ΤΧΣ: Σχέδιο πέντε σημείων για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων “ανοιγμάτων” των 4 συστημικών τραπεζών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2015 έχει αγγίξει το δυσθεώρητο ύψος των 103 δισ. ευρώ, γεγονός που επιβάλει την άμεση και αποτελεσματική ενασχόληση όλων των εμπλεκόμενων μερών, με διάθεση συνεργασίας και κοινωνικής ευαισθησίας, όπου απαιτείται.
Οι νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος αντίστοιχα, δύνανται
Συγκεκριμένα, το σχέδιο δράσης του ΤΧΣ για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεγάλων επιχειρήσεων περιλαμβάνει 5 άξονες που αφορούν:
1. Την έρευνα, τον εντοπισμό και την ιεράρχηση των περιορισμών και εμποδίων για την αναδιάρθρωση μεγάλων εταιρικών χρεών που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, με στόχο την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς ΜΕΑ. Συγκεκριμένα τα εν λόγω εμπόδια έχουν κατηγοριοποιηθεί στις ακόλουθες κύριες κατηγορίες:
α) Nομικά & Κανονιστικά (π.χ. περιορισμοί στην προώθηση των δικαιωμάτων των πιστωτών, περιορισμένη προστασία στελεχών όταν προβαίνουν στην αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων, περιορισμοί στο κανονιστικό πλαίσιο για την εξυπηρέτηση και πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιορισμένα κίνητρα για εξωδικαστικούς συμβιβασμούς κλπ).
β) Φορολογικά/Λογιστικά (π.χ. οι πολύ υψηλοί φόροι ακινήτων οι οποίοι έχουν επηρεάσει αρνητικά την εν λόγω αγορά).
γ) Θέματα Τραπεζικής Αγοράς όπου η έλλειψη ενός πλαισίου συντονισμού, ενιαίας προσέγγισης / διαδικασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών (ιδιωτών, δημοσίου, οφειλετών), καθώς και η έλλειψη εξειδίκευσης προηγμένων λύσεων αναδιάρθρωσης, ενίοτε παρατείνει και πολλές φορές εμποδίζει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης. Επιπρόσθετα χρειάζονται κατάλληλες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να είναι εφικτή, ταχεία και αποτελεσματική η λειτουργία του εν λόγου μηχανισμού συντονισμού.
2. Το σχεδιασμό πλαισίου συντονισμού μεταξύ των τραπεζών.
– Το ΤΧΣ θα πρέπει να σχεδιάσει ένα μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των τραπεζών) για τις μεγάλες εταιρικές αναδιαρθρώσεις.’
– Στόχος της πρότασης είναι η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών και αρχών προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξεύρεση λύσεων, η επιτάχυνση της διαδικασίας και η συγκέντρωση/ανταλλαγή τεχνογνωσίας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τα σχετικά εγχειρίδια άλλων χωρών, και τα διεθνή πρότυπα συνεργασίας προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα.
3. Τον προσδιορισμό περιμέτρου προβληματικών επιχειρήσεων και κλάδων.
– Ο μηχανισμός συντονισμού θα απευθύνεται σε μεγάλες εταιρείες λαμβάνοντας υπ’ όψη τη δυνατότητα ή μη αναδιάρθρωσης, τον αριθμό των τραπεζών που έχει έκθεση ο όμιλος, και επιλεγμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες ανά όμιλο ή ακόμα και σε σύνολο κλάδων (αναγνώριση προβληματικών κλάδων, προτεραιοποίηση με βάση την επίπτωση ενδεχόμενης κλαδικής αναδιάρθρωσης στην εθνική οικονομία και συνοπτική αξιολόγηση των επιλεγμένων κλάδων) που χρήζουν αναδιάρθρωσης.
– Από την ανάλυση των δεδομένων που ελήφθησαν ~170 Όμιλοι (με ~ Euro11δις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ~Euro15 δις συνολική έκθεση) και 5 κλάδοι θα μπορούσαν να εμπίπτουν στο εύρος εφαρμογής του μηχανισμού.
4. Την αξιολόγηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων του τραπεζικού τομέα.
– Οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων:
α) να κατηγοριοποιήσουν (segmentation) τις υποθέσεις και να τις συνδέσουν με συγκεκριμένες λύσεις μέσω επέκτασης των αναλύσεων, σαφούς καθορισμού των ορίων για διαφορετικές κατηγορίες πελατών και σύνδεση πελατών με συγκεκριμένες επιλογές αναδιάρθρωσης.
β) να ενθαρρύνουν τη χρήση εξελιγμένων και μακράς διάρκειας λύσεων αναδιάρθρωσης με επέκταση και τυποποίηση της εφαρμογής των πιο περίπλοκων και μακροπρόθεσμων λύσεων (π.χ. κεφαλαιοποίηση χρέους, λειτουργική αναδιάρθρωση).
γ) να αναπτύξουν τις ικανότητες και την εξειδίκευση του προσωπικού υπεύθυνο για την αναδιάρθρωση εταιρικών δανείων με επιπλέον σεμινάρια εκπαίδευσης και τοποθέτηση πρόσθετου προσωπικού με την κατάλληλη τεχνογνωσία και
δ) να βελτιώσουν την ποιότητα και τον όγκο της απαιτούμενης πληροφορίας και να καθορίσουν συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης (KPIs) καθώς και να θεσπίσουν κίνητρα για την ενίσχυση των συστημάτων και υποδομών πληροφορικής
5. Τη διεύρυνση του ρόλου των κεφαλαιαγορών
– Για την ενεργή συμμετοχή επενδυτών στις κεφαλαιαγορές (capital market players) απαιτείται ένα προοδευτικό νομικό, κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο γύρω από τις πτωχευτικές διαδικασίες καθώς και ευνοϊκές μακροοικονομικές συνθήκες.
– Οι παράγοντες των κεφαλαιαγορών καθώς και άλλοι ειδικοί αναδιαρθρώσεων, πρέπει να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις τράπεζες, στο πλαίσιο ενός μηχανισμού συντονισμού ή ενός οχήματος αναδιάρθρωσης κεφαλαίων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για διασπορά ψευδών ειδήσεων
- Συνωστίζονται οι αγοραστές στις τράπεζες
- Οι προσφορές και τα δώρα της AB Βασιλόπουλος για το καλοκαίρι
- Athens Ledra: Δύσκολες ώρες για το ιστορικό ξενοδοχείο
- Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στο λιμάνι με αφορμή την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα
- Αποκαλύφθηκε το αμερικανικό χρέος που κατέχει η Σ. Αραβία, μετά από 41 χρόνια σιωπής
- Χειροπέδες σε 8 Ιρανές καλλονές - Ανέβασαν φωτογραφίες χωρίς μαντίλα στο Instagram [photos]
- «Έκρηξη» πολιτών σε βάρος εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιεράπετρα
- Μητσοτάκης: Θα καταψηφίσουμε τα μέτρα για τους φόρους, θα στηρίξουμε τις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις
- Δράσεις προβολής τουριστικών προορισμών από την Aegean
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΤΧΣ: Σχέδιο πέντε σημείων για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών
- Όλγα Γεροβασίλη: Τι είπε για «κόφτη», χρέος, ανασχηματισμό
- Πρωτοβουλία της Aegean για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό
- Β. Κορκίδης – ΕΣΕΕ: Φορολογικός μαραθώνιος τριετούς διάρκειας για τις ΜμΕ
- Πανελλήνιες 2016: Διαδίκτυο και Φύση τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στην πρεμιέρα για τα ΕΠΑΛ
- FAZ: Το Grexit δεν αποτελεί πλέον απειλή
- Γ. Σταθάκης: Ο ΤΑΡ φέρνει 8.000 νέες θέσεις εργασίας
- Φρανσουά Ολάντ: “Δεν θα υπαναχωρήσω” όσον αφορά την εργασιακή μεταρρύθμιση
- Motor Oil: Στις 8 Ιουνίου η Γ.Σ. για μέρισμα και εκλογή Δ.Σ.
- Coca Cola HBC: Στις 21 Ιουνίου η Γ.Σ. για μέρισμα 0,40 ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γιατί το να έχεις "μούτρα" στη δουλειά είναι νόμιμο δικαίωμα
- Οι πιο καλοντυμένοι άντρες στο Φεστιβάλ Καννών 2016 (Μέρος 1ο)
- Στο Game of Thrones έγινε ένα μεγάλο reunion
- Bundesbank: Ισχυρή, αλλά χάνοντας δυναμική, η γερμανική ανάπτυξη το β' τρίμηνο
- Νηρέας: Στα 1.779.209 οι νέες ομολογίες του ΜΟΔ
- Καββαθάς: Δεν ανακατανέμονται δίκαια τα φορολογικά βάρη
- Μητσοτάκης στο France 24: Χάσαμε 2 χρόνια με τον Τσίπρα
- Θεσσαλονίκη: Απόδραση 2 Αλβανών από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών
- ΛΑΕ: Η κυβέρνηση καταδικάζει τους χαμηλοσυνταξιούχους σε κοινωνική ευθανασία
- Αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα: Τι είναι και ποιες οι εξελίξεις στη θεραπεία των μικρών ασθενών