Τελευταίες πινελιές υπουργείου Οικονομικών -τραπεζιτών για τον “Ηρακλή” των κόκκινων δανείων

Συνάντηση 1,5 ώρας είχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών τραπεζών Παύλος Μυλωνάς, Χρήστος Μεγάλου, Φωκίων Καραβίας, Βασίλης Ψάλτης και Θ. Πανταλάκης με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργο Ζαββό.

Αντικείμενο της συζήτησης, το ελληνικό Asset Protection Scheme (σχέδιο “Ηρακλής”), το οποίο προωθεί η κυβέρνηση για τη συστημική μείωση των “κόκκινων” δανείων.

Παρόντες

επίσης, ο προϊστάμενος του γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Ιωάννης Μούργελας.

Στη συνάντηση οι τραπεζίτες έθεσαν τα ζητήματα που απασχολούν την κάθε τράπεζα αναφορικά με τους όρους συμμετοχής της στο APS, όπως για το κόστος των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, καθώς και το ύψος των δανείων που θα μπορούν να μεταφέρουν στο σχήμα.

Η βασική επιφύλαξη από την πλευρά των τραπεζών εστιάζει στο γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα διασφάλιζε τη διαβεβαίωση του υπουργείου περί μηδενικής επιβάρυνσής τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο Ηρακλής, δυνητικά, μπορούν να μεταφερθούν κόκκινα δάνεια έως 30 δισ. ευρώ. Το ποσό των κρατικών εγγυήσεων για το οποίο θα ζητηθεί έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές της Κομισιόν, αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα