεται να επηρεάσει τις αποδόσεις των οικονομιών στις οποίες οι αγορές είναι ευάλωτες.

Το εμβόλιο όσο γρήγορα και αν βρεθεί δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει εκτεταμένους εμβολιασμούς. Ακόμα και όταν βρεθεί θα χρειαστεί χρόνος ώστε να εμβολιαστεί σημαντικός αριθμός του πληθυσμού.

Επιπλέον, τη στήριξη της αγοράς εργασίας θα ακολουθήσει μια μακρά διαδικασία αναδιάρθρωσης της αγοράς με την  ανακατανομή πόρων και την επανεκπαίδευση εργαζομένων σε βιομηχανίες που δεν είναι πλέον βιώσιμες. Ήδη άλλωστε αρκετές από τις πιο γνωστές εταιρείες του κόσμου έχουν ανακοινώσεις περικοπές θέσεων εργασίας.

Τα ανησυχητικά σημάδια όμως δεν τελειώνουν  εδώ.

Οι καταναλωτές στην Κίνα παραμένουν απρόθυμοι να ξοδέψουν ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας σημείωσαν τη χειρότερη πτώση των κερδών τους εδώ και μία δεκαετία, διογκώνοντας παράλληλα το χρέος.

Στις ΗΠΑ από την άλλη γίνεται προσπάθεια για περισσότερα φορολογικά κίνητρα, τα οποία ενδέχεται να διατηρήσουν την ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στην Ευρώπη, οι δείκτες εξασθενούν και τα εργοστάσια προσπαθούν να μειώσουν το κόστος τη στιγμή που η χαμηλή ζήτηση και οι μειώσεις των τιμών συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους. Παρόλο που η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επεκτείνει τα οικονομικά προγράμματα στήριξης, το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να τερματίσει τα οικονομικά πακέτα τον Οκτώβριο θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε προειδοποίησε τέλος σε συνέντευξη τύπου ότι «ο χειμώνας έρχεται» και τη χώρα πρέπει να ασχοληθεί με τον ιό.

Keywords
Τυχαία Θέματα