A. Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη – 8.000 θέσεις εργασίας από τον αγωγό TAP

Για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη στο β΄εξάμηνο του 2016 έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του αγωγού TAP στη Θεσσαλονίκη.

Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος, με μείωση

των δαπανών για την εξυπηρέτησή του, θα ελευθερώσει πόρους για επενδύσεις και απασχόληση και τα χρήματα που θα διατεθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου, θα δώσουν βαθιά ανάσα στην αγορά, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν από το τραπέζι, επιτρέποντας στην οικονομία να εκδηλώσει την παραγωγική της δυναμική, σημείωσε.
Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί προωθητικά για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, την ταχύτερη έξοδο από την περίοδο των μνημονίων.

Αυτή τη νέα εποχή λοιπόν, στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, προαναγγέλλουν σήμερα τα εγκαίνια του ΤΑΡ, εδώ στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ενεργειακός χάρτης της ΝΑ Ευρώπης μεταμορφώνεται και η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος για την περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του TAP, λαμβάνει χώρα σε μια κομβική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή μας.
Τα εγκαίνια συμπίπτουν χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης & την ταχεία ανάκτηση του αναπτυξιακού βηματισμού της χώρας.
Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου 3,5 χιλ. χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας, με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως εξήγησε, ο αγωγός,σε αρχική φάση θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου, που επαρκεί για περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη.
Μελλοντικά δε, η ικανότητα του ΤΑP μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα «φυσικής αντιστροφής ροής», θα μπορεί, δηλαδή,να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη ΝΑ Ευρώπη.

Επίσης, ο σχεδιαζόμενος αγωγός Φυσικού Αερίου IGB, έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της πατρίδας μας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης».

«Οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου
Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα. Αποτελούν δομικά στοιχεία της επιδιωκόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας.

Οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου,θα ωφελήσουν πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων & θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο.

Επίσης θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης,ύψους 32 εκατ. ευρώ, προς τις τοπικές κοινωνίες.
Έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σημαντικό εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, οι εργασίες του οποίου εγκαινιάζονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Σε αναρτήσεις του στον λογαριασμό του, στο Twitter, ο πρωθυπουργός -ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια των εργασιών του αγωγού- ανέφερε:

-«Στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ενός σημαντικού εγχειρήματος περιφ. Συνεργασίας».

-«Πρόκειται ακόμη για εγχείρημα μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, αφού καθιστά τη χώρα μας γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

10:30 Άφιξη στη Θεσσαλονίκη και μετάβαση στον χώρο της εκδήλωσης12:45 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι15:00 Κεντρική εκδήλωση με ομιλία του Πρωθυπουργού και προσκεκλημένων επισήμων. Θα ακολουθήσει τελετή υπογραφής στον Λιμένα Θεσσαλονίκης17:00 Πέρας εκδήλωσης – επιστροφή στην Αθήνα

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας και Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

Keywords
Τυχαία Θέματα