Τέλη Δεκεμβρίου το εμβόλιο της Οξφόρδης στην Ελλάδα. Γιατί ξεχωρίζει;

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε 700.000 δόσεις του νέου εμβολίου. Θα πρόκειται για το πρώτο πακέτο, όπως είπε ο υπουργός υγείας κ.Κικίλιας, από τις συνολικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca που θα λάβει η Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές

του εμβολίου της Οξφόρδης ήταν εξαιρετικά.

Σε συνέχεια της ενημέρωσης σχετικά με την πρόοδο των εμβολίων που δοκιμάζονται διεθνώς, πολύ αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η επίσημη δημοσίευση θα γίνει σήμερα από το επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Το ερώτημα όμως είναι γιατί ξεχωρίζει αυτό το εμβόλιο;

Τα παραδοσιακά εμβόλια δημιουργούνται από ένα αποδυναμωμένο ή ανενεργό τύπο του βακτηρίου που προκαλεί τη λοίμωξη ώστε να “πυροδοτήσει” ανοσολογική αντίδραση. Μειονέκτημά τους είναι ότι είναι δύσκολο να αναπτυχθούν και να παραχθούν γρήγορα.

Στην περίπτωση του εμβολίου της Οξφόρδης αναπτύχθηκε μια καινούργια τεχνολογία! Οι επιστήμονες πήραν έναν αδενοϊό από χιμπατζήδες (έναν κοινό ιό κρυολογήματος) και εισήγαγαν γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 στην επιφάνειά του. Με αυτόν τον τρόπο, με έναν “Δούρειο ίππο” δηλαδή “ξεγέλασαν” το ανοσοποιητικό σύστημα και το έκαναν να παλέψει και να δημιουργήσει αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Ο συγκεκριμένος αδενοϊός κινητοποιεί τόσο αντισώματα όσο και υψηλά επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων, τον τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να παλεύει και να νικά τις λοιμώξεις.

Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά αναφέρει το Bloomberg. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε πολύ υψηλό ιικό φορτίο, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα συναντήσει ένας άνθρωπος σε συγκοινωνίες ακόμη και σε μια κλινική Covid-19, μέσω πολλαπλών οδών (μάτια, μύτη, στόμα κ.λπ), δεν ανέπτυξαν πνευμονία. Τα πράγματα πήγαν εξαιρετικά καλά και  δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet.

Αν αναρωτιέστε αν θα πρέπει ο πλανήτης να παλέψει για έναν ακόμα χειμώνα, δίχως εμβόλιο, με τον κορωνοϊό, η επικεφαλής της ομάδας απάντησε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τους χρόνους μας και να προστρέξουμε για τη σωτηρία σας»…και έτσι έγινε!

Προστατευτείτε … μέχρι να το έχουμε στα χέρια μας. Ας ακούσουμε τους ειδικούς, τι έχουμε να χάσουμε…

Πηγη: healthyvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα