Τέλος οι μειώσεις μισθών στην Ελλάδα – Δηλώσεις του Κlaus Regling

H διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα έχει κάνει τον κύκλο της, δήλωσε σε συνέντευξη του στην WSJ, ο Κlaus Regling, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί πως χρειάζονται νέες περικοπές σε μισθούς.

Όπως εξήγησε, οι υπερβολικές αυξήσεις στο κόστος εργασίας και στους μισθούς σε σχέση με την παραγωγικότητα που καταγράφηκαν ως το 2008 έχουν διορθωθεί, οπότε δεν υπάρχουν πολλά να περιμένουμε από το μέτωπο αυτό”.

Ο ίδιος υποστήριξε πως έχει ολοκληρωθεί

και το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

“Η Επιτροπή προβλέπει έλλειμμα 2% του ΑΕΠ για φέτος και 1% του χρόνου. Αυτό είναι καλύτερο από την Ολλανδία και την Φινλανδία. Οπότε έχουν καλύψει μεγάλη διαδρομή.”

Σύμφωνα με τον ίδιο, “αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο”.

Παράλληλα, υποστήριξε οτι η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανότατα πρόσθετη οικονομική στήριξη, η οποία ωστόσο θα είναι πολύ μικρότερη από τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε ένα μελλοντικό πακέτο για την Ελλάδα, ο κ. Regling απάντησε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων μειώνεται και πως η ευρωζώνη αποκτά την απαιτούμενη τεχνογνωσία, αν και στην παρούσα φάση δεν περιμένει κανείς από μια χώρα σε πρόγραμμα να αλλάξει τις διαδικασίες.

Ερωτώμενος για το πόσο ανησυχεί από τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση της τρόικας ο κ. Regling απάντησε: “Η επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα εισρεύσουν χρήματα και θα προκύψουν προβλήματα. Ξέρω ότι έχει καθυστερήσει μερικές φορές, αλλά υπάρχει η προσδοκία πως πολύ σύντομα θα έρθει η αποστολή και ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί. Υπήρξαν καθυστερήσεις και στο παρελθόν στην Ελλάδα, περισσότερο από άλλες χώρες”.

Ο ίδιος επισήμανε πως δεν βλέπει τον κίνδυνο για βαθύ αποπληθωρισμό στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως μέχρι πέρυσι οι τιμές αυξάνονταν. Υποστήριξε μάλιστα πως στην περίπτωση της Ελλάδας η πτώση των τιμών καθυστέρησε σε σχέση με άλλες χώρες, κάτι που είχε αρνητική επίπτωση στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας.

“Η Ισπανία και η Ιρλανδία είχαν προβλήματα με τις τράπεζες. Η Ελλάδα δεν είχε τραπεζικό πρόβλημα, ούτε η Πορτογαλία. Η Ελλάδα είχε κυρίως δημοσιονομικό πρόβλημα” υπογράμμισε ο κ. Regling, προσθέτοντας η Ελλάδα ήταν το πιο “ακραίο παράδειγμα”.

“Είχαν έλλειμμα 15,6% πριν από πέντε χρόνια. Όταν είναι τόσο μεγάλο, δεν έχει σημασία πόσο μεγάλοι είναι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές. Κάτι έπρεπε να γίνει, γρήγορα” ανέφερε, τονίζοντας πως σε άλλες περιπτώσεις η Ευρώπη ήταν πιο ευέλικτη.

Original article: Τέλος οι μειώσεις μισθών στην Ελλάδα – Δηλώσεις του Κlaus Regling.

Keywords
Τυχαία Θέματα