Τα “κορονο-ομόλογα” κυριαρχούν και σήμερα στον γερμανικό Τύπο

13:58 3/4/2020 - Πηγή: BankWars

Η συζήτηση για τα λεγόμενα “κορονο-ομόλογα”, που χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν να εκδοθούν για να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, εξακολουθεί να κυριαρχεί στα οικονομικά σχόλια του γερμανικού Τύπου.

«Η Ιταλία, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από την κρίση του ιού, αξίζει την ευρωπαϊκή συμπάθεια και βοήθεια», γράφει η εφημερίδα Μuenchner Merkur, αλλά «για το αν πρέπει να βοηθηθεί με τη μορφή ομολόγων κορονοϊού, δηλ. με αμοιβαιοποίηση των ευρωπαϊκών χρεών, έχει τις αμφιβολίες

του ακόμη και ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Δικαίως. Τα κοινά χρέη καταστρέφουν το κίνητρο της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, διότι σε περίπτωση αμφιβολιών αναλαμβάνεται συλλογικά η ευθύνη των συνεπειών. Γι αυτό είναι φρονιμότερη η γρήγορη πρόσβαση στη βοήθεια από το υφιστάμενο πακέτο διάσωσης του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ / ESM), διότι δεν απαλλάσσει τον οφειλέτη από την ευθύνη των πράξεών του».

Αντίθετα, η Suedwest Presse της Ούλμ εκτιμά ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ / ESM)  δεν είναι ο κατάλληλος για να σώσει την Ιταλία ή την Ισπανία από την καταστροφή και να σώσει την Ευρώπη: «Δημιουργήθηκε για την περίπτωση πτώχευσης μιας χώρας λόγω κακοδιαχείρισης. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της κρίσης του κορονοϊού, η οποία είναι μάλλον συγκρίσιμη με έναν σεισμό παρά με την υπερχρέωση. Μπορεί να προκύψει οικονομική κρίση, γι ‘αυτό οι Γερμανοί πρέπει τώρα να είναι γενναιόδωροι».

Η εφημερίδα Neues Deutschland του Βερολίνου βρίσκει την πρόταση του Όλαφ Σολτς να διατεθεί πιστωτική γραμμή ύψους 200 δισ. ευρώ από το Ταμείο διάσωσης του ευρώ «μικρόψυχη»: «Από τη μία πλευρά, επειδή τίθεται ανώτατο όριο στο ποσό και είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα τέχνασμα εντυπωσιασμού, δεδομένου ότι είναι άγνωστες ακόμα οι οικονομικές ανάγκες. Από την άλλη, διότι (το ποσόν αυτό)  είναι σίγουρα πολύ μικρό λαμβανομένου υπόψη του αναμενόμενου χρονικού ορίζοντα των δέκα ή περισσοτέρων ετών. Η πρόταση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη της πολιτικοοικονομικής μεταρρύθμισης του πολυσυζητημένου κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού», τονίζει.

«Για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις: Οι χώρες δεν θα λάβουν τα χρήματα δωρεάν με τα ομόλογα κορονοϊού», τονίζει η Τageszeitung του Βερολίνου. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανείζει απλώς χρήματα με ένα πολύ ευνοϊκό επιτόκιο. Αυτή η ιδέα είναι πραγματικά καλή και θα είχε επίσης το πλεονέκτημα ότι θα ήταν ένα πρόγραμμα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο για τη ζώνη του ευρώ. Θα μπορούσαν επίσης να υποστηριχθούν η Βουλγαρία ή η Ρουμανία, αν τις καταβάλει το κόστος αντιμετώπισης του κορονοϊού. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από ομόλογα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, θα ήταν δηλαδή ομόλογα κορονοϊού, τα οποία όμως δεν επιτρέπεται να λέγονται έτσι».

Keywords
Τυχαία Θέματα