Τα μέτρα των ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας για κυπριακή ΑΟΖ και Συρία

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία τόσο για το θέμα της τουρκικής επέμβασης τη Βόρεια Συρία, όσο και για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Agreement found at Foreign Affairs Council on Conclusions on both North East #Syria and on Turkish drillings in Eastern Mediterranean.

The #EU is fullly united

— Federica Mogherini (@FedericaMog) October 14, 2019

Eιδικότερα, οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν τη Δευτέρα να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, δεν κατάφεραν όμως να συμφωνήσουν ένα γενικευμένο ευρωπαϊκό εμπάργκο στην παροχή όπλων προς την Άγκυρα, στη βάση της πρότασης που είχαν κάνει η Γαλλία και η Γερμανία.

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η τουρκική στρατιωτική δράση στη Βόρεια Συρία είχε καταστροφικές συνέπειες και σημείωσε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ σταμάτησαν τις εξαγωγές όπλων.

“Τα κράτη μέλη δεσμεύονται σε ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με την πολιτική εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία” ανέφεραν οι ΥΠΕΞ των κρατών μελών.

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, στην προετοιμασία «περιοριστικών μέτρων» έναντι ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προχωράει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα συμπερασμάτα της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επαναβεβαιώνεται η «πλήρης αλληλεγγύη» του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Κύπρο, «όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Επιπλέον, το συβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 ιδίως σε ό,τι αφορά την «οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», η οποία πρέπει να γίνεται «με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».

«Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και τον Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό», καταλήγουν τα συμπεράσματα του συμβουλίου για τη δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα