Τα κόμματα στο πλευρό των 32.000 ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ

Την αλληλεγγύη τους στον κόσμο της ενημέρωσης και τους 32.000 ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατά την κοπή της πίτας του Οργανισμού.

Η εκδήλωση συνέπεσε χρονικά με την αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας έναντι προσφυγής μερίδας εργοδοτών κατά της εισφοράς 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, τη νομοθέτηση της οποίας είχαν υπερψηφίσει όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

«Η Νέα Δημοκρατία

στέκεται δίπλα στον αγώνα σας για πλουραλιστική ενημέρωση» ανέφερε στο μήνυμα που απέστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου, Τάσος Γαϊτάνης, συμπληρώνοντας πως «είμαστε σε αναμονή της απόφασης του ΣτΕ και η ΝΔ σέβεται τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου».

«Είμαστε στο πλευρό του ΕΔΟΕΑΠ» διεμήνυσε ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, τονίζοντας ότι «θα φανεί από την ιστορία ποια κόμματα πραγματικά στηρίζουν τον ΕΔΟΕΑΠ». «Υποστηρίζουμε εμπράκτως την ενημέρωση, με ιδιαίτερη ευαισθησία για τον έντυπο Τύπο» διευκρίνισε, υπενθυμίζοντας «τα μέτρα στήριξης για τον Τύπο, που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης. «Τασσόμαστε μαζί σας στο δίκαιο αγώνα του ΕΔΟΕΑΠ» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «πάντα το ΚΙΝΑΛ υποστήριζε τους εργαζομένους στην ενημέρωση» και «αυτονόητα το ίδιο θα πράξει εκ νέου εάν χρειαστεί».

«Κοντά στις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ» δήλωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Μέρα 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, επισημαίνοντας «πόσο επλήγη ο κλάδος από τις μνημονιακές πολιτικές».

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος, μίλησε για «την κρισιμότητα της απόφασης του ΣτΕ για την υγεία και την επικούρηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ», τονίζοντας πως «όλες οι Ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ θα στηρίξουν έως τέλος τον αγώνα».

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Βασίλης Βασιλικός και Νίκος Φίλης, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι των Ενώσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Η ΕΣΗΕΑ

Από τον Ιούλιο του 2018 όταν με συντονισμένες ενέργειες όλου του κλάδου απετράπη ο ξαφνικός θάνατος του ΕΔΟΕΑΠ, έχει διαμορφωθεί πλέον μια σαφής και αδιαμφισβήτητη εικόνα της ακραίας και ανάλγητης συμπεριφοράς των εργοδοτών που προσέφυγαν κατά του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ απέσπασαν τελικά πολύ υψηλότερα οικονομικά κίνητρα από την επιβάρυνση, που έχουν για το 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ!

Συγκεκριμένα, και όσον αφορά στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών υπενθυμίζουμε ότι:

·      Πήραν την μείωση της φορολόγησης των εσόδων από την διαφήμιση από το 20% στο 5%, πράγμα που σημαίνει ότι σε πραγματικές τιμές έδωσαν 4 εκατομμύρια ευρώ και πήραν ως αντάλλαγμα περί τα 30 εκατομμύρια. Δηλαδή η μείωση του φόρου είναι τέτοια που αντισταθμίζει και το κόστος των αδειών!

·      Μόλις σε ένα έτος, εισέπραξαν περί τα 2 εκατομμύρια ως επιδοτήσεις για τα τηλεοπτικά σήριαλ και θα συνεχίσουν να εισπράττουν τις ενισχύσεις αυτές.

Όσον αφορά στην ενίσχυση των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας:

·      Τα 7,5  εκατομμύρια (6+1,5) που εγκρίθηκαν για το 2019,για την στήριξη του εντύπου τύπου, δεν δόθηκαν ακόμη, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας η οποία όπως δεσμεύτηκε δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, οφείλει να φέρει νέα ρύθμιση εντός του πρώτου διμήνου του 2020.

·      Οι ιδιοκτήτες του Τύπου, εδώ και ενάμιση χρόνο, καρπώνονται το 4% επί των πωλήσεων, δηλαδή περίπου έξι εκατομμύρια ετησίως, με την αντίστοιχη μείωση των κρατήσεων. Το συνολικό όφελός τους δηλαδή, θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ η επιβάρυνσή τους από το 2% δεν ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια!

Την ίδια στιγμή εύλογα ερωτηματικά προκαλεί και η προσφυγή των ιδιοκτητών των περιφερειακών εφημερίδων, οι οποίοι θα επιχορηγηθούν με 4 εκατομμύρια ετησίως επί τέσσερα έτη. Δηλαδή 16 εκατομμύρια συνολικά, ενώ δίνουν ψιχία στον ΕΔΟΕΑΠ. Δυστυχώς με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας δεν δόθηκαν το 2019. Ωστόσο η ίδια πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι η ρύθμιση θα προχωρήσει εντός του πρώτου διμήνου του 2020.

Τα παραπάνω στοιχεία αν μη τι άλλο καταδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι οι εργοδότες, που προσέφυγαν κατά του ΕΔΟΕΑΠ, πήραν ως αντιστάθμισμα πολύ υψηλότερα οικονομικά κίνητρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα Δ.Σ. των Ενώσεων διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η στήριξη των ανθρώπων της ενημέρωσης όχι μόνο δεν είναι αντισυνταγματική, όπως ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες εργοδότες, αλλά αντιθέτως η στήριξη της ενημέρωσης ως πυλώνα της δημοκρατίας, εμπεριέχεται στις πρόνοιες του Συντάγματος.

Το μήνυμα διαμαρτυρίας από όλες τις Ενώσεις είναι ηχηρό:

Θα δώσουμε τον αγώνα μας μέχρις εσχάτων σε περίπτωση που επιχειρήσουν να πλήξουν ανεπανόρθωτα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επικούρηση και την πρόνοια των εργαζομένων και συνταξιούχων στο χώρο του Τύπου πανελλαδικά.

Ο αγώνας όλου του κλάδου έχει την στήριξη των Ενώσεων των δημοσιογράφων παγκόσμια. Θυμίζουμε το ψήφισμα υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ στο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που αριθμεί 600.000 δημοσιογράφους το οποίο υπέγραψαν 187 Ενώσεις από όλο τον κόσμο. Την αλληλεγγύη της εξέφρασε και η Διεθνής Ένωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων (ΑΙΜ), που εκπροσωπεί 200 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες.

Ο ΕΔΟΕΑΠ μετατρέπεται σε ένα πρότυπο φορέα υγείας και επικούρησης. Πρότυπο τόσο ως προς την λειτουργία του όσο και ως προς τις παροχές. Προς όφελος των ασφαλισμένων και της Ενημέρωσης, δεν πρέπει να ανακοπεί αυτή η πορεία.

Το βιώσιμο μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης του Τύπου, που πρέπει επιτέλους να λάβει η πολιτεία, και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων αποτελούν τα δομικά στοιχεία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που θωρακίζει την ενημέρωση με αξιοπιστία, διαφάνεια, πλουραλισμό και δικαιώματα, με μόνο στόχο την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και την υπεράσπιση της αλήθειας και της δημοκρατίας.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα